Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlada otkrila

Zarada od oružja 75 milijuna eura, najbolji su kupci Jordan i SAD

oružje (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/4
27.04.2013.
u 11:30

Pretjerivanje: Nema tisuća tona oružja, kako se tvrdilo, nego su količine – skromnije

Nakon što je izvoz oružja iz Hrvatske postao tema pisanja svjetskih medija te sastavni dio afere s izvozom oružja koje je završilo u rukama sirijskih pobunjenika (u sklopu čega je došlo i do povlačenja 97 naših vojnika s Golana), hrvatska je Vlada pustila u javnost dokument koji otkriva sve podatke o izvozu oružja u 2012. godini. Riječ je o godišnjem izvješću koje je sastavilo Ministarstvo gospodarstva, a sadrži podatke i o uvozu oružja.

Nadzor agencije Alan

Sirija, naravno, nije na popisu nekoliko desetaka država s kojima je Hrvatska trgovala oružjem i opremom, no najzanimljivije je “pronaći” državu preko koje je oružje iz Hrvatske moglo završiti u Siriji. Ta je država, naravno, Jordan, u koji je u 2012. Hrvatska izvezla oružja u vrijednosti od 6,844.599 američkih dolara. Specifikacija dokazuje dio pretpostavki da se radi o nešto oružja proizvedenog u Hrvatskoj, ali je većinom riječ o tzv. neperspektivnom oružju i streljivu kojeg se MORH i inače rješava. No, kad je riječ o količini oružja, razvidno je da se u napisima prilično pretjerivalo, nema tisuća tona oružja, kako se tvrdilo, nego su količine skromnije. U Jordan je izvezeno 380 komada bacača granata, a očito je riječ o modelu RBG-6 koji proizvodi riječka tvrtka Metallic, a po projektu konstruktora oružja, Lovranca Ratka Jankovića. Bacači su “Jordance” stajali oko 900.000 dolara.

Najveća se stavka izvoza, međutim, krije iza oznake “vojno streljivo”, vrijednosti 4,8 milijuna dolara, a s obzirom na to da je izvezeno nešto više od dva milijuna komada, očito je riječ o puščanim mecima, dakle iz skladišta MORH-a. U Jordan je 2012. otišlo i 4800 pušaka, vrijednosti oko pola milijuna dolara, dakle riječ je o rabljenim (ratnim) AK-47 (kalašnjikovi), koje HV zamjenjuje suvremenim VHS puškama domaćeg proizvođača. Izvezeno je i 2500 kaciga za 345.000 dolara, poznatog hrvatskog proizvođača Šestan-Bush. Iza stavke “vojno oružje”, s obzirom na to da je riječ o samo 38 komada, a vrijednosti 320.000 dolara, očito se kriju razni protuoklopni sustavi, od raketnih bacača do bestrzajnog topa. Oružje u izvoz može tek nakon izdavanja dozvola koje odobrava posebno povjerenstvo, a potom posao nadzire, izravno ili neizravno, državna agencija Alan.

No, mnogo je više oružja izvezeno u SAD, koji je prvi trgovinski partner Hrvatskoj kad je riječ o trgovini oružjem. U prošloj godini u tu je velesilu izvezeno oružja u vrijednosti od oko 60 milijuna dolara! Gotovo u cijelosti riječ je o izvozu najmodernijih pištolja karlovačkog HS produkta.

Rakete protiv tuče iz Srbije

Od izvoza 254.078 kompleta pištolja zaradilo se gotovo 49 milijuna dolara. Upada u oči, međutim, da je u 2012. Hrvatska izvezla čak 35.372 komada pušaka, u vrijednosti nešto većoj od dva milijuna dolara. Ostali izvor odnosi se na dijelove pušaka i pištolja, ali je zanimljiva stavka “160 minobacača”, vrijednih 16.000 dolara, i u toj stavci riječ je o rabljenom oružju. Izvješće Ministarstva ukazuje na pozitivne trendove izvoza robe vojne namjene, porast u odnosu na 2011. iznosio je čak 45,40%, u novcu porast je sa 35,5 milijuna na 51,5 milijuna eura.

Tome valja dodati i realizaciju izvoza za koji su dozvole izdane ranije (još 21 milijun eura), kao i nekoliko milijuna izvoza nevojne, a ubojite robe i dolazimo do ukupne vrijednosti izvoza od oko 75 milijuna eura. U ostale države, iz RH su u 2012. odlazile manje količine pištolja, pušaka, dosta kaciga te balističkih prsluka proizvođača Kroka. Zanimljivo, uvezli smo, nešto oružja i opreme i iz Srbije, u vrijednosti od pola milijuna eura, riječ je o streljivu, eksplozivu, a najveći se dio uvoza odnosi na 1623 rakete protiv tuče. Istodobno, u Srbiju smo izvezli tri “monitora kemijskih agenasa” vrijedna oko 24.000 eura.

>> Špijunska igra: 'Za Siriju nije išao niti jedan metak iz RH'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije