Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tadić razgovarao s Ban Ki Moonom

Zapad upozorio Borisa Tadića da u UN-u ne kritizira Mesića

tadić, ban
Foto: AFP
1/2
22.01.2010.
u 22:02

Tadić se nekoliko sati prije sjednice VS-a sastao s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki Moonom. Beogradski mediji tvrde kako je Tadić upozorio Ban Ki Moona na štetnost “ratnohuškačkih” riječi s Pantovčaka.

Unatoč bučnim političkim i medijskim najavama, srbijanski predsjednik Boris Tadić nije na večerašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj stanju na Kosovu, komentirao izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi u slučaju referenduma o izdvajanju Republike srpske iz BiH poslao vojsku da intervenira.

>>Mesić: Zašto se Tadić ljuti kad nisam spominjao njegovu državu

>>Mesićevu vojnu prijetnju Dodiku prenio i američki CNN

Tadić se nekoliko sati prije sjednice VS-a sastao s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki Moonom, ali iz ureda glavnog tajnika nije stigla službena potvrda da se Tadić tijekom desetominutnog razgovora žalio na Mesićeve izjave.

Predstavnici Tadićeva kabineta uvjeravali su Večernji list da je točna vijest koju prenose beogradski mediji tvrdeći da je Tadić upozorio glavnog tajnika Ban Ki Moona na štetnost “ratnohuškačkih” riječi s Pantovčaka.

Ekskluzivno doznajemo da su Tadića neke zapadne zemlje upozorile kako ne bi bilo pametno da se pozornicom UN-a koristi za kritiziranje predsjednika Mesića koji uspješno završava svoj drugi mandat i ima puno prijatelja i simpatizera unutar zgrade na East Riveru.

Američka veleposlanica u VS-u Rosemary DiCarlo u svom je govoru o Kosovu pohvalila ulogu predsjednika Mesića koji, i svojim posjetom Prištini, pridonosi miru i stabilnosti u regiji! Komentatori na East Riveru tvrde da je tom izjavom američka strana poslala snažnu poruku Srbiji, ali i podržala Mesićevu izjavu u kondicionalu u svezi s Dodikovim najavama o referendumu!

Tadić u neslužbenom dijelu ipak kritizirao Mesića

Srbijanski predsjednik Tadić iskoristio je mogućnost replike na sjednici Vijeća sigurnosti i reagirajući na navode iz govora bosanskohercegovačkog i drugih veleposlanika VS-a uputio kritiku Mesićevim izjavama.

- Srbija odbija takve provokacije i pozivanje na rat te želi nastaviti razvijanje bilateralnih odnosa sa Hrvatskom i podržava integraciju cijele regije u Europsku uniju".

Hrvatski veleposlanik Ranko Vilović nije reagirao na Tadićevu repliku jer ona nema političku ni diplomatsku težinu kakva bi bila da je prigovore na Mesićeve komentare izrekao u službenom dijelu govora pred Vijećem sigurnosti.

Na East Riveru je Tadićevo ponašanje protumačeno kao politički i diplomatski nedoraslo njegovoj funkciji te nitko od veleposlanika zemalja članica VS-a ne drži potrebnim reagirati na njegove opaske o predsjedniku Mesiću.

Tadić je reagirao u replici isključivo zbog srpskih unutrašnjopolitičkih potreba , naglašavaju diplomati na East Riveru, a hrvatska se strana ponašala politički mudro i pokazala da poznaje diplomatska pravila!

Veleposlanik Vilović tijekom sjednice VS-a više je puta izlazio i razgovarao na telefon sa državnim vrhom u Zagrebu i kako Večernjak neslužbeno saznaje Ured predsjednika i Banski dvori su bili suglasni da Vilović nema potrebe odgovarati na Tadićeve provokacije kako su diplomati UN- a nazvali Tadićev komentar.

Komentara 433

OB
-obrisani-
15:37 23.01.2010.

Mato glupi Bato.

MA
maxresist
10:46 23.01.2010.

Sad će krvnici sa istoka ponovno kazati kako je ceo svet protiv njih i kako nitko ne sme da ih bije.

OB
-obrisani-
09:25 23.01.2010.

Azriel Rata sa muslimanima nece biti i oni jedva cekaju stvaranje ciste islamske drzave, pa kolika bila bila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije