Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danima se govori o građanskom neposluhu

Zbog nestanaka struje Dubrovčani prijete neplaćanjem računa

urušila se cesta u dubrovniku
Grgo Jelavić/PIXSELL
10.01.2010.
u 19:54

Udruga Nazbilj organizirala je prosvjed pred gradskom vijećnicom, a na Facebooku se otvorila grupa “Ne želim platiti struju za barem mjesec dana”.

Gotovo su sve trafostanice u Dubrovniku u proteklih mjesec dana imale nekih problema s radom. Prije stradavanja glavne trafostanice u Komolcu 15. prosinca, pokvarila se trafostanica u Lapadu, prije nekoliko su dana zbog kvara na kablovima Dubrovčani opet više od pola dana bili bez struje, a u subotu se kvar dogodio na trafostanici na Busovini.

Tek malo vjetra ili kiše
– Kvar se dogodio zbog opuštanja kabela, zagrijao se vodič, a plastika se malo zadimila. No, kako se stvorilo dosta dima, nismo mogli odmah ustanoviti o čemu se radi pa smo radi opreza isključili struju istočnom dijelu grada, od Svetog Jakova do stare gradske jezgre. Kvar je brzo otklonjen pa su građani bez struje bili samo u dva navrata po pola sata – rekli su nam iz Elektrojuga, a izgleda da je ovaj nestanak struje bio kap koja je prelila čašu stanovnicima Dubrovnika.

Među građanima se već nekoliko dana govori o građanskom neposluhu, a na popularnoj internetskoj mreži Facebook otvorila se i grupa s nazivom “Ne želim platiti struju za barem mjesec dana!”. “Ovoj bi se inicijativi trebali pridružiti građani širega dubrovačkog područja koji već više od 20 godina čekaju da im se netko smiluje i izgradi kvalitetan elektroopskrbni sustav kako pri svakom zapuhu vjetra ili dvije-tri kapi kiše ne bi ostajali bez struje.

Ali, i svi oni koji su se bar jednom usred zime, unutar vlastitih zidova i nakon što su platili velike račune za struju - smrznuli!”, kaže se u opisu grupe koja je u samo nekoliko dana postojanja skupila više od 1100 članova. S druge strane, uvijek aktivna udruga Nazbilj organizirala je i prosvjed pred gradskom vijećnicom gdje su pokazali stadij “dubrovačke evolucije”.

Došli do čovječje ribice
– Dubrovačka je evolucija ovaj put započela 14. prosinca s čovjekom, nastavila se 15. kad smo već poprimili obličje majmuna, da bismo 5. siječnja potpuno evoluirali u čovječje ribice – rekao je predsjednik Nazbilja Srđan Kera, a njegovi su članovi dodali da je “vrijeme da se pokaže sluh za građanski neposluh”, odnosno neplaćanje računa za struju.

Ključne riječi

Komentara 2

MA
matan91
21:29 10.01.2010.

HEP nije dobio lovu od države za subvencioniranu cijenu struje te se to odrazilo na održavanje cijelog sustava. To se događa kada se narodu prodaje priča, tj. cijena struje je nevejerojatno niska s obzirom na cijenu proizvodnje i održavanja sustava. Sada kada nema love od turista, nema više kredita normalo je da se dešavaju takve stvari. Samo čekam trenutak kada će se u HŽ-u dogodit nesreća s ljuskim posljedicima ili u HAC-u zbog neodržavanja sustava. Slijedi nam privatizacija ili u najmanju ruku davanje koncesija za HAC, ARZ, distribuciju električne energije, plina, vode itd. A sve zahvaljujući političkoj eliti od 1999 pa na ovamo. Ne sjećam se da je zavrijeme rata netko bio gladan...(ovo ide na račun Mesinha, uspješnog nesvrstanka..)

VI
Vito
08:43 11.01.2010.

Postojala je hidroelektrana kod Srebrenog. Što je s njom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije