Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORUŽANE SNAGE

Zbog nedostatka novca stanje u vojsci je loše

odbor za obranu (1)
Foto: Vanja Moskaljov/VLM
1/6
22.10.2013.
u 16:11

Nitko ne želi biti liječnik u vojsci. Za većinu vozila koja postoje u Oružanim snagama proizvođači više ne postoje

Stanje u obrambenom sustavu je loše a za to je najviše kriv nedostatak novca, složili su se članovi Odbora za obranu koji su raspravljali Izvješće o stanju u Oružanim snagama za 2012. Stanje tehnike, smatra predsjednik odbora Tomislav Ivić (HDZ), dugoročno je neodrživo, što se vidi iz toga da od 790 nebojnih vozila koje imaju Oružane snage, za čak 670 njih proizvođači više ne postoje.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra naglasila je da se nitko nije javio na natječaj za liječnika, a da se čak 250 osoba s VSS-om javilo na radna mjesta običnih vojnika. S druge strane, čak 11.000 osoba se prijavilo da bi služilo dragovoljni vojni rok, no zbog ograničenja ih je primljeno svega 674.

- Unatoč smanjenju sredstava u godini konsolidacije održana je razina koja omogućava ispunjavanje zadaća a temeljne misije nisu bile ugrožene - rekla je V. Tafra koja je izvijestila da MORH sljedeće godine čeka novo smanjenje proračuna, što je doznala \"na sastanku kod ministra Linića koji nas je upoznao s teškim stanjem proračuna\".

Navela je i podatke o prosječnoj godišnjoj spremnosti tehnike pa je tako rekla da je ona iznosila 60 posto kod oklopnih vozila, 30 posto kod tenkova a 31,6 posto kod borbenih aviona MiG-21. Kod novijih helikoptera Mi-171š ispravnost je tijekom 2012. bila na 64 posto, a kod starijih Mi-8 49 posto. Brodovi Obalne straže imali su ispravnost od 43 posto a oni flotile Hrvatske ratne mornarice visokih 74. U Oružanim snagama prosječna dob je 38 godina, a 90 posto časnika i 98 dočasnika ima potrebnu stručnu spremu.

>> Rončevićevi kamioni jedino su što sada vrijedi u Oružanim snagama\'

Umirovljeni general Tomo Medved kritizirao je što se za poboljšanje uvjeta života vojnika u 2012. potrošio 21 milijun kuna, dok je za nabavu informatičke opreme potrošeno 69 milijuna. Na pitanje SDP-ove Dunje Špoljar ima li Hrvatska generalicu ili ne, V. Tafra je odgovorila da je Hrvatskoj ukazana čast da jedna pripadnica Oružanih snaga preuzme visoku dužnost u rangu generala u misiji ISAF, zbog čega će dobiti privremeni čin brigadne generalice.

- Sada nijedna pripadnica nema uvjete za promaknuće u generalski čin, ali za pretpostaviti je da će sudjelovanje u ovoj misiji i obnašanje te dužnosti omogućiti da bude promaknuta u generalicu - rekla je V. Tafra potvrdivši time pisanje Večernjeg lista. Kako smo tada izvijestili, prva hrvatska generalica bit će brigadirka Gordana Garašić, za koju je prijedlog dodjeljivanja privremenog generalskog čina već poslan u Ured predsjednika i samo se čeka njegov potpis.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije