Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uputili iz HČSP-a

Zahtjev za povlačenje odluke na referendumu na Ustavnom sudu

referendum (1)
Tomislav Miletić/PIXSELL
25.01.2012.
u 16:51

Po važećem Zakonu članak 6., da bi referendum bio valjan, potrebno je da na njega izađe više od 50% upisanih birača. Treba li bolji dokaz da je referendum protuzakonit? – piše u priopćenju HČSP-a

Na jučerašnji zahtjev HČSP-a, u kojem se traži povlačenje odluke o pravovaljanosti rezultata referenduma jer ga smatraju nevažećim budući da na njega nije izašlo više od 50 posto građana, odgovorilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) koje je proslijedilo njihov zahtjev na daljnje postupanje Ustavnom sudu.

– Po važećem Zakonu članak 6., da bi referendum bio valjan, potrebno je da na njega izađe više od 50% upisanih birača. Treba li bolji dokaz da je referendum protuzakonit? – piše u priopćenju HČSP-a.

Komentara 27

MS
mare_split
08:48 26.01.2012.

... njih preko 1 milijun ...

PE
perozagreb
17:17 25.01.2012.

Ne samo da je prema članku 6. potreban nadpolovični izlazak birača, nego je ZAKONom O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O REFERENDUMU I DRUGIM OBLICIMA OSOBNOG SUDJELOVANJA U OBAVLJANJU DRŽAVNE VLASTI I LOKALNE SAMOUPRAVE od 17. listopada 2001. u članku 6. definirano: Članak 6. Članak 5. mije¬nja se i glasi: »Na državnom referendumu imaju pravo sudjelovati hrvatski držav¬ljani koji imaju prebivalište i prebivaju u Republici Hrvat¬skoj najma¬nje godinu dana bez prekida do dana održava¬nja referenduma. Birači iz stavka 1. ovoga članka imaju pravo sudjelovati na referendumu i ako se u vrijeme održava¬nja referenduma zateknu izvan granica Republike Hrvatske na način da se izjaš¬njavaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u državama u kojima su se zatekli ili na koji drugi način određen zakonom. Prema tome, naši gastarbajteri koji su mahom glasali ZA uniju ne bi imali pravo glasa jer ne mogu imati dva prebivališta, kao što ih ne mogu imati ni u slučaju kada voze auto sa stranim pločicama unutar RH, a carina im pronađe da imaju prebivalište u RH. Tada čine carinski prekršaj, a vozilo se oduzima.

RA
razzzor007
22:40 25.01.2012.

sadašnja*

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije