Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
boris šprem

'ZAVNOH je u Topuskom udario temelje hrvatske državnosti'

topusko,zavnoh (1)
Foto: Vladimir Jurišić
1/6
09.05.2012.
u 14:45

– Ovdje su udareni temelji hrvatske države, a hrvatski narod i tada je pokazao da pripada Europi i da je njezin dio – istaknuo je predsjednik Sabora Šprem

– Vrata za ulazak Hrvatske u Europu otvorena su ovdje, u Topuskom, još davne 1944. na trećem zasjedanju ZAVNOH-a jer su prije 68 godina ovdje udareni temelji hrvatske državnosti u trenutku kada je donesena odluka da se ZAVNOH pretvori u Hrvatski sabor, na čelu s Vladimirom Nazorom – rekao je Boris Šprem, predsjednik Hrvatskog sabora na proslavi Dana pobjede nad fašizmom i obilježavanju 68. obljetnice trećeg zasjedanja ZAVNOH – a u Topuskom.

Uz visoka izaslanstva najviših državnih dužnosnika, svečanosti u Topuskom prisustvovali su antifašisti iz cijele Hrvatske te velik broj građana, a na spomen-obilježje položeni su vijenci.

– Dan pobjede nad fašizmom, dan Europe i dan zasjedanja ZAVNOH-a obilježavamo isti dan, pa ovaj simbolični niz predstavlja poveznicu s Europom. Nažalost, zgrada u kojoj je održano zasjedanje ZAVNOH-a u Topuskom srušena je u ratnim razaranjima u Domovinskom ratu, no čim bude gotova projektna dokumentacija i pribavljene sve dozvole, Hrvatski sabor omogućit će da se novcima iz proračuna financira izgradnja ove zgrade koju stanovnici Topuskog željno očekuju – obećao je Boris Šprem.

– Ovdje su udareni temelji hrvatske države, a hrvatski narod i tada je pokazao da pripada Europi i da je njezin dio. Uskoro ulazimo u zajednicu s državama Europe, koje tada, u Drugom svjetskom ratu, nisu imale ni "a" od antifašizma, dok smo već imali respektabilnu vojsku – rekao je izaslanik Vlade RH Mirando Mrsić i dodao kako se nada da će se 70. obljetnica zasjedanja ZAVNOH-a u Topuskom održati u novosagrađenom i obnovljenom domu ZAVNOH-a.

– Ulaganje u Topusko i njegovo lječilište najbolji je način da vratimo dug onima koji su u Drugom svjetskom ratu dali svoje živote boreći se protiv fašizma, a razvojem ovoga mjesta, lječilišta i Top-termi, odužit ćemo se za sve žrtve koje su pale za slobodu koju sada uživamo – rekla je sisačko- moslavačka županica Marina Lovrić Merzel.

Juraj Hrženjak, danas 95 godišnjak, iako nije bio službeni delegat  trećeg zasjedanja ZAVNOH-a, sudjelovao je u njegovu radu u Topuskom kao kulturno-prosvjetni izaslanik. – Bilo je to divno i nezaboravno oduševljenje koje se riječima ne može opisati. Neki još uvijek ne shvaćaju važnost toga događaja, ali nikada se ne smije zaboraviti da je tada Hrvatska dobila svoj Sabor i svoju državnost – rekao je Hrženjak.

Komentara 68

GA
gaby
15:21 09.05.2012.

09.05.2012. u 15:08h punkufer je napisao/la: Na taj dan su Hrvati bili u Topuskom , a Hitlerovi sluge ustaše su ubijali i klali.

Avatar punkufer
punkufer
15:08 09.05.2012.

Koliko je Hrvata pobijeno na taj dan od strane komunista?

Avatar madcap
madcap
15:24 09.05.2012.

Vladimir Nazor-prvi Predsjednik NR Hrvatske. Slava im svima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije