Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dioksin u hrani

Zbog jaja iz Njemačke pojačana kontrola na hrvatskim granicama

jaja
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
05.01.2011.
u 18:43

Njemačko ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je proizvođačima u Njemačkoj prodano 2700 tona masti zagađene dioksinom, a strahuje se da bi tom masti moglo biti zagađeno do 150.000 tona stočne hrane.

Na hrvatskim graničnim prijelazima povećana je kontrola uvoza stočne hrane i prehrambenih proizvoda iz Njemačke zbog skandala s otrovnim dioksinom koji protekla tri dana potresa tu zemlju. Pogranične službe izvijestile su da u Hrvatsku neće ući zatrovana hrana, javio je RTL.

Njemačko ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je proizvođačima u Njemačkoj prodano 2700 tona masti zagađene dioksinom, a strahuje se da bi tom masti moglo biti zagađeno do 150.000 tona stočne hrane. Zbog toga je početkom tjedna više od tisuću svinjogojskih farmi moralo prekinuti isporuku jaja i mesa jer je u tim namirnicama otkriven dioksin.

U ministarstvu su istaknuli da je za pojavu dioksina u hrani vrlo vjerojatno odgovorna tvrtka Harles & Jentzsch, koja proizvodi i prodaje biljne i životinjske masti za stočnu hranu.

U međuvremenu svjetske agencije prenijele su informaciju da su potencijalno zaražena kokošja jaja iz Njemačke izvezena i u Nizozemsku. Iz pokrajine Donje Saske u Nizozemsku je isporučeno 136.000 jaja. O ovom slučaju obaviještena je i Europska komisija.

U pokrajini Donja Saska vlasti su zatvorile više od 1000 farmi za proizvodnju jaja i uzgoj svinja jer su u životinjskoj hrani pronađeni ostaci otrovnog dioksina nastalog kao nusprodukt proizvodnje biodizela.

U pokrajini Sjeverna Rajna - Vestfalija dosad je zaklano oko 8000 kokoši nesilica.

Prema nekim procjenama, u prodaji se trenutačno nalazi oko 120.000 "otrovnih" jaja. Ta je informacija izazvala paniku kupaca u Njemačkoj koji su počeli izbjegavati jaja i pileće meso.

Ključne riječi

Komentara 36

OB
-obrisani-
01:58 06.01.2011.

više od tisuću svinjogojskih farmi moralo prekinuti isporuku jaja i mesa????nisam znao da svinje nose jaja...hm,zahebani ti nemci,genetski inzinjering,nije zajebancija....

OB
-obrisani-
03:44 06.01.2011.

Ima li ISTA a kuglizemaljskoj da mi NE uvozimo... Osim naravno gluposti i kriminala?!

IS
istima
20:26 05.01.2011.

Sad naši vrli uvoznici trljaju ruke...... košarice.... \'domaća jaja iz ovog i onog kraja\' već putuju u Njemačku....... a zaradit će ponešto i prijevoznici, carinici...... inspektori.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije