Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Završio “bananski rat”

banane
Arhiv VL
Autor
Stojan de Prato
16.12.2009.
u 16:28

Kako se očekuje da će, zbog veće konkurencije, cijena “kolonijalnih” banana na europskome tržištu pasti, EU će tim zemljama pomoći s dodatnih 200 milijuna eura.

BRUXELLES – Europska unija postigla je dogovor s vladama lationoameričkih zemalja proizvođačica banana kojim je završio vjerojatno najdulji trgovinski rat u novijoj povijesti. “Vrlo zainteresirana strana” bio je i SAD, čije su tvrtke vlasnice velikih plantaža u Latinskoj Americi.

“Rat” je buknuo je 1993. godine, kada je Bruxelles oslobodio carina uvoz banana iz bivših europskih kolonija, dok ih je na sve ostale banane zadržao. Prema postignutome dogovoru, EU će smanjiti carine na banane sa 176 na 117 eura za tonu.

Smanjenje će se odvijati u osam koraka do 2017. godine, s time da će carine odmah pasti za 28 eura po toni. Korist od ovoga sporazuma imat će i mali proizvođači, poput Tajlanda i Filipina.

Kako se očekuje da će, zbog veće konkurencije, cijena “kolonijalnih” banana na europskome tržištu pasti, EU će tim zemljama pomoći s dodatnih 200 milijuna eura.

EU i za 2010. smanjio ribolovne kvote
Vijeće EU za poljprivredu i ribarstvo i za 2010. je godinu nastavilo smanjivati dopuštene kvote za izlov niza vrsta riba, iako ih je za poneke i povećalo. Ministri ribarstva dva su se puna dana cjenkali oko znanstvenih preporuka, koje im je proslijedila Europska komisija, te su na kraju dogovorili da se, na primjer, bakalara smije loviti od 20 do čak 74 posto manje, kako u kojim vodama, ne bi li se spriječilo njegovo izumiranje.

Među ugroženim je vrstama i list, čiji se izlov također mora smanjiti za četvrtinu. Jata se oslića, međutim, oporavljaju, pa ih se u 2010. smije ukupno uloviti 15 posto više nego ove godine. Višegodišnja potpuna zabrana lova na inćune u Biskajskom zaljevu također je rezultirala njihovim oporavkom, pa je u 2010. uvjetno dopušten izlov 7000 tona te ribe, ali uz budno motrenje znanstvenika.

Ključne riječi

Komentara 2

MA
max221
16:40 16.12.2009.

Napokon, odmah mi je lakše..... Odmah će nam porasti uvoz majmuna.

PI
Pita
17:31 16.12.2009.

Hrvatska ce zavrsiti u jos vecoj banani nego sada!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije