Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FUNKCIONIRANJE MEDIJA

Završen 4. Media in Time festival: 'Možemo reći da smo uspjeli i da MIT raste iz godine u godinu'

18.06.2023.
u 00:15

O radu tjednika Hrvatska riječ koji izlazi u Subotici i govorila je glavna i odgovorna urednica ovoga tjednika Zlata Vasiljević koja je također kazala kako djelatnici ove medijske kuće tijekom godina susretali s brojnim problemima.

Panel raspravom na temu „Manjinski mediji i identitet zajednice“ danas je u Vukovaru završen dvodnevni Media In Time festival koji je ove godine organiziran po četvrti put. Tijekom diskusije fokus je bio stavljen na funkcioniranje srpskih manjinskih medija u Hrvatskoj kao i hrvatskih manjinskih medija u Srbiji. Čula su se i iskustva medija rusinske nacionalne manjine u Hrvatskoj kao i iskustva iz Istre te BiH.

-Svjesni smo svoga direktnog i kritičkog pristupa, a kroz redovito izlaženje bavimo se raznim državnim temama i politikom. O istim temama pišu i drugi hrvatski mediji ali oni nemaju takvih problema kakvih imamo mi. Meta smo kontinuiranog prozivanja, verbalnih napada, prijetnji i raznih neugodnosti. Prije svega napadaju nas desno orijentirane stranke i pojedinci. O radu tjednika Novosti govorilo se i za saborskom govornicom – rekla je glavna urednica tjednika Novosti Andrea Radak.

Govoreći o problemima kazala je kako najveće probleme osjete u vrijeme predizbornih kampanja tako da ne očekuje smanjenje napada nego njihov nastavak i u idućem periodu jer je sljedeća godina u Hrvatskoj „super izborna godina“.  

-Kampanja protiv Novosti, koja je započela u travnju ove godine, je posebno žestoka i ona traje i dalje. Kulminiralo je s objavom imena i prezimena svih novinara i suradnika u jednom tjedniku. Na sve te prozivke HND reagira redovito ali izostaje reakcija velikih hrvatskih medija kao i dijela saborskih zastupnika. Izostaje i reakcija državnog odvjetništva iako su svi zaposlenici i suradnici tjednika Novosti postali svojevrsne mete – istaknula je Radak.

O radu tjednika Hrvatska riječ koji izlazi u Subotici i govorila je glavna i odgovorna urednica ovoga tjednika Zlata Vasiljević koja je također kazala kako djelatnici ove medijske kuće tijekom godina susretali s brojnim problemima.

-Broj pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji svakodnevno opada što se na kraju osjeti i u medijskim vodama. Tijekom godina imali smo niz uvreda i prijetnji i to samo zato što smo hrvatski medij i što smo pisali o nekim društvenim problemima – rekla je Vasiljević.

Dodala je kako pripadnici hrvatske nacionalne manjine, pa tako i zaposlenici Hrvatske riječi, dodatnu zategnutost i probleme osjete u vrijeme pogoršanja odnosa Srbije i Hrvatske kao i nekih događaja. U to vrijeme, u nekoliko navrata, njihove prostorije u Subotici čuvala je i policija. Tijekom godina nazivalo ih se „ustašama“, plaćenicima, poručivalo da napuste Srbiju ali i prijetilo i upozoravalo na razne načine.  

-Puno je tu problema ali smo se tijekom godina naučili nekako nositi s njima. Svakako da bi moglo biti bolje i to svakako stoji kao i to da ima puno mjesta za napredak. Sada nam se javlja i problem nedostatka mladih snaga te ćemo morati poraditi i na tome. Činjenica je da na papiru sve dobro stoji ali da se na terenu, kod nekog lokalnog moćnika, javlja problem na što opet njihovi stranački šefovi ostaju gluhi i prave se kao da se ništa nije dogodilo – rekla je Vasiljević.

Vera Pavlović, glavna urednica dvomjesečnika Nova Dumka, koji govori o radu i djelovanju rusinske nacionalne manjine, rekla je kako rusinska manjinska zajednica više nema redakciju koja bi mogla osigurati novinarima redovite prihode, nego sve ide putem ugovora o djelu te autorskom honoraru. Ukazala je i na problem nedostatka mladih ljudi koji bi radili u ovome časopisu u budućnosti ali i napomenula kako u ovome časopisu nema politike nego da se prije svega bave rusinskom nacionalnom manjinom.

Na panelu je govorila i novinarka Radio Dunava Anđelka Pejić koja je rekla kako ovaj radio djeluje već 30-ak godina kao i da ga danas slušaju svi u Vukovaru i okolici bez obzira na nacionalnost. Kazala je i kako su novinarke ovoga radija nekoliko puta nailazile na neugodnosti te dodala kako o nekim manjinskim temama izvještavaju samo manjinski mediji jer takvi događaji velike i nacionalne medije ne interesiraju.

-Manjinski mediji su svakako potrebni i ne vidim razlog zašto se postavlja pitanje o njihovom postojanju. Može se postaviti i pitanje zašto oni ne bi postojali. U nizu slučajeva napada na tjednik Novosti, o čemu mogu pričati jer smo kao HND upoznati s problematikom, policija je odradila svoj dio posla ali nije pravosuđe. Iskreno me je sramota radi toga. Manjinske medije, bez obzira odakle su, svakako treba podržati i oni su potrebni – rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

S ovom panel raspravom završen je ovogodišnji Media In Time festival na kojemu se i ove godine progovorilo o nekim važnim temama u medijima. Drugu godina za redom dodijeljene su i nagrade HND-a za lokalno novinarstvo Siniša Glavašević i Anđelko Erceg.

-Kada smo krenuli s organizacijom festivala željeli smo napraviti jedno medijsko događanje kakvoga nema od Zagreba do krajnjeg istoka Hrvatske kao i da ukažemo i progovorimo o nekim važnim temama za djelatnike u medijima. Danas, poslije ovoga četvrtog po redu MIT-a, mislim da možemo reći da smo uspjeli i da MIT raste iz godine u godinu. Vjerujem kako ćemo idućih godina dodatno rasti i još više napredovati. Zahvaljujemo i našim partnerima, HND-u i Akademiji za umjetnost i kulturu kao i svima koji su nam na bilo koji način pomogli u organizaciji – poručuju iz Centra za kulturu medija. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije