Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ima i darovnicu

Zanimljiv oglas: Za 400.000 kuna prodaje pušku Josipa Broza Tita

'30.03.2012., Grubisno Polje - Zagrepcanin Zvonimir Stancic koji privremeno zivi Grubisnom Polju u srediste je pozornosti dosao neobicnim oglasom kojim prodaje unikatnu lovacku pusku marke Mosin Nagna
Foto: 'Damir Spehar/PIXSELL'
1/3
03.04.2012.
u 11:30

Posebna vrijednost ovog oružja nije samo u tome tko je bio vlasnik, već i način izrade, dobro je sačuvana i još uvijek precizna

Na oglasnim stranicama njuskalo.hr posljednjih dana jedan oglas privlači posebnu pozornost: \"Prodajem iznimno rijetku lovačku pušku Josipa Broza Tita, ručno izrađena u bivšem SSSR-u, cijena 400.000 kuna\". Oglas o prodaji bit će objavljen i u novom broju magazina Vojna povijest. Vlasnik puške za koju se traži pravo malo bogatstvo je Zvonimir Staničić, 61-godišnji Zagrepčanin koji danas živi na području Grubišnog Polja, gdje se prije nekoliko godina doselio s namjerom da pokrene posao u lovnom turizmu.

Nabavljena u BiH

– Titova puška samo je mali dio investicije na koju sam se odlučio nakon uspjeha u naftnom biznisu, u vrijeme kad sam vjerovao da lovni turizam u nas ima budućnost i da može biti profitabilan – priča Zvonimir, pokazujući pušku koju je prije pet godina preko prijatelja kupio u BiH. Ne otkrivajući koliko je za nju platio, kaže da ju je kupio u Prijedoru od nećaka general majora JNA Stevana Obradovića.

– Na izvoznu dozvolu čekao sam oko devet mjeseci, a onda su mi još probleme radili naši carinici koji su mi pokušali zaračunati ogromnu carinu. No, sve se na kraju dobro završilo – prisjeća se Zvonimir. Titova puška trebala je postati posebna atrakcija za bogate klijente. Prema njegovu planu, pucanje iz Brozove puške lovci dubokog džepa plaćali bi i do tisuću kuna. No, posao nije krenuo onako kako je planirao, nego upravo suprotno.

– Samo u oružje uložio sam oko sto tisuća eura, a sve skupa došlo me oko dva milijuna kuna – ističe, dodajući da je izgradio apartmane za 12 osoba i lovačku kuću, no sve je bilo uzalud. Do sada je imao samo dva gosta koji su uknjižili tek deset noćenja. Zbog tog jadnog učinka odlučio je sve rasprodati i vratiti se u Zagreb, no u današnje vrijeme prodaja ne ide lako. Za pušku je prije tražio i puno više, no sada bi je dao i za već spomenutih 400.000 kuna. Ipak je, kaže, riječ o ručnoj izradi.

Čeka pravog kupca

Zbog toga je ova puška marke Mosin Nagant, kalibra 7,62 x 53R, već sama po sebi jako vrijedna. Ipak, cijenu joj najviše podiže to što je specijalno rađena za Tita, kako to ugravirani natpis i sugerira. Sam Broz njom je, tvrdi Zvonimir, često lovio u Karađorđevu i Bugojnu, gdje je odstrijelio brojnu krupnu divljač, o čemu svjedoče i sačuvane fotografije na kojima se puška jasno prepoznaje. Njezin izrezbareni drveni kundak također je ručni rad, a rađen je od čuvenog kavkaskog oraha. Sama optika, tvrdi, svojedobno je koštala oko tri tisuće njemačkih maraka. Kupac će uz pušku dobiti i oko 250 originalnih finskih metaka. Puška je izvanredno dobro sačuvana i iznimno je precizna. U pet godina, koliko je ima, budući da je i sam lovac iz nje je ispalio 30-ak metaka i tako se uvjerio u to što tvrdi. Pravog kupca zasad još nema, no to ga ne zabrinjava. Zna da će joj cijena, ne proda li je prije, zasigurno porasti kada Hrvatska uđe u EU. Tamošnji bogati kolekcionari, uvjeren je, prepoznat će njezinu vrijednost. Premda je Tito kao strastveni lovac u svom bogatom arsenalu imao na stotine odličnih pušaka, među njima bilo je malo onih koje su ručno izrađene. Zato cijena koju traži nije previsoka, upravo suprotno.

– Kada naiđe pravi kupac znat će što kupuje i koliko to vrijedi – tvrdi, dodajući da ne isključuje mogućnost da puška završi i kod nekog bogatog ruskog kolekcionara.

Ključne riječi

Komentara 12

CR
crocro
13:55 03.04.2012.

Ovo je čista usluga namještaja prodaje puške tj. namještanja da gospodin proda pušku kako je naumio i da mu se netko javi i kupi pušku za iznos i veći od 400.000 kuna. Samo ta usluga nije trebala ići preko večernjeg lista, već njegovim privatnim oglašavanjem. Sve je dobro smišljeno i biti će rezultata.

JV
j.vojvoda
14:00 03.04.2012.

Hajde komunisti kupite ovo i u sumu medju medvjede...

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:12 03.04.2012.

Hm Jest da je drug Tito uvijek ustrijelio največeg mjedvjeda i kad je bio u starijim godinama. Ali on to nije učinio sam, nego su mu jadnu životinju natjerali pred cijev. Tako da je preciznost puške ovog dede, blago rečeno,, upitna. A i kome treba takva tandžara, osim nekom komunističkom bolesniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije