Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI NAČIN KONZUMACIJE

Analizirali narkomanske igle Hrvata: Iznenadili biste se koja se droga najviše koristi

Foto: Pixabay
1/2
11.02.2024.
u 21:49

Iz Splita uz pomoć udruge HELP u Zavod je stiglo 250 uzoraka šprica i igala. Od 250 šprica iskoristivo je bilo njih 160.

U rujnu prošle godine s radom je počeo laboratorij za psihoaktivne tvari iz droga pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Cilj je prikupiti što više podataka o tome što se događa na tržištu droga, kako se mijenjaju načini konzumacije i što se najviše upotrebljava na ulicama hrvatskih gradova.

"Nije nam bilo ugodno vidjeti toliku količinu iskorištenih narkomanskih šprica na jednom mjestu. Trebali smo ulagati jako puno opreza. Pazili smo jedni na druge da se ne bi dogodio incident", kaže Andreja, voditeljica laboratorija za psihoaktivne tvari iz droga za HRT

Iz Splita uz pomoć udruge HELP u Zavod je stiglo 250 uzoraka šprica i igala. Od 250 šprica iskoristivo je bilo njih 160. Fentanil, trenutačno najopasniju drogu na tržištu, nisu pronašli ni u tragovima. No otkrili su novi način korištenja kokaina. Najzastupljenija psihoaktivna supstanca koju su pronašli je - metadon.

POVEZANI ČLANCI: 

"Radimo i analizu hrane, odnosno prisutnosti droge u hrani. Nadamo se da će projekt 'drug chekcinga' što prije zaživjeti u Hrvatskoj. Razgovarali bismo i o analizi otpadnih voda, ne samo za Zagreb, nego i u ostalim gradovima", najavljuje Željko Petković pomoćnik ravnatelja HZJZ-a.

I dok u laboratoriju dolaze do novih saznanja o načinu konzumacije droge, policija je na ulicama pronalazi sve više, a primjećuju i neke nove trendove. "Bilježimo veliki broj otkrivenih laboratorija marihuane. Toga prije nije bilo toliko jer se krijumčarila s područja Albanije u Hrvatsku. Sad imamo ilegalan uzgoj u Hrvatskoj. Čak su otkriveni i laboratoriji za izradu sintetičke droge, konkretno amfetamina", napominje Goran Lauš, voditelj Odjela kriminaliteta droga PU zagrebačke.

VIDEO: Velimir Zajec, kandidat za novog predsjednika Dinama za Večernji list: Klubu ću vratiti identitet, a želim i Zvonu Bobana!

Komentara 11

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
22:37 11.02.2024.

Normalno, jer liječnici "uz ne gledanje što im se gura u džep", narkomanima besplatni metadon propisuju lopatama.

MA
malosutra12
22:05 11.02.2024.

Ako može koristiti šmrkavac, kako možemo kontrolirati i zabraniti našoj omladini.

BF
bf23
15:05 12.02.2024.

Dakle,narkoman koji je odabrao svoj životni put dobije metadon besplatno,a djecu liječimo SMS porukama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije