Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pod okriljem noći

Zapalili 13 lampiona na Koranskom mostu za srpske vojnike

most01_PXL_kar_210913
Foto: Dominik Grgurić/PIXSELL
1/3
21.09.2013.
u 15:05

Na koranskom mostu ostavljene ruže i lampioni na godišnjicu pogibije rezervista

– Iskazujemo nezadovoljstvo što se rodbina pripadnika neprijateljske vojske okuplja ovako. Nismo protiv toga da pale svijeće na grobnim mjestima, ali ne dolikuje da se javno obilježava godišnjica njihove smrti. To je mučki napravljeno u 4 sata ujutro, u praskozorje - kaže Vjekoslav Car, predstavnik udruge Hrvatski domobran iz Karlovca, prosvjedujući protiv obilježavanja događanja na Koranskom mostu od 21. rujna 1991. godine.

Tijekom noći na subotu netko je na istom tom mostu ostavio crvene, bijele i žute ruže te 13 lampiona, obilježavajući tako godišnjicu pogibije, zbog čega je osuđen hrvatski branitelj Mihajlo Hrastov. Pravosudna trakavica trajala je dvadesetak godina, da bi naposljetku bilo ustanovljeno kako su rezervisti bili razoružani, odnosno da su ubijeni nakon bezuvjetne predaje. Karlovačni ipak i dalje Hrastova smatraju herojem koji je spasio Karlovac, a na same rezerviste gledaju isključivo kao na pripadnike neprijateljske vojske koji su zaustavljeni u namjeri da prijeđu most i okupiraju grad. 

– Rat su oni započeli. Ovo je njihova politička igra koja glasi: "Izgubi u ratu, pobijedi u miru". Sutra će tu biti ploča na ćirilici i protiv smo toga, jer se radi o oficirima JNA koji su trebali tenkovima ući u Karlovac – kaže Car, dodajući da je na koranskom mostu došlo do borbenih djelovanja i da su tako ti vojnici nastradali.

Desetak branitelja u subotu poslijepodne okupilo se na Korani i uklonilo ruže i lampione.

- Imaju groblja u Budačkoj Rijeci, u Krnjaku, pa neka tamo odaju počast svojim žrtvama. Ovo smatram kao provokaciju i duševnu bol - komentira Hrvoje Dugi, hrvatski branitelj.

Branitelji najavljuju da će sljedeće godine partolirati mostom 20. i 21. rujna riječima: "Ako smo mogli most braniti 1991., branit ćemo ga i danas".

Kontaktirali smo predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine u Karlovačkoj županiji Radu Kosanovića. On ne zna ništa o obilježavanju godišnjice događanja na Koranskom mostu. 

– Nisam se previše bavio time, no životi tu jesu izgubljeni. Zapaliti lampion za bilo koga je ljudski, no da sam to ja radio, zatražio bih dozvolu policije jer ovako poskrivećki nije dobro nego izazivački – komentira Kosanović.

Siniša Ljubojević, predsjednik Županijske organizacije SDSS-a i karlovački dožupan iz redova srpske nacionalne manjine također tvrdi da nije znao da će se obilježiti godišnjica događanja na koranskom mostu, no najavljuje da će sljedeće godine pokušati organizirati regularno odavanje počasti poginulima, danju.

- Ne osuđujem nikoga tko je postavio ruže i lampione i ne vjerujem da je to učinjeno radi provokacije. Očito je da netko to noću postavlja iz straha, a s obzirom na događanja, taj strah je opravdan - smatra Ljubojević.

Dodaje da u Karlovačkoj županiji nema mjesta na kojem bi se moglo odati počast u ratu stradalim Srbima. Stoga kaže da će u dogovoru s braniteljskim udrugama pokušati pronaći model po kojem bi se počast odavala zajednički žrtvama, i Hrvatima i Srbima.

- Kada budemo polagali pažnju takvim stradanjima s poštovanjem, pa i sa sramom, tada će dva naroda ugodnije živjeti - smatra Ljubojević.

 

Komentara 1

Avatar Macor1
Macor1
18:10 06.04.2016.

Ti koji su uklonili lampione nisu branitelji vjerojatno su zlocinci kao i Mihajlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije