Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zašto je i Benedikt XVI., a ne samo papa Franjo, osoba godine za 2013.

papa franjo
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
01.04.2014. u 12:00

Zavladala je prava “franjomanija” i zaborav prema Benediktu koji je zapravo i pokrenuo revoluciju promjena

Prije četiri dana na Večernjakovu pečatu u BiH papa Benedikt XVI. i papa Franjo proglašeni su osobama godine za 2013. U redakciju Večernjeg lista u BiH iz cijelog svijeta stiglo je stotine poruka u kojima se čestita na takvoj odluci. Osobito što je proglašenje bilo na manifestaciji s koje su upućivane isključivo poruke mira. Među čestitkama mnogo je onih u kojima se naglašava zadovoljstvo što nismo zaboravili papu Benedikta XVI. Jer, posljednjih godinu dana u svijetu pa i kod nas zavladala je prava “franjomanija”. Benedikta kao da smo zaboravili. Cijeli svijet plješće papi Franji ponajviše zbog odricanja od ovozemaljskih privilegija. Ne želi protokol, ni zlatni križ, a ni bijele cipele, približio se siromašnima, ljubi gubavca, poziva vjernike telefonom kako bi im pružio riječi utjehe. Svi su impresionirani Franjinom revolucijom. A mnogi pri tome zaboravljaju da je nju zapravo pokrenuo papa Benedikt XVI. Jer nitko 600 godina prije njega nije pokazao takvu skromnost. Odrekao se svih papinskih privilegija, priznao nemoć i prepustio mjesto nekome “tko ima više snage”. Takve geste su rijetkost, poglavito u civilnom društvu. A tek u politici.

Međutim, Benediktova skromnost i poniznost kao da nisu prepoznate. A upitno je koliko onih što se danas dive skromnosti pape Franje isto to primjenjuju u svojim životima. Umjesto da se živi prema porukama obojice papa, njih se samo verbalno veliča. Svatko misli da su namijenjene nekome drugom. Pojedincu ili narodu.

Uz proglašenje Benedikta XVI. i Franje osobama godine, u BiH će se odati počast i trećem papi. Potkraj mjeseca će se Ivanu Pavlu II. u Sarajevu pred tamošnjom katedralom podići spomenik. No, taj spomenik neće puno značiti ako u budućnosti BiH i cijela regija ne provedu poruke pape Ivana Pavla II. Upitno je koliko će onih političkih i drugih moćnika pa i običnih građana koji će pljeskati otkrivanju spomenika ispred sarajevske katedrale, zapravo biti spremni živjeti prema porukama koje je tijekom svojih pohoda BiH upućivao Ivan Pavao II.

Zato su poruke mira poslane prije četiri dana s Večernjakova pečata snažno odjeknule u regiji. Osobito govor državnog tajnika Vatikana Pietra Parolina, koji je naglasio kako Sveti Otac poziva sve u BiH da se priznaju braćom i da naprave prostor, u vlastitom srcu, za zagrljaj pomirenja i zajedništva, u nakani da se surađuje u izgradnji zemlje koja će za sve biti zajednička kuća. Sveta stolica je i tim obraćanjem još jednom pokazala snažnu brigu za BiH. Često puno veću od one koju pokazuju oni koji tamo žive. Na koncu, u to sam se uvjerio tijekom posjeta Vatikanu.

Imao sam privilegiju susresti se s trojicom papa. Papi Franji sam nedavno darovao Večernjakov pečat, s Benediktom XVI. susreo sam se prije četiri godine na audijenciji, a s Ivanom Pavlom II. pred samu njegovu smrt. Bio sam u izaslanstvu koje mu je došlo zahvaliti za posjet BiH. Dojmljive susrete s trojicom papa pamtim po njihovoj jednostavnosti, blagim osmijesima i ljubavi prema našoj domovini. I svi su slali poruke mira. Jer, znaju kako je on temelj svega drugoga.

Trojica posljednjih papa udarila su snažan pečat i prema BiH i RH. Ivan Pavao II. dolazio je tri puta u RH i dva puta u BiH. O BiH je u svojim obraćanjima govorio čak 263 puta. Vatikan je prednjačio u priznanju i Hrvatske i BiH. Benedikt XVI. je također posjetio Hrvatsku i neprestano slao poruke ohrabrenja građanima, a napose Hrvatima u BiH. Papa Franjo pokazao je da poznaje stanje u BiH. Kardinalu Puljiću je nekoliko minuta nakon izbora rekao: “Ti dolaziš iz trpeće Crkve”.

BiH i Hrvatska, formalno barem vjerničke države i društva, mnogo mogu naučiti iz postupaka bivših i sadašnjeg pape. Ivan Pavao II. bio je promotor mira i dijaloga, usprkos lošem osobnom i nacionalnom iskustvu s komunistima, Benedikt XVI. se dragovoljno odrekao vlasti i moći, a Franjo privilegija i stereotipa. Sve to nedostaje našem društvu. Zato i Večernjakov pečat i spomenik papi ne treba shvatiti kao puke nagrade i veličanje njihovih postupaka, već kao poticaj da nam budu uzori u životima i zajednicama. Priznamo li da to ne činimo dovoljno, već smo krenuli Franjinim i Benediktovim stopama. Putem skromnosti. 

>> Osobe godine su Papa Franjo i Benedikt XVI.

Komentara 14

KI
Kissinger
12:53 01.04.2014.

to ni bogu nije jasno.

Avatar noemy-no
noemy-no
17:11 01.04.2014.

Papa Ivan Pavao II. je bio ljubazan i drag, veliki diplomata, ali i veliki politicar i to mi se ne svidja. Papu Benedikta XVI. nismo imali vremena bolje upoznati, i nije bio bas simpatican, dapace djelovao je prestrogo za svoju funkciju. Papa Franjo je genijalac, zna sa ljudima i svi ga vole. Sjecam se kad se birao Papa, jedina ja sam navijala za Papu Franju kod nas u CH, i to non stop - za apsolutnog anonimca, i svi su mi se smijali, a oni su se nagadjali tamo s nekim ''velikim'' Cardinalima. Pratili smo iz sekunde u sekundu Conclavu zajedno sa medijima, kad su izabrali Papu Franju novinari su me napali, odakle sam ja znala da ce Jorge Mario Bergoglio biti Papa.. ahahahha... Stash sesto culo, ne moze to svatko.

OO
oooo
14:01 01.04.2014.

zašto je Bendedikt izabran a ne Franjo? Pa zato što katolici sve više shvataju da je Franjo kandidat masona i laicista koji je postavljen upravo zato da Crkvu prilagodi sistemu, da sruši crkveno učenje o moralu, i da ga pretvorii u ništa. i tako će sve biti dozvoljeno, i gay brakovi i ostalo. pa taj je čovjek obični klaun, koji skoro svakog tjedna zabavlja javnost sa kojekavim banalnim stvarima i pričicama, u trač-rubrikama bulevarskih medija pa vidjele su se njegove prave namjere, odmah prošle godine. sve je to po planu i nije slučajno što on radi. on uvijek pušta probne balone u javnost, da vidi kako će se reagirati. tako njegove izjave o gayevima, a tako i ovu potpuno idiotsku anketu o pitanjima obitelji, braka, homoseksaualnosti, itd.. onda su liberlani mediji tu anketu proširili i stvorili dojam kao da većina katolika se ne slaže sa crkvenim učenjem franjo je u proteklu godinu sa svojim izjavama nanio Crkvi više štete nego itko drugi. to da je franjo kandidat laicista, uviđa sve više vjernika, samo što se javno nitko ili malo tko usuđuje to javno kazati, nego svi glume nekakvo jedinstvo i brane franju. zar nije čudno kako nakon svake sporne izjave franje, svi se trude da brane franju, kardinali, biskupi i ostali, i svi viču, ma nije on to tako mislio, eto kao liberalni mediji su namjerno izvrnuli njegove riječi, namjerno iskrivili, ovo i ono. kako to da je ranije kod Ivana Paval II i Benedikta bilo sve jasno i člisto? Što god su oni izjavili to je sve bilo u skladu sa crkvenim učenjem i nikad tu nije bilo zabune. a kod franje u prošlih godinu dana samo zabune. u međuvremenu su ga u vatikanu izgleda malo pritegli na uzdu, da ne izlijeće sa raznim intervjuima. i njegova lažna glumljena skromnost. kako ljudi padaju na to...pa mnogi kardinali i biskupi u vatikanu su iza leđa bijesni na franju i prigovaraju mu licemjerje, jer je u santa marti, gdje stanuje, zauzeo cijeli kat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije