Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrili uzrok

Zbog ovoga je zrakoplov Croatije Airlinesa prisilno sletio u Zürichu

Uzrok prisilnog slijetanja zrakoplova Croatia Airlinesa (1)
Foto: SAIB
1/6
15.10.2013.
u 17:41

Prema izvješću SAIB-a metalna površina koja štiti senzore stajnog trapa od potencijalnih oštećenja napukla je zbog čega nije bilo moguće spustiti prednje kotače.

Napuknuće metalne ploče koja pokriva senzore u stajnom trapu, zbog čega se nisu spustili prednji kotači zrakoplova, službeni je uzrok prisilnog slijetanja na nos zrakoplova Croatije Airlinesa na aerodrom u Zürichu 27. rujna, utvrdio je SAIB – Švicarsko povjerenstvo za istraživanje nesreća u preliminarnom izvješću na službenoj stranici.

Prema izvješću SAIB-a metalna površina koja štiti senzore stajnog trapa od potencijalnih oštećenja napukla je zbog čega nije bilo moguće spustiti prednje kotače. U svom izvješću Švicarci su priložili i fotografije puknute metalne ploče te fotografiju ispravne metalne ploče za usporedbu (fotografije u prilogu).

U zrakoplovu je bilo 60 putnika i četvero članova posade, a nitko nije ozlijeđen. Riječ je o zrakoplovu dash 8-Q400 kapaciteta 76 sjedala koji je u flotu Croatije Airlinesa uključen 2009. godine. Redovito je održavan i nikad nije imao problema takve vrste. Veća nesreća izbjegnuta je zahvaljujući dobro pripremljenoj i obučenoj posadi.

Uspješno slijetanje, nakon što je zakazao prednji kotač, izveli su piloti Zvonko Šitum i Ivan Ivanković. Šitum i Ivanković postali su pravi junaci, a proslavila ih je, osim dobro izvedenog posla, i smirenost tijekom čitave situacije. 

U javnosti je objavljena i snimka razgovora pilota s kontrolom leta koja to i dokazuje.

>> Zakazao kotač: Zrakoplov Croatia Airlinesa sletio na nos

>> 'Najviše smo se bojali curenja goriva i požara na zrakoplovu'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije