Život

Zbog par gemišta djed umjesto Vesne prijavio Vlastu

'hubicki_siv_zag_170810'
Foto: ''
1/4
17.08.2010.
u 14:50

Djed Franjo zapamtio je tek da ime počinje s V, no nije se mogao sjetiti koje. On i matičar tražili su imena i očito im se dopalo Vlasta, kaže Vlasta Hubicki

"Nikad nisam imala nadimak, valjda jer sam uvijek bila malo čvršća i odvažnija, no zanimljiva je priča o tome kako sam dobila ime, rekla je predsjednica zagorskog HSS-a Vlasta Hubicki. - Kada sam se rodila 1953. godine, ne u bolnici već u kući, moj djed Franjo otišao me prijaviti u matični ured. Bilo je dogovoreno da dobijem ime Vesna.

Kobni gemišti!

No, na putu do matičnog ureda djed je sreo nekoliko prijatelja, koje je morao počastiti gemištom, pa je malo popio. Kad je stigao znao je da ime pod kojim me treba prijaviti počinje slovom V, no nije se mogao sjetiti koje je to ime. On i matičar tražili su imena i očito im se dopalo ime Vlasta. Tako je moj djed Franjo, veliki šaljivdžija i veseljak, došao doma i rekao: - Prijavio sam našu Vlasticu, te dodao da je onda bilo odlučeno da će se drugo dijete zvati Vesna, no na svijet je došao brat, koji je pak dobio ime Zlatko. Ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan ime je pak dobila prema supruzi Ede Murtića, Goranki, koja je s njezinom majkom pohađala gimnaziju u Zagrebu. Mami Anđeli sviđala se Goranka, bila je zgodna, atraktivna, pa sam tako dobila ime - kaže Goranka Horjan. Ravnateljica Gimnazije u Zaboku Bibijana Šlogar ispričala je: - Kako imam stariju sestru, prema logici roditelja trebala sam biti muško, a da su dobili sina zvao bi se Armando. No, kako je na svijet došla kći, roditelji koji nisu imali spremno ime uzeli su katolički kalendar, i prvo ime koje im se dopalo bilo je Bibijana. A nadimaka imam čitav niz, no najčešće me zovu Bibi ili Bibač. Slikarica Zvjezdani Jembrih, njezino krsno ime je Marcela, a žao joj je što nije dobila ime Anastazija prema sv. Anastaziji na čiji je dan rođena.

Soni i Marek

Zamjenica župana Sonja Borovčak kaže da joj je ime izabrao otac Josip jer mu se jako sviđalo, a njezina braća čestu su je zvala Soni. Direktorica TZ Marije Bistrice Vesna Habazin na pitanje o nadimku spremno je odgovorila: Marek. – Oduvijek su me svi zvali Marek jer sam se prije prezivala Marušić. Taj nadimak imala sam od malih nogu, u školi su već svi gotovo i zaboravili da se zovem Vesna, čak su me i moje učiteljice zvale Marica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije