Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.01.2016. u 08:24

Problem je sve ono što je Oreškovića dočekalo i okružilo. I zato mu treba dati priliku i potporu

Ako je ijedna vlada trebala 100 dana poštede, onda je to ova. Nažalost, izgleda da neće dobiti ni dana. Ministri su skupljeni nakon tjedana mučnih i neizvjesnih pregovora i već sutra moraju preuzeti resore o kojima neki do jučer nisu ni razmišljali. Vlada je skrpljena nakon političkih ultimatuma i trgovačkih pogodbi. Ministri se međusobno i ne poznaju. Vladajuća većina formirana je u posljednji tren i ne djeluje uvjerljivo. 

Vlada neće imati ni dana mira, ali ne zato što to Tihomir Orešković nije tražio niti misli da mu treba. Nije problem ni Zoran Milanović koji je najavio pakao u parlamentu. Nije najveći problem ni to što u svom sastavu ima barem tri “kriva” ministra. Neće dobiti tih pristojnih 100 dana mira jer Hrvatska jednostavno više nema vremena. Dobro je što je toga očito svjestan premijer Tihomir Orešković. On zna da će ga vrlo skoro na hrvatskim granicama čekati tisuće, možda i deseci tisuća imigranata.

Svjestan je da ga iz Kitzbühela promatraju nepovjerljivi vjerovnici koje nije moguće šarmirati. Novog premijera vrlo brzo čekaju razgovori sa socijalnim partnerima, sindikatima koji su jako dobro shvatili Karamarkove najavu “doline suza”. Možda je to bio trenutak u izbornoj kampanji kada je predsjednik HDZ-a, politički nepažljivo, bio najiskreniji. Sve će biti puno jasnije ovih dana kada se napokon objavljuju zaključci bavarskog Ifo instituta koji sigurno ne nude čarobni štapić. 

Istovremeno Tomislava Karamarka očekuju unutarstranački izbori i nezadovoljni HDZ-ovi kadrovi koji su zaobiđeni u podjeli vlasti. Čekaju ga i nezajažljivi koalicijski partneri kojima nije moguće ispuniti obećano jer se vlast sada mora dijeliti s novim partnerom. A Božu Petrova čeka prijetnja novih podjela u Mostu i dodatna fragmentacija vladajuće stranke koja još i nije stranka. Dakle, najmanji problem je premijerov slab hrvatski. Štoviše, Mister Optimizam postaje sve simpatičniji u obraćanju “građevinama”. Problem je sve ono što ga je dočekalo i okružilo. I zato mu treba dati priliku i pružiti potporu.

Dobro došli u Hrvatsku, gospodine Oreškoviću! 

>> UŽIVO I. Antičević Marinović: Mandatar bez papira ne može prepoznati ministre

Komentara 2

BK
B Kosa
10:43 23.01.2016.

naravno da treba dati sansu i vremena premjeru i novoj vladi. Svi koji uskrate podrsku trebaju se stiditi

DU
Deleted user
11:16 23.01.2016.

Upravo tako!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije