Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neviđeni propusti

Zbog neviđenog propusta policajac lopov opet na poslu

'04.04.2011., Koprivnica - Vozaci mopeda i automobila sudjelovali u prometnoj nesreci. Nisu tesko ozlijedjeni.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
09.09.2011.
u 08:15

Slučaj Marka Vestića Disciplinski sud nije riješio u godinu dana. Nadzirat će kladionicu koju je opljačkao

Policajac Marko Vestić, koji je lanjskog kolovoza službenim pištoljem opljačkao kladionicu Fortuna u Vinkovcima, što je u istrazi i priznao, vraćen je na posao u PU vukovarsko-srijemsku! Da se Vestića vrati u policijsku službu odlučeno je po sili zakona, jer Disciplinski sud u Osijeku nije u godinu dana, koliko najviše može trajati udaljenje iz službe, uspio okončati postupak protiv policajca prijavljenog zbog teže povrede službene dužnosti.

Nisu donijeli odluku

Potvrdio je to u odgovoru na naš upit načelnik PU vukovarsko-srijemske Ivan Matić. Službeno, disciplinski postupak nije okončan zbog Vestićevih zdravstvenih problema zbog kojih nije dolazio na rasprave u Osijek. Neslužbeno, Disciplinski sud mogao je donijeti odluku i bez njegova ispitivanja, nakon tri uzastopna nedolaska na sud, jer postoje i dokazi i iskaz koji je dao nakon uhićenja, pa mnogima nije jasno zašto to nije i učinjeno. Marko Vestić je trenutačno na bolovanju, no da ga sutra prekine i vrati se na posao policija bi mu morala isplaćivati punu plaću, vratiti značku i dati novo oružje jer je pištolj kojim je počinio razbojništvo dokaz u također nedovršenom kaznenom postupku koji se protiv njega vodi zbog razbojništva.

Da ironija, ali i sramota za policiju, bude još veća, tog 40-godišnjaka iz Mirkovaca moralo bi se vratiti na isto radno mjesto, u patrolu u Vinkovcima, gdje mu je u opisu posla i nadziranje kladionica! U posljednjih godinu dana svaki mjesec mu je isplaćivano 80 posto primanja jer uzdržava obitelj (suprugu). Da je samac, dobivao bi 60 posto. Dogodi li se da kazneni postupak protiv policajca bude obustavljen ili odbačen, država će mu morati vratiti sve zaostatke do pune plaće.

Marko Vestić sportsku kladionicu u vinkovačkoj Ulici kralja Zvonimira na broju 54 opljačkao je 22. kolovoza prošle godine u 12 sati i 23 minute, zaprijetivši pištoljem 28-godišnjoj zaposlenici. Policija je dan kasnije izvijestila da je nepoznati počinitelj otuđio veću količinu novca. Priopćenje je sutradan dopunjeno informacijom da je počinitelj policijski službenik i da je rješenjem načelnika uprave od 24. kolovoza udaljen s dužnosti. U to vrijeme na snazi je bio Zakon o policiji kojim je bilo propisano da udaljenje s posla može trajati najviše 12 mjeseci. Pola godine kasnije ta je odredba promijenjena pa sada suspenzija može trajati do okončanja kaznenog postupka.

Pobjegao sa 18.000 kuna?

Policajac-pljačkaš uhićen je nakon dojave svjedoka koji je zapamtio automobil što se te nedjelje žurno udaljavao od Fortune. Nikada nije objavljeno koliko je novca policajac oteo, pa su mediji baratali iznosima od 7300 do 18.000 kuna. Vestić je istražnom sucu u Vukovaru priznao razbojništvo, kazavši da mu je od plaće opterećene dugovima i kreditima za život mjesečno ostajalo 29 kuna pa nije vidio drugi izlaz.

Komentara 79

Avatar jwayne
jwayne
08:23 09.09.2011.

Dobro došli u Hrvatsku

SA
Savjest
08:26 09.09.2011.

Očito se ovdje radi(lo) od zakonskoj pogrešci koja je, doduše ispravljena, ali bez važnostii i za slučajeve koji su u tijeku. A da je taka odredba ne samo nužna, već i moguća pokazuje i uvođenje Čl. 91. a Zakonao parničnomm postupku kojim se u svim slučajevima pa i uslučajevima u tijeku propisuje da za reviziju (žalben postupak pred Vrhovnim sudom) stranka mora imati advokata, iako ga ranije nije imala. U tom slučaju stranka je morala pronaći advokata koji će odlučiti hoće li prihvatiti slučaj te sastaviti i uložiti reviziju u roku od 30 dana što je u praksi gotovo nemoguće. Pa ipak i Vrhovni i Ustavni sud \"poštuju\", ovu odredbu iako je ona u suprotnosti s Europskom Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda koju je prihvatila i stavila na snagu i RH, a po kojoj je u ovom slučaju trebalo poštivati odredbu Konvencije a ne hrvatskog zakona.

Avatar netstoper
netstoper
14:11 09.09.2011.

postoji kolegijalna solidarnost...ali ne na ovakav način...cijela PU vukovarsko-srijemska ima problem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije