Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjedočenje za dalj

'Zakon nije prekršen iako je žrtva silovanja morala pred optužene'

sud, sudnica
Davor Puklavec/Pixsell
08.05.2013.
u 17:27

Ministarstvo nam je na upit odgovorilo kako, prema očitovanju predsjednika suda, sudac Vekić nije prekršio Zakon o kaznenom postupku, ali su obećali i da će u budućnosti voditi više brige o boljoj organizaciji ispitivanja žrtava i svjedoka

Ministarstvo pravosuđa zatražilo je očitovanje predsjednika Županijskog suda u Osijeku zbog toga što je žrtva silovanja jučer morala ući u sudnicu i vidjeti se "oči u oči" sa silovateljima kako bi se ustanovilo da je prisutna na suđenju, iako je dopušteno njezino tajno svjedočenje videolinkom.

Ministarstvo nam je na upit odgovorilo kako, prema očitovanju predsjednika suda, sudac Vekić nije prekršio Zakon o kaznenom postupku, ali su obećali i da će u budućnosti voditi više računa o boljoj organizaciji ispitivanja žrtava i svjedoka.

"Iz očitovanja koje je Ministarstvo pravosuđa zatražilo od predsjednika Županijskog suda u Osijeku o okolnostima pod kojim je ispitana oštećenica – žrtva kaznenog djela, proizlazi da predsjednik sudskog vijeća Zvonko Vekić nije postupio suprotno odredbama Zakona o kaznenom postupku", napisali su nam u odgovoru na upit iz Ministarstva pravosuđa na čijem čelu je Orsat Miljenić.

Prema očitovanju koje su dobili od predsjednika suda, ali i Odjela za organiziranje i pružanje podrške svjedocima i žrtvama na tom sudu, "oštećenica je na raspravi ispitana putem konferencijske veze, ali se pri utvrđivanju tko je od pozvanih pristupio raspravi susrela s optuženima za počinjenje kaznenog djela".

Nakon priznanja da se žrtva, iako je bila tajni svjedok, ipak vidjela s optuženima, iz Ministarstva pišu da ono ne može "procjenjivati eventualne procesne povrede u konkretnim sudskim postupcima" nego da o mogućim povredama pri ispitivanju žrtve u žalbenom postupku može odlučivati viši sud.

"Ministarstvo će poduzeti sve moguće aktivnosti da se u budućnosti vodi računa o boljoj organizaciji ispitivanja žrtava i svjedoka".

Incident se dogodio na suđenju za ratni zločin u Dalju 1991. godine. Ljubinku Radoševiću i Vojku Grčiću sudi se za ratni zločin nad šesteročlanom obitelji. Toga kobnog 1. kolovoza, nakon krvavog napada na policijsku postaju i pada sela, naoružani je Radošević s "kolegama" iz TO razvalio vrata njihova doma pa su "glavu obitelji" pretukli pred očima supruge i djece. Potom su kćer silovali kod piste za istovar šećerne repe.

>>Djevojku (20) brutalno silovali pred roditeljima, sestrama i bratom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije