Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljudska prava

Zbog diskriminacije Roma Hrvatska mora platiti 77.500 eura

romi3
Marko Jurinec/PIXSELL
16.03.2010.
u 17:29

Svakom od 15 romskih učenika koji su podnijeli tužbe država je obvezna isplatiti 4500 eura, a sud je također odlučio i da Hrvatska mora snositi troškove sudskog postupka u iznosu od 10.000 eura.

Hrvatska će morati platiti 77.500 eura zbog diskriminacije romskih učenika iz Međimurja, odlučio je danas Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Glasovima devet sudaca prema osam zaključeno je kako je Hrvatska prekršila zabranu diskriminacije iz članka 14. Europske povelje o ljudskim pravima, kao i da je povrijedila pravo 15 romskih učenika na pravedno suđenje u razumnom vremenu.

Riječ je, naime, o bivšim učenicima osnovnih škola u mjestima Macinec i Podturen, koji su te škole pohađali od 1996. do 2000., a koji su bili smješteni u segregiranim razredima samo za Rome. Tužbe su podnijeli u travnju 2002., piše u obrazloženju presude, a Općinski sud u Čakovcu u rujnu te godine odbacio je tužbe s obrazloženjem da su odvojeni razredi za Rome potrebni jer im trebaju dodatni satovi iz hrvatskog jezika. U veljači 2007. godine, Ustavni je sud također odbacio njihovu tužbu uz slično objašnjenje.

No, Europski sud za ljudska prava odlučio je kako su prava romskih učenika povrijeđena i kako se Hrvatska trebala više brinuti o njihovim potrebama. Zato je svakom od učenika koji su podnijeli tužbe država obavezna isplatiti 4500 eura, a sud je također odlučio i kako Hrvatska mora snositi troškove sudskog postupka u iznosu od 10.000 eura.

Vijest o presudi suda u Strasbourgu danas je na portalima svjetskih agencija bila jedna od glavnih tema, a međunarodne organizacije za ljudska prava Human Rights Watch i Amnesty International godinama su u svojim izvještajima Hrvatsku prozivale upravo zbog segregacije Roma u školama.

Komentara 50

MA
MaloMisto
09:04 17.03.2010.

pa 9 prema 8 i nije bas jednoglasna odluka...

DO
doktorica
09:19 17.03.2010.

Nama zamjeraju a sami ih tjeraju iz EU

YO
yohana
19:10 16.03.2010.

nema hrvatska ni rasizam ni mrznje sve same lazi pojedinaca .ni ostalim gradanima nije lako kako u hrvatskoj tako i u cijeloj EU.treba skrenuti paznju tko i zasto uopce potencira nekakvu ugrozenost.neka se pita svaki pojedinac koliko on sam privreduje tom drustvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije