Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odjeci terorističkog napada u Moskvi

Zaharova: 'SAD je stvorio Al Kaidu i ISIS, preoblikuju svjetski poredak rukama terorista'

FILE PHOTO: Congress of International Russophile Movement in Moscow
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
1/7
25.03.2024.
u 10:41

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova tvrdi da Washington i njegovi saveznici "mijenjaju svjetski poredak rukama terorista"

Američki politički inženjeri upali su u vlastitu zamku pričama da je teroristički napad na koncertnu dvoranu Crocus City Hall u blizini Moskve izvela teroristička organizacija ISIS, zabranjena u Rusiji. Zašto to rade, jasno je, objavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. Prema njezinim riječima, SAD pokušavaju spasiti sebe i Ukrajinu 'pokrivajući se' terorističkom skupinom Islamska država. Niz čimbenika izravno i neizravno ukazuje na upletenost američkih vlasti u sponzoriranje ukrajinskog terorizma.

U autorskom članku za ruski dnevni list Komsomolskaja pravda Zaharova navodi kako su milijarde dolara i neviđena količina oružja uloženi neodgovorno i korištenjem korupcijskih shema u kijevski režim. "Agresivna retorika protiv Rusije, bijesni nacionalizam, zabrana mirovnih pregovora u Ukrajini, beskrajni pozivi na nasilno rješenje sukoba, odbijanje osude višegodišnjih terorističkih napada koje provodi kijevski režim i bezuvjetna potpora svim, pa čak i najstrašnijim akcijama Zelenskog. Sve to izravno i neizravno ukazuje na umiješanost sadašnjih stanovnika Bijele kuće u sponzorstvo ukrajinskog terorizma. Otuda svakodnevno Washingtonovo “ispričavanje” svojih štićenika u Kijevu i pokušaj da se, uz režim Zelenskog koji su stvorili, pokrije baukom zabranjenog ISIS-a", navodi Zaharova.

Ruska glasnogovornica nije zaboravila spomenuti da su prethodne američke intervencije na Bliskom istoku dovele do pojave, jačanja i institucionalizacije niza radikalnih i terorističkih skupina koje su i danas aktivne u regiji. Tvrdi kako je svojedobno, tijekom ruske intervencije u Afganistanu, Washington aktivno podržavao mudžahedine, naoružavao ih i usmjeravao. Kao rezultat te afganistanske kampanje pojavila se Al Kaida. Uslijedila je, navodi, američka vojna intervencija u Iraku 2003, izvedena pod lažnim izgovorima izvele su vojnu intervenciju u Iraku, nakon koje su svi članovi Sadamove Baath stranke, mladi i zreli ljudi koji su se znali boriti, završili na ulici bez posla. Oni su kasnije činili glavnu borbenu okosnicu ekstremista.

U travnju 2006. Washington Post je u internim dokumentima Pentagona, tvrdi Zaharova, otkrio da je od 2004. do 2006. američka vojna propaganda namjerno preuveličavala ulogu prvog vođe pokreta "pobunjenika" Al Kaide u Iraku, Abu Musaba al-Zarqawija, razotkrivajući ga u očima mnogih muslimana kao branitelja vjere. Već u listopadu 2006., na temelju Konzultativne skupštine mudžahedina, stvorena je nova džihadistička skupina, koja je ujedinila teroriste al-Masrija s drugim islamistima - Islamska država Irak (ISI). Za čelnika nove organizacije postavljen je Abu Omar al-Baghdadi, kojeg su Amerikanci nedugo prije iz nekog razloga pustili iz iračkog zatvora, tvrdi Zaharova.

POVEZANI ČLANCI:

"Ispostavilo se da su Amerikanci nakon stvaranja Al Kaide, svjesno ili nesvjesno, imali prste u stvaranju još jednog monstruma - ISIS, koji je potom počeo nekontrolirano vršiti strašne terorističke napade diljem svijeta", navela je, dodajući da na jugoistoku Sirije i dalje postoji ekstremistička enklava – tzv. izbjeglički kamp Al Tanf, koji je 'pod američkom kontrolom postao utočište terorista i centar za njihovu obuku prije slanja u misije'.

"Čudnom slučajnošću, ISIS je posljednjih godina korigirao svoje planove i sada izvodi napade uglavnom protiv neprijatelja i protivnika Sjedinjenih Država - talibana u Afganistanu, Iranaca, legitimnih vlasti Sirije i protiv nas. To je samo ono što leži na površini, što se može naslutiti iz svjetskih vijesti", piše Zaharova, zaključujući da Amerikanci "siju 'kontrolirani kaos i preoblikuju svjetski poredak rukama terorista".

"Postavljam pitanje za Bijelu kuću: Jeste li sigurni da je to bio ISIS? Nećete li se kasnije predomisliti?", pita Zaharova. "U današnje vrijeme stručnjaci i američki umirovljenici s pravom ukazuju na odlučujuću ulogu Washingtona i njegovih saveznika u rađanju i nastavku postojanja ISIS-a. Koja je logika, pitate se? U novcu i moći. A u kontekstu međunarodne zakonske zabrane izravnih intervencija, to je i sijanje “kontroliranog kaosa” i preoblikovanje svjetskog poretka rukama terorista, zaključila je Zaharova.

VIDEO Islamska država objavila video napada na dvoranu u Moskvi

Komentara 21

DU
Deleted user
14:15 25.03.2024.

Nije da nema pravo. Zapravo je početak toga svega bilo svrgavanje vlade u Afganistanu 1979. godine iniciirano od strane CIA kako bi se oslabio SSSR. Tada su Amerikanci naveliko "potpomagali" -čitaj naoružavali i davali novac - talibanima da se bore protiv Sovjeta. Kada su se Sovjeti 1989. povukli, talibani su ostali i ojačali ali Ameri nisu mogli ništa napraviti. I onda se "dogodio" 9/11...

IG
IgorY
15:08 25.03.2024.

Kako se u malo riječi može reći sva istina. Bravo za gospođu.

SE
Serengeti
21:41 25.03.2024.

CIA je poznatog terorista Al Bara Shishani locirala i uhitila u Kijevu 2019. Veza između Ukrajinaca I ISIS-a je stvarna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije