Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krešimir Sever

'Zbog nekih ideja u novom zakonu spremni smo na jesen i na ulice'

'07.06.2013., Zagreb - Konferencija za medije Nezavisnog Sindikata Solidarnost povodom predaje tuzbe 1641 radnika Finacijske agencije (FINA), a zbog neisplate godisnje nagrade za proslu godinu. Kresim
'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
07.08.2013.
u 11:21

Sindikati su protiv mogućnosti otkaza ako radnik ne želi novi ugovor, a poslodavci žele uvesti red u dugotrajna bolovanja

Prijedlog izmjena Zakona o radu, očekivano, uzbunio je i sindikate i poslodavce. Javna rasprava zakon tek čeka, kao i pravi pregovori s partnerima u rujnu. Pa je i pitanje kako će zakon u konačnici zaista izgledati. Ovakav predloženi miljama je daleko od onoga što žele predstavnici poslodavaca. Još dalje od onoga što odgovora sindikatima. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, ističe kako su spremni i na ulicu na jesen ne odustane li se od nekih ideja. Tu ponajprije misli na ideju po kojoj bi poslodavac imao mogućnost dati otkaz u slučaju da ne može isplaćivati ugovorenu plaću a da radnik pri tome ne pristaje na izmjenu svog ugovora.

– Takvo što otvorilo bi prostor da se svakome može u bilo kojem trenutku dati otkaz. Naravno, negdje gdje postoje snažni sindikati to bi teže prošlo, ali nemaju svi snažne sindikate – kaže Sever.

Ne sviđa mu se ni ideja o preraspodjeli radnog vremena jer ljudi više neće, kaže, znati jesu li radili prekovremeno ili je riječ o preraspodjeli. Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić ističe kako je riječ tek o prijedlogu zakona o kojem još nije postignuta visoka razina suglasnosti.

– Neke stvari iz zakona su nam diskutabilne. Primjerice, Fond za otpremnine možemo podržati ako se rastereti trošak poslovanja na nekoj drugoj razini. Isto tako mogućnost štrajka prvi dan nakon neisplate plaće ne postoji nigdje u svijetu – tvrdi Jakelić. Kao predstavniku poslodavaca s druge strane bitno mu je, kaže, da se novim ZOR-om spriječe dugotrajna bolovanja prvi dan nakon otkaza o radu. Jakelić ne vjeruje da će pregovori propasti jer su svi, kaže, svjesni da se nešto mora napraviti.

>> Novosti u zakonu: Ugovor o radu na određeno i 30 godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije