Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski sabor

Zastupnici protiv "ponižavajuće" elektroničke evidencije

ilija filipović
Patrik Macek/PIXSELL
05.07.2012.
u 17:00

Umjesto upisivanja u knjigu dolazaka, zastupnici bi se trebali evidentirati elektroničkom iskaznicom

Saborski zastupnici trebali bi se, umjesto upisivanja u knjigu dolazaka, evidentirati elektroničkom iskaznicom po ulasku u Hrvatski sabor, što je izazvalo brojne polemike među njima na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Raspravljalo se o konačnom prijedlogu izmjena Poslovnika, gdje je ova obveza elektroničkog evidentiranja uvedena kao novitet. Iako se većina članova odbora, pa čak i onih iz redova vladajućih, protivila ovom prijedlogu s tvrdnjama kako je to ponižavanje zastupnika, važno je naglasiti da obveza evidentiranja ne vuče za sobom nikakve sankcije jer, kako je predsjednik odbora Josip Leko rekao, "tko bi bio taj koji bi ih sankcionirao".

– Ovo je pokušaj discipliniranja zastupnika i novi alat za ponižavanje ugleda najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela – kazao je HDZ-ov Ilija Filipović.

Da ova evidencija neće riješiti pitanje nazočnosti na plenarnim sjednicama, smatra njegov stranački kolega Davorin Mlakar.

– To je započinjanje jedne loše i nepotrebne prakse za parlament. Govorili smo već o ugledu zastupnika i vraćanju digniteta Sabora, mislim da ovo neće pripomoći tome – primijetio je Mlakar te dodao da nisu svim zastupnicima osigurani uvjeti za kvalitetan rad, jer ima ureda u kojima sjedi po pet-šest zastupnika, pa se dobar dio poslova odrađuje i izvan Sabora, zbog čega smatra besmislenim uvoditi ovo novo pravilo.

Udariti po džepu

Protiv odredbe je i Vladimir Šeks koji najveći problem vidi u zastupnicima koji ne dolaze na glasanje, pa je podsjetio pa u posljednje 22 godine jedna trećina zastupnika nikada ne dolazi na glasanje. Predložio je da se Poslovnikom predvide opravdani razlozi zbog kojih se dopušta izbivanje s glasanja.

– To bi po meni trebalo udariti po džepu – smatra Šeks.

Zastupnici imaju mnoštvo dužnosti izvan zgrade Hrvatskog sabora, objašnjavao je SDP-ov Marin Jurjević koji se osjetio dužnim podsjetiti kako je on jedan od onih koji bilježi jako malo izostanaka u pet saziva koliko sjedi u Saboru.

– U petak krećem doma za Split, navečer me doma čeka sastanak. Cijelu subotu imam sastanke, a u nedjelju se već vraćam u Zagreb. Moram li se ja nekome za sve to evidentirati – zanimalo je Jurjevića koji smatra da je postalo nepristojno biti saborski zastupnik i "kao da je stvar pristojnosti opaliti mu 'ćušku' kad ga vidiš ili još bolje pljunuti ga".

S njime se složio i HNS-ov Goran Beus Richembergh koji je objasnio da on kao predsjednik Odbora za turizam dobiva niz poziva za sudjelovanje u raznim okruglim stolovima, nerijetko i izvan Zagreba, zbog kojih izostaje iz Sabora.

– Imam 20, 30 sati takvih obaveza mjesečno, a gdje bih bio kada bih sve pozive prihvatio. I večeras moram na skup ministra turizma, što ću od njega tražiti ispričnicu? Saborski zastupnici nemaju radnog vremena, nemaju ni petka ni svetka – tvrdi Beus te dodaje kako bi volio da je više kolega zastupnika koji će svoju dužnost shvaćati malo ozbiljnije. Misli da bi trebali biti stroži prema nedolascima na glasovanje.

Kampanja protiv parlamentarizma

SDSS-ov Milorad Pupovac nema ništa protiv evidentiranja karticom, ali je poručio kako nije na zastupnicima koji savjesno obavljaju svoj posao da se moraju pravdati od medijske "sustavne kampanje protiv parlamentarizma".

– Zašto novinari ne kritiziraju svoje vlasnike koji im ne isplaćuju plaće i kada im ne objavljuju tekstove, nego dopuštaju da ih se huška na parlamentarizam – kaže Pupovac.

Ni šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar nije protiv ove novine iako se više zalaže za sankcioniranje zastupnika koji konstantno ne dolaze na raspravu, a posebno na glasanje. Josip Leko branio je evidentiranje zastupnika tvrdnjom kako to rješenje nema pretenziju ograničavati slobodu zastupnika, posebice jer ne predviđa nikakve sankcije.

– Iako neki kažu da nema smisla, mislim da ima, primjerice, koliko je u posljednjih 20 godina zastupnika prijavilo bolovanje. Svega tri ili četiri, a bilo ih je da su ležali, ne jedan dan, ne gripa ili vađenje zuba, nego duže vrijeme – poručio je zastupnicima Leko.

SDP-ov Ivo Jelušić je rekao da ne vidi zašto se radi drama, jer ionako samo tehnički mijenjaju evidencije.

– Nije knjiga nego elektronički – komentirao je Jelušić ovu novinu koju je najjednostavnije nazvati modernizacijom koju ima veliki broj kompanija u državi.

Komentara 49

DU
Deleted user
18:34 05.07.2012.

Da, "gospodo" saborski zastupnici - morate polagati račun gdje ste i što radite. Očito ste zaboravili da vam je poslodavac hrvatski narod, iz čijeg poreza dobivate plaću i sve ostale povlastice. Ili mislite da nemate obveza prema poslodavcu? ZA razlikuu od većine hrvatskih građana, nemate briga hoće li na računu biti dovoljno novaca za plaće, hoće li vas dočekati otkaz ako završite na porodiljnom ili dužem bolovanju. Hoće li vas u firmi mrko gledati jer ste ostali samo jedan (neplaćeni) sat duće dok su vaši kolege odradili još. Sram vas može biti kako se ponašate jer olito niste svjesni kako prosječan hrvatski građanin živi.

KO
korisnik2
18:43 05.07.2012.

da li je vesna pusic demonstrativno izasla iz sabornice i na konferenciji za "novinare" zajaukala "ovo je kulturocid!"? ako nije, nemaju se kaj zastupnici buniti previse.

AB
abendblatt
20:19 05.07.2012.

Za svaki neopravdan izostanak, tisucu (1000) kuna kazne, koja se odmah mora odbit od sljedece place, pa da vidimo hoce Sabor zjapiti prazan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije