Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o probaciji u primjeni do 2011.

Zbog prenapučenih zatvora uvodi se nadzor kažnjenika na slobodi

zatvor
Duško Marušić
Autor
Ivanka Toma
06.12.2009.
u 19:05

Da bi sustav profunkcionirao, Uprava za probaciju Ministarstva pravosuđa broj zaposlenika s početnih 70 mora povećati na 82.

Do 2011. godine u Hrvatskoj treba zaživjeti sustav probacije – nadzora nad počiniteljima kaznenih djela koji su uvjetno na slobodi. Cilj uvođenja tog sustava je rasteretiti zatvore i potaknuti veću efikasnost u resocijalizaciji kriminalaca.

Da bi sustav profunkcionirao, Uprava za probaciju Ministarstva pravosuđa broj zaposlenika s početnih 70 mora povećati na 82, a pet lokalnih ureda trebalo bi se proširiti na 21, koliko u Hrvatskoj ima županijskih sudova.

Prema prijedlogu zakona o probaciji, koji je u saborskoj proceduri, probacijska služba bi, kako je to na savjetovanju Udruženja za kaznenopravnu znanost i praksu u Opatiji navela dr. Irma Kovčo Vukadin, imala niz obaveza.

Posao će im biti procjena kriminogenog rizika kod počinitelja i njegovih potreba, izrađivali bi pojedinačne programe postupanja, nadzirali izvršavanje obaveza prema rješenju državnog odvjetnika, kontrolirali izvršavanje uvjetne osude sa zaštitnim nadzorom te rad za opće dobro na slobodi.

U te poslove ušao bi i nadzor redovitog javljanja određenoj osobi ili državnom tijelu, nadzor nad kućnim pritvorom, nad uvjetno otpuštenim zatvorenikom te izrađivanje izvješća kaznionici, zatvoru, državnom odvjetništvu, sudu i sucu izvršenja.

Od zaposlenika probacijske službe očekivat će se i sudjelovanje u organiziranju pomoći i podrške žrtvi, oštećeniku i obitelji žrtve te obitelji počinitelja kaznenih djela.

U Opatiji je rečeno i da se zanemaruje uloga rada za opće dobro na slobodi kao alternativna kazna. U proteklih sedam godina izrečeno je samo 2128 presuda.

Ključne riječi

Komentara 11

MM
Mladen Miletić
23:28 06.12.2009.

U Japanu je manje od 2% povratnika u zatvor, a u Hr. 88% zašto veoma jednostavno zato; Što je kod nas ista stvar bio u zatvoru ili na slobodi neznaš gdje je večini gore.. U Zatvorima je redovno jelo too če i EU da kontrolira; a na slobodi neki se bore da ( dobiju) svojih zadnjih par plača. Tako izgladnjivanje si nisu ni Srbi dozvolil i to kompletne famiije, sa djecom dok Zakon Hrvatski to tolerira, tako je postavljen DA SE PRVO DRŽAVA najede a radnici i jadnici tko im j.m. Neki nevide razlike zatvor ili sloboda hrana slaba a navečer nema izlazaka nema love...

MO
mozel
11:09 07.12.2009.

Ako su zatvori prenapučeni,bar je to jednostavno.Kada ih ima i viška onda neka grade nove zatvore a ne da leže u zatvorima i da idu na slobodu pod nadzorom.Još bi se odvajala količina novčanih srestava za one koji bi njih drzala pod nadzorom.

JA
jankoprekobrda
21:55 06.12.2009.

U Japanu je manje od 2% povratnika u zatvor, u hrvatskoj ih je 88%, zasto??? Neka nasi penoloski strucnjaci odu u Japan na specijalizaciju pa cemo i mi uskoro imati viska mjesta u zatvorima. A mozda bi pomoglo ptrimjenjivanje Kineskihh metoda da se smanji populacija sklona kriminalu. I na kraju efikasni svrshodnij i jeftinije bi bilo ponovo osposobiti Goli otok od ove elekytronike koja je skupa, a i da se zaobici kao i svaka druga elektronika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije