Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bogat program

Započele pripreme za 58 Vinkovačke jeseni: 'Fokus ponovno stavljamo na Slavonski sokak'

Vinkovačke jeseni
Foto: Branimir Bradarić
1/2
17.01.2023.
u 14:41

O temi Dva sjaja dukata i scenskoj izvedbi svečanog otvorenja govorio je autor teksta Marko Sabljaković koji je rekao kako su bogatstvo tradicijske kulture kroz metaforičnost i simboličku značajnost predložene teme podsjetnik na vrijednosti života utkana u radost sjećanja naših baka i djedova.

U Vinkovcima je danas održana 1. sjednica Organizacijskog odbora 58. Vinkovačkih jeseni koje se održavaju od 8. do 17. rujna. Kako je rekao predsjednik Organizacijskog odbora i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić tema ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni je 'Dva sjaja dukata'.

-Važno je organizirati dobru manifestaciju koja će biti na ponos svim građanima grada Vinkovaca i naše županije, a vjerujemo da ćemo ponovno biti odlični i zanimljivi domaćini. Opet postajemo središte tradicijske kulture i centar svijeta, pa i uz sve probleme koji su nas zadesili prošle godine, mislim da smo uspjeli i došli do brojke posjetitelja koju smo željeli - rekao je Bosančić

O temi Dva sjaja dukata i scenskoj izvedbi svečanog otvorenja govorio je autor teksta Marko Sabljaković koji je rekao kako su bogatstvo tradicijske kulture kroz metaforičnost i simboličku značajnost predložene teme podsjetnik na vrijednosti života utkana u radost sjećanja naših baka i djedova.

-Svečano otvorenje najveće manifestacije hrvatske tradicijske kulture i baštine naslovljeno sintagmom Dva sjaja dukata kroz niz scenskih slika u svojoj izvornosti običaja, pjesme, kola i pripovijedanja „po šokački“ prikazat će sadržajnu cjelinu priče o dukatima, njihovoj nezaobilaznoj životnoj značajnosti u mnoštvu prigodnosti i običaja. Identitet Vinkovačkih jeseni pa tako i scenskog prikaza njihove teme na svečanom otvorenju zahtijeva spomenutu izvornost, izvornost u svakom segmentu oslikavanja slavonske duše, a ponajviše mentaliteta naroda – rekao je Sabljaković.

Kako je rečeno za tradicijske manifestacije i ove godine odgovoran je ZAKUD Vukovarsko – srijemske županije čiji tajnik Stjepan Đurković kaže kako se nada da će sve planirano uspjeti napraviti u punom sjaju ali i ozračju tradicijske baštine i kulture koju gleda cijela Hrvatska.

Prema planu tradicionalno sve počinje Županijskom smotrom folklora koja će trajati od 8. do 13. rujna, a koja će okupiti više od 50 KUD-ova. Dječje vinkovačke jeseni počinju Međužupanijskom smotrom 9. rujna, dan poslije čeka nas Mimohod s više od 50 dječjih skupina. Nakon dvije generalne probe, Svečanost otvorenja zakazana je za 15. rujna. Državna smotra hrvatskog izvornog folklora ove će godine biti 16. i 17. rujna, a najsvečaniji dio, kruna svakih Vinkovačkih jeseni je Svečani mimohod i revija konjskih zaprega i jahača, s više od 50 skupina, 25 zaprega i 50 jahača.

I na ovim Vinkovačkim jesenima biti će osiguran bogat zabavni program koji će zasigurno okupiti brojne građane.

-Tradicija je okosnica Vinkovačkih jeseni, ali bez zabavnog dijela, pokazalo se u posljednjih nekoliko godina, Vinkovačke jeseni ne bi bile ono što jesu. Ne bismo imali toliko posjetitelja koliko imamo. Fokus ponovno stavljamo na Slavonski sokak kao mjesto okupljanja naših izvornih tradicijskih obrtnika, u zabavnom dijelu ističemo koncerte, osobito tamburašku glazbu kojoj smo se okrenuli posljednjih godina jer to je ono što nosi Vinkovačke jeseni – rekla je direktorica medijske kuće Novosti Marija Gerovac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije