Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Platili više nego što vrijedi

Zbog kupnje Hypa, Bayern Landes Bank pod istragom

Hypo
AFP
16.10.2009.
u 00:54

Na osnovi dojava njemačko državno odvjetništvo sumnja kako je Bayern LB smišljeno platio višu cijenu za većinski udio u Hypu 2007. godine nego što je zbilja vrijedio.

Njemačko i austrijsko državno odvjetništvo istodobno pretražuju Hypo grupu u Austriji i središnjicu većinskog vlasnika Hypa, Bayern Landes banku u Münchenu.

U istodobnom pretresu i u nekoliko austrijskih pokrajina i Luksemburgu u srijedu ujutro sudjelovalo je 28 državnih odvjetnika, 53 policijska službenika i 18 policajaca, izvijestila je njemačka agencija DPA.

Na osnovi dojava njemačko državno odvjetništvo sumnja kako je Bayern LB smišljeno platio višu cijenu za većinski udio u Hypu 2007. godine nego što je zbilja vrijedio. Bayern LB za 51 posto dionica u Hypo grupi platio je 1,625 milijardi eura, a slijedila je dokapitalizacija i povećanje udjela na 67 posto.

Članovi sadašnjeg menadžmenta nisu pod istragom već je to bivša uprava s Wernerom Schmidtom na čelu koji je odstupio prošle godine kad su otkriveni veliki dugovi nastali izlaganjem rizičnim ulaganjima u SAD-u. Iz obiju banaka priopćili su kako posve surađuju s državnim odvjetništvima. Bayern LB i Hypo grupa lani su, u vrijeme najžešće bankarske krize, morali zatražiti državnu pomoć.

Iako je odmah nakon ulaska u Bayern LB Hypo grupa 2007. imala dobit, potkraj 2008. godine gubitak austrijske bankarske grupacije iznosio je rekordnih 520 milijuna eura. Tada je u pomoć dokapitalizacijom od 700 milijuna eura uskočio Bayern LB. Hypo je tada uzeo i 900 milijuna eura državne pomoći. U prvom polugodištu ove godine Hypo grupa u gubitku je 162 milijuna eura.

Ključne riječi

Komentara 2

BE
beri
08:56 16.10.2009.

Članovi sadašnjeg menadžmenta.Po Vuku Karadžiću.Još malo pa će naši vrli novinari pisati juesopev/US Open/

BA
bajsek
16:19 16.10.2009.

Članak je posve nezanimljiv jer nije vezan niti za jedno ime iz Hrvatske. Kada je Societe general bio na koljenima niste tako reći ništa pisali. Sada je u pitanju vjerodostojnost ulaganja. Možda ćete reći da je Sanader ili Pašalić umiješan u to? Smiješno, i što to nama znači da će zbog gubitka biti opravdano veće kamate na kredite?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije