Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podružnica Sindikata turizma i usluga Hrvatske

Zaposlenici Hrvatske turističke zajednice dobili zaštitu kolektivnog ugovora

Split: Grad je pun turista uoči početka  Ultra Europe 2023 Festivala
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
11.07.2023.
u 14:59

Kolektivnim ugovorom se, između ostalog, radnicima HTZ-a osiguravaju veće plaće koje se nisu mijenjale od 2009. godine, isplata božićnice i regresa, povećanje naknade za podmirivanje troškova prehrane, kao i jubilarne nagrade i otpremnine te  sistematski pregled jednom godišnje, a regulira se i rad od kuće

Dvije godine nakon što je u nacionalnoj turističkoj organizaciji osnovan sindikat, zaposleni su dobili i zaštitu kolektivnog ugovora. Prvi Kolektivni ugovor u povijesti Hrvatske turističke zajednice, kojim se reguliraju materijalna i ostala prava radnika, potpisan je jučer, a rezultat je višemjesečnih pregovora Sindikalne podružnice Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) u Hrvatskoj turističkoj zajednici i vodstva te organizacije. 

Inače, od 90-tak zaposlenih u Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice u STUH-ovoj podružnici ih je 40, ali odredbe Ugovora primjenjuju se na sve radnike nacionalne krovne turističke organizacije.

- Želja nam je da Hrvatska turistička zajednica bude mjesto u kojem će raditi najbolji stručnjaci u turističkoj promociji, u zdravom i kompetitivnom poslovnom okruženju i radnim uvjetima dostojnim moderne nacionalne turističke organizacije - izjavila je nakon potpisivanja Ugovora sindikalna povjerenica STUH-a u HTZ-u Slavija Jačan Obratov.

Inače, jedna od prvih sindikalnih inicijativa u HTZ-u bilo je upravo pokretanje pregovora s poslodavcem kako bi se potpisao prvi kolektivni ugovor u HTZ-u koji je osnovan prije 31 godinu.

POVEZANI ČLANCI:

- Sindikalna podružnica STUH-a u HTZ-u je od svog osnutka bila konstruktivan partner i svojim smo prijedlozima pridonijeli uspostavljanju dijaloga između poslodavca i radnika i pokrenuli proces kolektivnog pregovaranja s ciljem poboljšanja materijalnih i ostalih prava radnika - ističe S. Jačan Obratov.

Kolektivnim ugovorom se, između ostalog, radnicima HTZ-a osiguravaju veće plaće koje se nisu mijenjale od 2009. godine, isplata božićnice i regresa, povećanje naknade za podmirivanje troškova prehrane, kao i jubilarne nagrade i otpremnine te  sistematski pregled jednom godišnje, a regulira se i rad od kuće.

Prije samog potpisivanja prethodnu suglasnost na Prijedlog ugovora, o kojemu se pregovaralo od kraja listopada prošle godine, dala je ministrica turizma i predsjednica Hrvatske turističke zajednice Nikolina Brnjac, a odobrilo Turističko vijeće HTZ-a, priopćili su iz Sindikata turizma i usluga Hrvatske, s potpisom predsjednika Eduarda Andrića.

VIDEO Temperaturni maksimumi u Hrvatskoj: Hoće li ovog ljeta pasti rekord star 42 godine?

Komentara 1

ŠV
Švapski
15:35 11.07.2023.

Što zaposlenici Hrvatske turističke zajednice rade tijekom cijele godine? Tko ih treba? Što oni rade za turiste, a što za nas pružatelje turističkih usluga? Jedino što rade cijeli dan je ubirati boravišnu pristojbu i pretvarati je u vlastitu plaću. Kako ti ljudi sami nikada nisu putovali, ne razumiju se ni u turistički biznis. Uvijek je vidim kako surfa internetom kad dođem u ured, ne samo u zimskim mjesecima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije