Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Costa Concordia

Kapetan kukavica Schettino nije se pojavio na suđenju jer se boji

NBA finale
Autori: sv/VLM, st/RIM
03.03.2012.
u 12:45

Bojim se da slučaj ne ode u zastaru, posebice sada kad su u Italiji donijeli novi zakon o kraćim rokovima. Na kraju nitko neće odgovarati – govori Daniele Turković, jedan od 127 putnika iz Hrvatske

Kako je zapovjednik obalne straže De Falco u siječnju neuspješno tjerao kapetana Francesca Schettina da se, nakon što je nasukao Costu Concoriju na hrid pokraj otoka Giglio u Tirenskom moru, vrati na brod i pomogne u evakuaciji putnika, tako je neuspješno bilo i inzistiranje brodolomaca da se Schettino pojavi na današnjem početku preliminarnog dokaznog postupka u Grossettu.

Nakon nesreće, kako mu je cinično prigovoreno, bojao se mraka, a danas – priznao je sam Schettino, reakcije putnika pa je ostao kod kuće. Više od 200 ljudi naguralo se u kazalište Moderno – prikladno mjestu za rekapitulaciju drame u kojoj su stradale 32 osobe te u kojoj ulogu imaju, kao u petparačkom romanu, plavooki kapetan brončane puti, plavokosa Moldavka, seks, droga i alkohol.

Uz Schettina, za masovno ubojstvo iz nehaja – od 4234 osoba na brodu, 25 ih je mrtvo, a za sedam se traga – optuženo je i četvero časnika te tri dužnosnika Costa Crociere, a glavno je pitanje utvrditi slijed događaja. Vještačenje je povjereno profesorima i admiralu lučke kapetanije. Sljedeće ročište sazvano je za 21. srpnja kada će svoje nalazi iznijeti vještaci koje je angažirala sutkinja za preliminarnu istragu Valeria Montesarchio.

Montesarchio je odlučila da kao oštećenu stranu neće prihvatiti brodara Coste, ali ni razne udruge za zaštitu okolice, ministarstvo za okolicu, regiju Toscanu itd. Oni su se na procesu protiv odgovornih za nesreću broda Concordia htjeli prijaviti kao oštećena strana, ali je sutkinja odbila sve zahtjeve, osim dakako zahtjeva putnika. Brodar će moći prisustvovati procesu, ali zbog gubitka broda. Crna kutija bi trebala otkriti ne samo detalje o plovidbi broda, već i komunikaciju časnika s lučkom kapetanijom prije i poslije udara u hrid pokraj otoka Giglija, položaj upravljača, radarsku kontrolu, djelovanje svih uređaja itd.

– Bojim se da slučaj ne ode u zastaru, posebice sada kad su u Italiji donijeli novi zakon o kraćim rokovima. Na kraju nitko neće odgovarati – govori Daniele Turković, jedan od 127 putnika iz Hrvatske. Umažanin dobro poznaje talijansko pravosuđe.

– Mi se bunimo da imamo sporo pravosuđe, a u Italiji je puno gore, procesi traju unedogled. Do podizanja optužnice moglo bi proći i do pet godina – objašnjava.

Svakodnevno izlaze na vidjelo detalji o ponašanju Schettina i časnika na putovanjima. Pilo se i drogiralo pod zapovjednikom Schettinom, brod je bio pravi bordel.

– Rekli smo da je kapetan tu večer pio i bio u društvu plavokose žene. Osim toga, bilo je vrlo očito: u svakoj luci ukrcavale su se žene koje se sigurno nisu došle vozikati brodom. Jedini je krivac za nesreću kapetan. Odluku o skretanju s kursa donio je sam – siguran je Daniele Turković.

Ključne riječi

Komentara 2

TO
Toni50
18:43 03.03.2012.

U Remetincu će ostati Josip Krmpotić i Velibor Šolaja. Trojica suboraca puštena su na slobodu jer protiv njih nije bilo dokaza. Rođače jesi li ti hrvatina koja je popušila u hrvatskoj skupa samnom nas 300 prevareni od mafije sa stanovimama 1997-1999 ? - Rogar - Tutunović - Racković I naš pametni demokratski sud odredi demokratski 95 % zastara : Tj . pušione za sve kupce nakon godine i godne jalovog skupog uzaludnog traženja malo makar 5 % pravde od strane pravosuđa RH ?

ST
Stjepan
20:32 03.03.2012.

....kakvo pravosuđe, pak Hrvatima je nametnuto krivosuđe od 1918. godine, i pran im je mozak da \"ni med cvetjem ni pravice\" i \"snađi se druže\", i tako je građeno društvo iskrivljenih vrijednosti koje su Tito i titini partizani, to jest četnici i posrbice, izvitoperili do besvijesti. .... uz put, pak Tuđman Franjo, od prvih se dana preokreta (dakle u stvaralačkom vremenu ovodobne nazovi Partizanske {čitaj četničke} Hrvatcke) okružio satrapima i nakazama poput Manolić Josip-a, Boljkovac Ivan-a, Mesić Stjepan-a Šeks Vladimir-a i mnogih drugih surogata nauma (ideoloških klonova) koji su poklali ili dali poklati pola Hrvatcke pod krinkom nazovi antifašizma, a u stvari, prijašnje (italijanske i njemačke) fašiste zamijenili su ponajviše okrutniji Titini fašistički velikosrbijanski smradi, od čijeg se pokreta Tuđman Franjo nikad nije ogradio, pače veličao ga je kao prethodnicu ovodobne Partizanske {čitaj četničke}Hrvatcke. AVNOJ i ZAVNOH koje nalazimo u Hrvatckom Ustavu su samo ostatki rusko-jugoslavenskog boljševizma, a najmanje pečat opstojnosti Hrvatske samostalnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije