Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osumnjičeni

Završena istraga za ratni zločin u Antinu u jesen 1991.

vojnik
Arhiva VL
10.05.2011.
u 14:02

Neslužbeno doznajemo da je riječ o Dragomiru Petkoviću koji, prema dostupnim podacima, boravi na teritoriju Srbije, u Vojvodini

VINKOVCI - Policijska uprava vukovarsko-srijemska izvijestila je danas da su policijski službenici završili kriminalističko istraživanje vezano uz događaje u Antinu od 1. rujna do 29. studenoga 1991. Utvrđeno je da je 52-godišnjak iz Markušice, kao zapovjednik Štaba TO mjesta Markušice, Mlake Antinske, Palače i Antina, nakon predaje mjesta, a za trajanja ratnih sukoba na teritoriju Republike Hrvatske, naredio minobacačke napade po Antinu i civilima koji su se pokušavali spasiti i evakuirati iz sela kroz susjedni Korođ. Također je dopustio da neprijateljske postrojbe fizički zlostavljaju i ubijaju zarobljene mještane Antina, a u pojedinim slučajevima je i sam sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju. Time je osumnjičenik prekršio odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, navodi se u priopćenju.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je ubijeno ili je nestalo 27 osoba Antina, dok je 10 osoba ozlijeđeno. Osumnjičenik iz Markušice u odsutnosti je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru radi počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnoga prava - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o Dragomiru Petkoviću koji, prema dostupnim podacima, boravi na teritoriju Srbije, u Vojvodini. Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Luka Barunčić podsjeća da Županijsko državno odvjetništvo, kada podigne optužnicu i naloži privođenje, može zatražiti njegovo izručenje iz Srbije ako ima samo hrvatsko državljanstvo, a ako ima i hrvatsko i srpsko, hrvatsko pravosuđe može, temeljem sporazuma dviju država, zatražiti suđenje u Srbiji.

Komentara 1

TH
thekurcula
21:12 10.05.2011.

Ja se slažem da je izdavanje naređenja za minobacački napad na naseljeno mesto najverovatnije ratni zločin jer je vojni učinak takvog delovanja mali ali je rizik za civilne žrtve zato veoma visok. Međutim........ Ako krenemo tako da određujemo granicu legitimnog vojnog delovanja i ratnog zločina mnogo će biti kandidata za optužbu za ratni zločin. Na obe strane. na istom tom bojištu (istočnoslavonskom) hrvatska strana je izvršila mnogobrojne minobacačke napade na naseljena mesta s druge strane linije razdvajanja pa, ako se želi mir, i oni će za to morati odgovarati. Ako se hoće mir, naravno. Ako je cilj ovih prozivanja kreiranje konfliktnih situacija, onda napred. Samo nastavite sa takvim tekstovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije