Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mirna reintegracija

Započinje program obilježavanja Dana mira u Vukovaru

vukovar,blago zadro
Goran Ferbezar/PIXSELL
11.01.2013.
u 16:54

U programu će sudjelovati vukovarski mališani, a održat će se i koncert Crvene jabuke

Kuglačkim turnirom u Sportskoj dvorani Borovo naselje danas započinje program obilježavanja Dana mira kojim Vukovar obilježava obljetnicu završetka mandata UNTAES-a i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. U utorak, 15. siječnja, bit će obilježena 15. godišnjica završetka procesa mirne reintegracije, kada će u Vukovaru biti održan središnji prigodni program. Tijekom svih proteklih godina pokazalo se da je ta operacija UN-a bila jedna od najznačajnijih i najuspješnijih misija nakon ratnih sukoba i velikih ljudskih stradanja.

Inače, Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je 15. siječnja 1996. godine Rezoluciju 1037. o operaciji UNTAES-a u istočnoj Slavoniji s rokom trajanja od godinu dana. Kako se navodi na službenoj stranici grada, nakon mnogih žrtava malobrojni su bili oni koji su vjerovali da će se povratak okupiranog područja hrvatskog Podunavlja dogoditi mirnim putem.

– Međutim, svi čimbenici u toj velikoj i zahtjevnoj zadaći omogućili su da 15. siječnja 1998. godine stvarno i završi operacija i da se u kinodvorani u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju prigodnom svečanošću označi kraj UNTAES-a. Hrvatsko Podunavlje vraćeno je ponovno u okrilje Republike Hrvatske. Nakon toga na potezu je bila hrvatska vlast, preuzevši odgovornost uspostave narušenog povjerenja i mogućnost novog suživota. Zaživjela je mirna reintegracija, obnovom stambenih objekata stvarani su uvjeti za povratak, sigurnost je bila zajamčena i prognanici su se počeli vraćati u svoja prebivališta, stoji na vukovar.hr.

– Građani Vukovara pokazali su svojim primjerom da mir i tolerancija mogu nadvladati rat i međunacionalne sukobe. Unatoč strašnim razaranjima i ljudskim žrtvama u Vukovaru nije zabilježen ni jedan slučaj međunacionalnog sukoba s novim ljudskim žrtvama. Grad Vukovar zato želi posebno naglasiti tu vrijednost u želji da se godišnjici prestanka mandata UNTAES-a i početku povratka da puno veći značaj nego do sada, navodi se iz gradske uprave. U sklopu programa obilježavanja bit će održan kuglački turnir, malonogometni međunarodni turnir veteranskih ekipa, okrugli stol, polaganje vijenaca, program u kojem sudjeluju vukovarski mališani, kao i koncert Crvene jabuke.

Komentara 4

SA
satar
20:15 12.01.2013.

Dok se u cijeloj RH obilježava dan priznanja RH, Sabo organizira proslavu mirne reintegracije.Koja glupost,pa Vukovar je uvijek bio u Hrvatskoj što se to ima obilježavati.

SA
satar
20:20 12.01.2013.

Obilježavanje počinje malonogometnim turnirom bratstva i jedinstva.Učestvuju ekipe iz RH Srbije i BiH.Ovo sve govori.

Avatar Idler 3
Idler 3
17:16 11.01.2013.

A kak počinje obilježavanje - uvođenjem čirilice ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije