Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
remetinec

Sanader sucu: Vratio sam se kako bih se obranio od optužbi

\'08.12..2010  Markov trg, Zagreb-Sjednica Hrvatskog Sabora. Ivo Sanader. Photo: Boris Scitar/PIXSELL\'
Boris Ščitar/Pixsell
17.08.2011.
u 12:42

Bivšem premijeru produljen je boravak iza brave za još dva mjeseca zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke

– Nisam imao namjeru bježati. U početku sam se protivio izručenju zbog medijske hajke. Smatrao sam da u Hrvatskoj neću imati pravedno suđenje – samouvjereno je kazao tijekom istražnog ročišta u Remetincu bivši predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader. Ustvrdio je također da se u domovinu vratio kako bi se branio od svih optužbi.

Ročište u tzv. plavoj sobi

Sanadera su u zatvoru, zbog nemogućnosti da ga se zbog radova u središtu Zagreba u pratnji specijalne policije doveze na Županijski sud, posjetili tužitelji, odvjetnici i sudac istrage Krešimir Devčić zbog odluke o produžetku istražnog zatvora ili puštanju na slobodu.

Ovaj drugi scenarij nije se ostvario. Sudac istrage udovoljio je zahtjevu USKOK-a da se Sanaderu još dva mjeseca produlji boravak iza brave zbog opasnosti od bijega te utjecaja na svjedoke koje tijekom istrage o isisavanju milijuna iz državne blagajne za Sanaderov i račun HDZ-a preko marketinške agencije Fimi medije USKOK još treba ispitati.

Koliko je poznato, Sanaderu je produžetak istražnog zatvora obrazložen argumentacijom da se u Hrvatsku mogao (da je zapravo htio) vratiti odmah lani 9. prosinca, nakon što je doznao da ga se traži, a ne dan kasnije, kada je za njim već bila raspisana i tjeralica. Nekadašnji čelni čovjek Vlade mirno je podnio priopćenu mu vijest da ipak ostaje u Remetincu.

Tijekom ročišta održanog u tzv. plavoj sobi ponašao se pristojno, bez riječi saslušavši argumente USKOK-a i njegovih odvjetnika o produžetku, odnosno ukidanju istražnog zatvora, određenog još 9. prosinca kada je uoči ukidanja zastupničkog imuniteta zbog pokretanja istrage napustio zemlju. Koliko se zna, jučer se nije nikome od nazočnih na ročištu tužio na zdravstvene probleme, uvjete u zatvoru te nije tražio ništa.

Ispitali 296 svjedoka

Tijekom provođenja istrage o Fimi mediji, pokrenutoj prije nešto više od godine dana, kada je u Primoštenu uhićena vlasnica agencije Nevenka Jurak, tužitelji su ispitali 296 svjedoka, a ostalo je još njih 30-ak koji će kazivati o spoznajama vezanim uz izvlačenje novca.

Sanaderova obrana smatra da je bilo dovoljno vremena ispitati sve svjedoke s obzirom na to da je USKOK donio nalog o provođenju istrage protiv bivšeg premijera još u prosincu. Također tvrde da se Sanader odlučio vratiti u zemlju o čemu su, kažu, njegovi tadašnji odvjetnici obavijestili odgovorne u MUP-u i tužiteljstvu te s njima dogovarali detalje. Sanader će potkraj kolovoza pred tužiteljima nastaviti iznositi obranu u preostalim predmetima.

Komentara 74

PR
Protivcenzure
16:19 17.08.2011.

oni koji su mu skandirali ivoivoivoivo a sada ga pljuju su deset puta gori ljudi od njega !!!

Avatar pupoljak
pupoljak
16:21 17.08.2011.

Iv* je pritvor produljen zbog opasnosti po zajedničare, a izbori su pred vratima. Samo me čudi zašto se sudac Devčić, a slovi za umjerenog suca, stavlja na zajedničarsku stranu.

OB
-obrisani-
15:44 17.08.2011.

Zbog opasnosti od bijega na neki Thompsonov koncert u Hercegovinu ili utakmicu New York Yenkees u baseballu Ivi Sanaderu produljen istražni zatvor..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije