Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je kriv?

Dva tjedna nakon upozorenja i dalje pijemo zatrovano mlijeko

mlijeko (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/5
Autori: Jolanda Rak Šajn, Sonja Hoffman, Tea Romić
19.02.2013.
u 15:27

Stručnjakinja - 
Izjave da bi nam nešto bilo tek od stotina litara na dan vrijeđaju pamet.

I dva tjedna nakon što je BiH signalizirala da imamo problem s aflatoksinom, Hrvati piju zatrovano mlijeko. Iako su u petak iz resornih ministarstava zdravlja i poljoprivrede poručivali da je hrvatsko mlijeko na policama trgovina diljem zemlje sigurno i zdravstveno ispravno, analize 12 uzoraka robnih marki u trgovačkim lancima pokazale su, naime, kako u Hrvatskoj nije samo problem u nekim šaržama Dukatova i Vindijina mlijeka, na koje su iz ministra Tihomira Jakovine prvo skrenuli pažnju. Kancerogenim mikotoksinom u količinama višim od dopuštenih 0,05 mikrograma po kilogramu kontaminirano je i trajno mlijeko Megglea sa 2,8 posto m.m. s rokom uporabe do 3. kolovoza, Dukata sa 3,8% m.m. do 15. svibnja, trgovačka robna marka Mercator iz Tuzle sa 2,8% m.m. do 16. svibnja te robna marka Lidl Hrvatska 2,8% m.m. iz Kozarske Dubice do 30. lipnja.

Zaustavljeno na granici

– Jednu smo šaržu Meggleova mlijeka koja je pozitivna na aflatoksin otkrili i zaustavili još u mljekari – istaknula je pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić Pišl, a i na granici su zaustavljene dvije pošiljke mlijeka, iz Mađarske i BiH, za koje je orijentacijskim testom otkriveno da imaju povećane razine aflatoksina i čeka se potvrda nalaza. Sustavom brzog uzbunjivanja HR RASSF Ministarstva poljoprivrede jučer je objelodanjeno povlačenje i opoziv svih spornih proizvoda na hrvatskom tržištu. No prema riječima šokiranih trgovaca, tek nakon što su rezultati testiranja objavljeni u medijima. Zna li se da u Hrvatskoj ima više robnih marki mlijeka, nego je Ministarstvo zdravlja naručilo analiza u ZJZ-u Andrija Štampar – pa u 12 uzetih uzoraka nije čak ušla ni Moja kravica Mlijekoprodukta iz Kozarske Dubice koja je prije nekoliko dana “pala” na granici, a mljekare, pokazalo se u slučajevima Dukata i Vindije, mogu imati i više spornih serija – potrošači se opravdano pitaju rade li resorna ministarstva uopće svoj posao i kolika je njihova odgovornost u aferi.

– Ovih će se dana raditi opsežnije analize mlijeka na policama. Neke će se marke i ponovno analizirati pa nove rezultate možemo očekivati na tjednoj razini – istaknuo je pomoćnik ministra zdravlja Ivo Afrić. Pojava spornog mikotoksina u pljesnivom kukuruzu u regiji, na što se upozoravalo mjesecima, u Ministarstvo poljoprivrede zazvonila je na uzbunu tek kad je dospio u mlijeko i BiH im strana to nabila na nos, nakon što je u svojim kontrolama našla problem u uvoznom mlijeku iz RH. Nakon što je Jakovina konačno obznanio kako su u 64 uzorka mljekara, na 11 farmi te u jednom iz uvoznog mlijeka pronašli povišene količine aflatoksina M1, još 10 izgubljenih dana trebalo je i Ministarstvu zdravlja da se pokrene – i analizira svega 12 uzoraka – dok čitavu regiju sad već potresaju i afere sa zatrovanim mlijekom iz Mađarske, Slovenije, Njemačke, Srbije, Bosne... Ministarstvo zdravlja tvrdi kako na mikotoksine monitorira samo orašaste plodove i krušarice, dok je za mlijeko zadužena veterinarska inspekcija, prebacujući odgovornost na Ministarstvo poljoprivrede. Ono se pak brani da u 40 analiza, koliko su ih imali u godišnjem programu, nisu našli razloga za uzbunu.

Iskustva iz laboratorija

– Izjave ministra Jakovine kako nakon rezultata analiza aflatoksina u mlijeku koji prelaze dopuštene granice pijemo sigurno i zdravstveno ispravno mlijeko te da bi trebali popiti stotine litara dnevno da bi nam nešto bilo, razine su bezobrazluka i vrijeđanja zdrave pameti nas građana, istog nivoa kao i izjava predsjednika Vlade koji je nakon svrstavanja Hrvatske na razinu “smeća” spremno izjavio kako je to “dokaz da idemo u pravom smjeru, samo smo malo prespori” – kazala je Vedranka Bobić, stručnjakinja sa 30 godina rada u laboratoriju, od čega 12 u području akreditacije. Kaže kako će u EU neakreditirani državni laboratoriji teško imati posla, a što je još gore, politika je u stanju suspendirati i cijeli laboratorij ako joj ne odgovaraju rezultati analiza. Granične vrijednosti postavljene su na temelju rezultata niza ispitivanja i stotina eksperimenata koji se, tvrdi ona, ne mogu ignorirati.

Ključne riječi

Komentara 30

OB
-obrisani-
16:03 19.02.2013.

To je samo početatak. Kad bi se sva hrana kontrolirala, poljodjelstvo bi procvalo. Kad će se početi kontrolirati uvozno meso? Kad će se početi kontrolirati istinitost deklaracija?

ŠU
šumaherr
16:50 19.02.2013.

Pa zar posljednjih 10 godina nisu iskontrolirali niti jedan uzorak. Jer da jesu ne vjerujem da niti jedan nikada ne bi bio pozitivan do ''prekjučer''. Otkaz svima koji su 10 godina primali plaću, a nisu radili. Ili neka rade volonterski dok ne namire iznos tih prošlih plaća. I eto uštede, a ne svima ćemo srezati 10-15%. Tako ispadaju budale svi koji su radili i rade.

JA
Jaximus
16:02 19.02.2013.

Na kraju zbog ovoga neće nitko odgovarati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije