Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki projekt hep-a
Povratak na članak

Zbog gradnje hidroelektrane Kosinj iseljavaju dva lička sela

Nove domove dobit će stotinjak obitelji, a preseliti se moraju katolička crkva i groblje te pravoslavni hram s kosturnicom

Komentari 13

Avatar baracuda
baracuda
10:47 07.09.2014.

Tekst je vrlo tendenciozan. Naime pieše se samo o 286 građana srpske nacionalnosti ubijenih u II svjetskom ratu. Slučajno, vrlo dobro poznajem to mjesto. Znate li kolko građana hrvatske nacionalnosti pobijeno i u tijeku II svjetskog rata i nakon njega? Partizani su ubili i svečenika u Gornjem Kosinju. Nedužni civili koji nisu sudjelovali u ratu, ubijani su udarcem čekića u glavu i bacane u jame, a mnogi su pobacani živi. Hečete li javno usporediti broj žrtava? Da li znate da ju Gornjem Kosinju bila prva štamparija? Sada se tamo nalazi samo oična ploča. Da se izgradila veča cesta preko mjesta Kosinjski Bakovac, najbržim putem bili bi povezani do Senja i to bi bio izvenredan seoski turizam. Iz Gornjeg Kosinja svih tih godina odvozila su se drva, a od toga Gornji Kosinj nije dobio apsolutno ništa. To je kraški, proppusni teren i nitko ne može znati kakve to može donijeti poslijedice. Zašto niste kontaktirali stručnjake? Naime kod mjesta Kosinjski Bakovac u šumi Begovača, nalazi se tzv. Pisani kamen. Sporazum oko primorske i ličke strane o pravu na vodu. Tamo se nalazi i tzv "živulja". Naime kada je na morskoj strani bura, na ličkoj strani voda "skače" u vis. Znači u tim predjelima, nalazi se neprocjenjivo hrvatsko blago naše povijesti i može se iskoristiti puno bolje da samo ima imalo volje. Svaki pokušaj oživljavanja seoskog turizma i obnove, ostao je "zakočen" od lokalnih vlasti. Zašto?

VL
KO
kosinjanka
17:50 29.01.2013.

Poštovani, u Gornjem Kosinju postoje dvije katoličke crkve, Svetog Ante i Svete Ane, također i dva groblja, na Šipkovom brdu i u Dragi. Priče o preseljenju slušamo svake godine, no o isplati stanovništva se ne spominje puno. Treba li imm uzeti i ovo malo dostojanstva što im je ostalo? Hvala općini Perušić na "brzi"o Kosinjanima.

VL
US
uscemure
08:03 30.01.2013.

Strateška investicija HE LEŠĆE - nula (0) radnih mjesta. Energija sunca u Europi - na stotine tisuća! Oni koji predlažu “Zakon o strateškim investicijama” ugušili su energiju sunca da bi otvorili put profiterima iz HEP-a koji nam podmeću zastarjele, štetne i neisplative projekte!!!!

VL
US
uscemure
14:33 30.01.2013.

Hep nastavlja svoj profiterski put. Zatvorili su sve ostale alternative (osim nešto vjetroelektrana) da bi mogli raditi ovako nešto - po ključu što više košta. Najnoviji zakon o strateškim investicijama samo je krna toga. Nisu ništa naučili iz HE Lešće i HE Ombla. Ova posljednja je dokazano neisplativa i štetna. Guglajte" Hidroelektrana Lešće - hrvatska sramota". Primjer kako nam je HEP lagao u slučaju Dobre: bit će radnih mjesta, neće biti utjecaja, razvit će se turizam. Istina ne može biti bolnija i tužnija...elektrana je stajala skoro duplo nego što je trebala, zamračilo se pet milijuna eura, nastaju ogreomne štete od erozije, voda je hladnija, propada turizam itd. Hidroelektrane su precjenjene, spominju se frizirane koristi, a ne i ogromne štete! Postoji i drugi put: energetska učinkoviotost, ulaganje u bolju mrežu, manji, ali brojniji izvori energije koji se pomalo uključuju u sustav, svaki tamo gdje je dobar, vjetar, sunce, biomasa, bioplin itd. Austrijanci su upravo takvim mjerama BEZ VELIKIH I SKUPIH ELEKTRANA sve to dobili u Gussingu, smanjili cijenu struje i dobili investicije.

VL
US
uscemure
14:40 30.01.2013.

Projekti hidroelektrana na Dravi već su dvaput propali, što zbog Mađara, što zbog šumara koji su izračunali ogromne štete, ogromnih poremećaja u podzemnim vodama, protoku sedimenta, erozije, mriješćenja riba i masovnog protivljenja ljudi koji su shvatili da im je ovakva rijeka mnogo isplativija nego s hidroelektranama. Nisu napravile ništa od navodnjavanja, nisu spriječilče velike poplave, ali su spriječile male poplave koje donose plodni mulj, održavaju na životu močvare koje pročišćuju vodu itd. Hrvatska je uvezla ogromne količine vrlo skupe struje jer su podbacile hidroelektrane, anemam skoro ništa drugo? Hrvatske vode su potrošile ogromne naše novce od naknada na sanaciju Stare Drave iza HE Čakovec, ako znamo da je cjenik HV-a je i milijun kuna/ km. Kolike su štete samo od zadnjih poplava jer je podbacila HE Varaždin? Koliko je polja navodnjavano (kako HEP laže) od tri brana na Dravi i kolike su štete od suše? Ništa. Ako znamo da podzemna voda padne i devet metara, nastaju štete na usjevima i šumama i inače kad nije suša. Zbog priječenog dotoka sedimenta uvozimo skupi šljunak. A tih šteta još ima na žalost koliko hoćete!

VL
US
uscemure
14:48 30.01.2013.

I sve to u vrijeme kad znamo da su rijeke mnogo više od kanala. Očuvane rijeke pružaju mnogo toga, a to nije samo akademsko pitanje. One imaju izravne gospodarske oristi. Neporemećena pitka voda je već sada KAPITALNI resurs, a kamoli u vrlo bliskoj budućnosti. Već smo sad izgubili pola Gacke i Like. Poremećaji u rijekama se osjećaju na desetke kilometara jer su to složeni, povezani hidrološki sustavi. HEP je kod Omble govorio da će stradati par šišmiša (namjerno odvraćajući pažnju od prave stvari), a posljedice su neslućene i nemoguće ih je predvidjeti. Rijeka s svojim sustavom vegetacije pročišćuje vodu, pomalo drenira čistu vodu od kiše i snijega u podzemlje - imam pitku vodu. I još mnogo otga. Kad znamo da će zbog klimatskih promjena biti sve manje padalina, sve j eveća neispaltivost brana, a i to manj epadalina bit će u ekstremnijim dlučajevima: poplav koje ni jedna brana ne može zaustaviti - štoviše stvaraju ogromni vodeni val.

VL
US
uscemure
09:14 01.02.2013.

A što se tiče zaštita od poplava pomoću hidroelektrana: Tako je Koračević došao u Međumurje i govorio kako je HE Varaždin spriječila poplave jesenas u Pušćinama?!? A svi smo gledali slike poplavljenih kuća. Upravo je lažna sigurnost od hidroelektrana doprinijelaa štetama - uzvodno ima 22 hidroelektrane i unatoč tome došlo je do poplave. I najgore, vodeni val nastao je ispuštanje jedne od te uzvodne hidroelektrane.

VL
Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:06 29.01.2013.

Hm Gornji Kosinj, asocirao bi na nešto visoko, a ne na nešto poplavljeno. A i česte poplave ovih zadnjih godina, možda su mali poticaj iseljavanja stanovnika, kojih je i inače ostalo jako malo. I sad, kad izvlastiš ovo malo preostalihih jadnih staraca za siću, ako je uopće stignu podignuti zbog godina starosti, veliki hrvatski biznis kreče. Hrvatske vode i šume za siću, straniom lijepiom našminkanom biznismenu mladiću. Naravno, sinčiću nekog EU promatrača iz 1991, koji je snimio situaciju na vrijeme. Nazdravlje, državne investicije.

VL
DU
Deleted user
12:09 29.01.2013.

HEP, krkansko.-korupcijsko leglo na drž. jaslama, nije od 91 do danas napravilo ni jednu ozbiljnu HE, ne računavši onu malenu na rubu Gorskog Kotara oko koje se 13 godina vukla trakavica korupcija i skandala, što tijekom same gradnje - što nakon puštanja u pogon. I ovo je istinski test, da li ljubitelji plavih koverti i Audi limuzina s grijanim kožnim sjedalima s logo HEP-a mogu nešto polučiti u sferi da RH ne bude kroničan uvoznik el. energije ili su definitivno izgubili tu sposobnost. Naime, RH već desetljećima uvozi od 20 do čak 35 % el. energije - u koprodukciji s kojekakvima tvrtkama iz Slovačke koje su paravan sinova jugogenerala itd.

VL
MI
Micko4
13:02 29.01.2013.

Hrvatska ima "Perpetuum mobile", "Free energy sustav", " Samoodržavajući sustav"...ili ma kako to već zvali i nazivali !!! Ma kako ovo trenutno "zvučalo" kao nekakva SF priča, ne umanjuje činjenicu da Hrvatska, ali i cijeli svijet ulazi u NOVO ENERGETSKO DOBA!!

VL
LU
lukarak
13:51 29.01.2013.

Gornji Kosinj je gornji zato sto je uzvodno, a ne zato sto je na brdu :D

VL
WI
wiktorija
14:22 29.01.2013.

pozdrav svim Kosinjanima pogotovo onim iz Podjelara nedajte se !!!!!!!!!!

VL
Avatar baracuda
baracuda
10:56 07.09.2014.

Pa koji je neznalica pisao ovaj tekst? Da se premjesti katolička crkva? Gdje? Pa Lipovo Polje je oduvijek bilo četnička utvrda i to je i danas.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.