Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Zamrzavanje franka platili smo pola milijarde eura

Dužnici neće da se provjerava imovina, bankama to prvi uvjet

Komentari 11

DU
Deleted user
12:15 21.02.2015.

Hvala Svevišnjem da netko jasno i razgovijetno predočio u koju avanturu država srlja preko tih privatnih kredita u CHF paritetu. Onog jadnog ekonomista Vukovića su skoro razapeli, kad je izložio svoj stav koji se prilično preklapa s gore iznesenim. Tko se sa strujom igra, drmnut će ga! Ionako su nam drž. financije na rub sreće - samo još fali uplitanje proračuna u kredite njenih građana i nekakvo državno otkupljivanje nekretnina kupljenih tim kreditima. Od te vrlo medijski vješte manjine, koja se zadužila preko grla u CHF paritetu i koja se ne libi ni kršiti tabu oko mrtvih (paljenje svijeća pred bankama) - nastat će nacionalna katastrofa kad ode monetarno sidro kune i kad sve uvozno poskupi. Loša vijest je da su za te kredite trebali uvjeti poput pristojne plaće i stabilnog posla (čitaj državni) - pa će upregnuti sve i sva samo da spase "svoje", uključivo i Lalovac koji osobno ima kreditčinu u CHF paritetu. Tko šljivi državni interes i novac poreznih obveznika, kad je njihova poleđina ostala bez gumilastike...

VL
BU
bubimima
12:30 21.02.2015.

Svaki nastali dug se uvijek naplati, samo je pitanje od koga. A populističke predizborne mjere sadašnje vlade kad tad platit će porezni obveznici, i to najviše oni koji uredno otplaćuju svoje kredite, dugove i ostale obaveze. Pitanje je samo vremenaa kada. A dotle ostaje samo da budemo kuriozitet u medijima zapadnih uređenih država.

VL
Avatar bambam
bambam
14:48 21.02.2015.

Da, sada ce vlasnici kredita u CHF biti krivi i ako sutra padne snijeg. HNB nije spalila pola mije eura, niti ih je bacila u smece. Osim ako kune nisu smece. Novinarka izbjegava dotaknuti bit stvari, a to je da je monetarna politika od samih pocetaka u Hrvatskoj pogresna i obrana tecaja kune ce prije ili poslije postati nemoguca misija.

VL
VE
velebit1
13:03 21.02.2015.

ma meni nije jasno kako zbog nekolicine gradjana koji imaju kredite u švicarcima na koji ih nitko nije prisilio moraju da plaćaju svi Hrvatski gradjani zašto ja da otplaćujem nečiji auto odnosno luksuz to je samo predizborna taktika SDP-a

VL
R0
R00kie
14:01 21.02.2015.

hvala bogu da netko i to kaze!

VL
IK
Igor_karlovac
12:15 22.02.2015.

Da budemo jasni i precizni. Siječanj 2012. Euro je počeo divljati. Dostigao je tada rekordnih 7,6kn. U toj godini HNB je intervenirao sa 350 miliona Eur-a državnih rezervi. Moje pitanje je: 1. Zašto je HNB reagirala? tj. zašto je "štitila"a" građane i tvrtke koji su zaduženi u tom paritetu. Tada se nije bilo govora da se troše državne rezerve, da su svi koji su dizali kredite u Eur bili upozoreni na opasnost rasta tečaja, itd... Hvala na pažnji i pozdrav.

VL
IV
Ivanveliki
09:56 22.02.2015.

Banke su ovakvim kreditima stvorile sebi nevjerojatnu zaradu, a na koji način je knjiže je njihova stvar. Kamata za ovakve kredite bi trebala biti negativna kako bi ljudi vracali isti iznos koji su zadužili. U svakom slučaju nakon ovako čega banke su trajno izgubile povjerenje građana, koje neće nikada vratiti.

VL
FI
Fijaker13
15:14 22.02.2015.

Ono sto je zanimljivo je sljedece. Banke (HUB) je u petak dao dva prijedloga i naglasio prije objašnjenja ono najvaznije da NISU na teret poreskih obveznika. Jedno od rjesenja je da nekretnine preuzmu (otplate!) citiram "drzavne agencije ". Koliko sam citao nijedan medij nije dao komentar na taj prijedlog. A dvije su stvari u pitanju. Prva je, valjda ce se svi sloziti, da ako ce stanove otplatiti drzavne agencije da je to na racun poreskih obveznika i da je dakle to veliko varanjr javnosti. A pod broj 2, s obzirom da bi se to odnosilo samo na one kredite koji su nenaplativi ocito je, iz aviona, da banke zele ovu situaciju iskoristiti da se zele rijesiti losih nenaplativih kredita ponovno preko poreskih obveznika. Neka me netko ispravi, cinjenicama, ako grijesim. Samo razmisljam na glas kao i ostali komentatori. Svako dobro.

VL
Avatar Sunčica
Sunčica
20:31 22.02.2015.

dakle, nečije kockanje će morati platiti porezni obveznici

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.