Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAMAŽA sj. koreje

Zbog neuspješnog leta rakete, Pyongyang ostao bez ugleda

Sjeverna Koreja (1)
AFP/PIXSELL
13.04.2012.
u 18:17

Dok je Pyongyang tvrdio kako ispaljuje raketu radi lansiranja satelita, ostatak međunarodne zajednice tvrdio je da je riječ o iskušavanju dalekometnih balističkih projektila

Raketni inženjer prestižno je i poželjno zvanje u cijelom svijetu osim u – Sjevernoj Koreji. Nakon što je propalo lansiranje sjevernokorejske rakete koja je trebala u orbitu, kako su tvrdile vlasti Pyongyanga, prenijeti umjetni satelit ili, kako tvrdi cijela ostala međunarodna zajednica, testirati mogućnost za ispaljivanje nuklearnih bojnih glava na velike udaljenosti, gotovo je sigurno da će dobar dio sjevernokorejskih raketnih stručnjaka vrlo brzo svoje laboratorije i urede zamijeniti radnim logorima.

Ipak nisu tako opasni

Naime, tjednima najavljivano ispaljivanje trostupanjske rakete Unha-3, koje je izazvalo napetost diljem svijeta, pretvorilo se u potpuni debakl. Iako su i Japan i Južna Koreja najavile da će srušiti sjevernokorejsku raketu ako zaprijeti njihovu teritoriju, ni za kakvom akcijom protuzračne obrane jednostavno nije bilo potrebe. Samo minutu nakon što je raketa poletjela s lansirne rampe na sjeverozapadu zemlje, letjelica se rasprsnula u zraku, a njeni su dijelovi popadali u Žuto more oko 165 kilometara zapadno od južnokorejskog glavnog grada Seula. Tih šezdesetak sekundi leta Sjevernu Koreju stajalo je ugleda, moći, samopouzdanja, ali i međunarodne pomoći u hrani, bez koje je njeno stanovništvo osuđeno na glad.

>>Sj. Koreja ispalila raketu u orbitu, raspala se nakon minute leta

– Pokazuje se kako je opasnost od Sjeverne Koreje prilično precijenjena te da njena raketna industrija ni izbliza nije tako razvijena kakvom su je predstavljali. Ovo je užasno poniženje za sjevernokorejski režim, a ovaj neuspjeh još će godinama pratiti Kim Jong-una, koji je nedavno zasjeo na čelo te zatvorene zemlje – kaže Ralph Cossa, predsjednik Pacific Forum CSIS-a, američke tvrtke koja se bavi analizom obavještajnih podataka. Poniženje je to veće što je lansiranje rakete bilo planirano kao središnji događaj proslave stote godišnjice rođenja Kim Il-sunga, osnivača i prvog predsjednika Sjeverne Koreje.

– Eksplozija rakete probušila je prilično veliku rupu u sjevernokorejskoj rođendanskoj torti – ustvrdio je pak Victor Cha, bivši član američkog Nacionalnog sigurnosnog vijeća.

Ostali bez pomoći u hrani

Bez obzira na to što je učinak rakete ravan nuli, režim u Pyongyangu tek čeka naplata računa za njeno lansiranje. Samo sat nakon lansiranja, SAD je najavio kako Sjevernoj Koreji ukida pomoć u hrani koja je dogovorena prije nekoliko mjeseci.

>>Propalo im lansiranje pa se utješili golemom statuom Dragog vođe

– Lansiranje je uništilo svaku legalnu osnovu za nastavak programa pomoći u hrani koja je do sada bila provođena – objavio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. S druge pak strane, službeni Pyongyang nije se oglasio o ovome fijasku, već su sjevernokorejski mediji samo objavili kako “stručnjaci pokušavaju utvrditi zašto je došlo do pada rakete”.

Komentara 67

IR
irani
18:52 13.04.2012.

Pyongyang ostao bez ugleda ...... Kojeg to ugleda ???

BE
belimo
19:00 13.04.2012.

Isparila hrana kao i raketa,,,,,

Avatar flegmatik
flegmatik
18:29 13.04.2012.

Nadam se, barem, da su Amerikanci sada malo manje uplaseni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije