Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvjeti u Remetincu

"Nismo čistili zbog Polančeca, sobe se svakodnevno uređuju"

polančec
Foto: Zlatko Kalle/Vjesnik
1/3
29.04.2010.
u 21:00

- Zatvoreničke sobe svakodnevno se čiste i uređuju, a nova oprema nije nabavljana - tvrdi mr. sc Branko Peran iz Uprave za zatvorski sustav.

Dani u Remetincu bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Plančecu, posljednjem uhićenom prije mjesec dana u sklopu akcije “Manager” zbog sumnje da je zloporabom položaja i ovlasti nanio štetu koprivničkoj Podravci, čini se da ne prolaze kao i ostalim pritvorenicima.

I Zagorcu bolji uvjeti

Dok ga se sumnjiči da je uz šestoricu bivših Podravkinih menadžera bio ključni akter u aferi oko malverzacija njenim dionicama, zbog čega je iz te tvrtke “iscurilo” oko 300 milijuna kuna, dane provodi u miru i tišini svoje ćelije s čijeg prozora pogled puca na Zagreb. Otkako je u Remetinec “uselio” njegov najpoznatiji stanar, jer Polančec je najviši državni dužnosnik koji je završio iza brave, javnost se otvoreno pita ima li on, s obzirom na funkcije koje je prije obnašao, povlašteniji tretman od “običnih” pritvorenika.

Iako je Uprava za zatvorski sustav odmah čim su u naš najpoznatiji zatvor počeli pristizati bivši gospodarski uglednici tvrdila da svi pritvorenici borave u istim uvjetima, Večernjak doznaje od osobe koja je nedavno izašla iz pritvora da smještaj Damira Polančeca, uz Vladimira Zagorca, ipak odskače od remetinečkog prosjeka.

Smještenom na osmom odjelu, na raspolaganju mu je posebna ćelija u kojoj nema “cimere”. Na tom odjelu do srijede je boravio i bivši predsjednik uprave HPB-a Josip Protega, a ondje je zbog tučnjave sa svojom djevojkom još uvijek i poznati frontmen vinkovačkih Majki Goran Bare.

Nekoliko tjedana uoči Polančecova uhićenja, navodi naš sugovornik, pritvorenicima je bilo jasno da u Remetinec stiže “veliki igrač”. Ćelija u koju je kasnije Polančec smješten, tvrdi, bila je već tada ispražnjena te je počelo njeno preuređenje.

Iz nekog je razloga, objašnjava naš sugovornik, zatvorska uprava, kada su počeli radovi u budućoj Polančecovoj ćeliji, ispraznila i kat ispod osmog odjela na kojem se inače nalazi karantena. Iz prostorije je izbačen stari namještaj, a zidovi su osvježeni novom bojom. Ubrzo su stigli novi krevet, stol, stolice, ali i posebni ormari u koje je moguće odložiti poveći broj stranica spisa. Polančec tako, nastavlja Večernjakov izvor, u miru može pripremati svoju obranu.

Upravo zbog toga što su za boravka u istražnom zatvoru ćelije dijelili s više osoba i nisu imali kamo sa spisima, pa se zbog takvih uvjeta nisu mogli posvetiti radu na svojoj obrani, po izlasku iz zatvora žalili su se svi osumnjičenici za milijunske afere.

Uvijek pozdravlja

Bivši potpredsjednik Vlade, objašnjava naš sugovornik, odbija jesti zatvorsku hranu koja ni ostalima nije baš ukusna. Zbog toga je svakodnevno naručuje iz obližnjih restorana. Inače, Polančecov odvjetnik Anto Nobilo izjavljivao je svojedobno da njegov klijent nema prigovora na smještaj i hranu u zatvoru jer je, tvrdio je, bivši potpredsjednik Vlade navikao živjeti u skromnim uvjetima budući da je seljačko dijete. Ostali pritvorenici na odjelu, čini se, profiltrirali su zbog Polančecova dolaska. Sretni su, objašnjava naš sugovornik, jer im se kvaliteta hrane bitno poboljšala otkako je stigao bivši potpredsjednik Vlade.

Slobodno vrijeme Polančec u zatvoru krati iščitavanjem spisa, gledanjem televizije, čitanjem novina i šetnjom te se vjerojatno nada skorom izlasku iz Remetinca. U ophođenju s drugim pritvorenicima, nastavlja naš izvor, Polančec je ljubazan, redovito ih pozdravlja na hodniku te se oprašta od onih koji izlaze na slobodu na koju on neće još najmanje mjesec dana.

Komentara 46

LI
lija11
17:06 30.04.2010.

Imeni bi čistili samo ne sobu već-GLAVU -opet ništ od svega - jer GLAVNI MAČKI SU VANI:Sanader,Šeks, Hebrang,Barba Luka, Suzana........0pet smrdi iz SREDIŠNJICE HDZ-a

OB
-obrisani-
21:37 29.04.2010.

Iz pouzdanih izvora doznao sam da se jos jedna celija-apartman renovira za bivseg Predsjednika

PU
pinjuhda_urednik
01:31 30.04.2010.

Ja i zaboravio da je on u zatvoru.Njegovim zatvaranjem Hrvatska će izaći iz krize!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije