Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Najveći maslinik u Novom Zelandu uzgojili su Hrvati

šimunovichi
Foto: Antonio Bronić / VLM
1/2
20.09.2009.
u 18:01

Poduzetnici hrvatskih korijena, Branka i Ivan Simunovich, imaju u blizini Aucklanda plantažu maslina i na njoj tvornicu prirodne kozmetike i restoran, sve na bazi maslinova ulja.

Imanje s više od 40.000 stabala maslina na Novom Zelandu?! Onima koji maslinu smatraju isključivo mediteranskom to će se možda doimati čudnim. No upravo je s tom mediteranskom biljkom nastao najveći privatni novozelandski maslinik od čijih se plodova svake godine proizvede više od 150.000 boca ekstra djevičanskog maslinova ulja, koje je osvojilo brojne nagrade za kakvoću i gastronomski je temelj osebujnog restorana u sklopu imanja. Usred maslinika nalazi se tvornica prirodne kozmetike na bazi maslinova ulja čiji se proizvodi izvoze u Australiju, Japan, Singapur, Hong Kong... a uskoro dolaze na hrvatsko i druga europska tržišta.

Spoj tradicije i modernog

Plantaža maslina Simunovich Olive Estate nastala je na obroncima Bombay Hills kraj Aucklanda prema zamisli poznatog novozelandskog poduzetnika bračkih korijena Ivana Simunovicha i njegove supruge Branke. Tako su, kažu, ostvarili san da i tisućama kilometara daleko od Brača očuvaju tradiciju rodnog kraja, presade svoje nasljeđe i uzgoje vlastiti komad Dalmacije.

– Maslina je u našoj obitelji već stoljećima način života, generacijama se prenose znanja i ljubav prema njenim hranjivim, ljekovitim i njegujućim svojstvima. U proizvodima smo uspjeli ostvariti savršen spoj drevne tradicije i moderne znanosti – kažu supruzi Simunovich koji su za samo deset godina od kupnje prvog komada zemlje za maslinik ušli u maslinarsku elitu Novog Zelanda.

– Masline su stigle na Novi Zeland prije više od 180 godina s doseljenicima, vjerojatno Hrvatima. Blago podneblje, u kojemu temperatura nikad nije niža od 7 ni viša od 27 Celzijevih stupnjeva, iznimno je povoljno za poljoprivredu, pa i za masline koje su na našem imanju rodile samo šest godina nakon sadnje – višestruko brže nego što je potrebno u hrvatskim klimatskim uvjetima. Fascinantno je postići toliko mnogo u tako malo vremena – kaže Branka Simunovich, čije je pravilo da upotrebljava samo najfinije ulje i za prehranu i za njegu.

– Sva naša ulja pripravljena su od posve čistog koncentrata, a u cijelosti su uzgojena i proizvedena na imanju, od hladnog prešanja do pakiranja. Osobita su po tome što se masline prerađuju odmah nakon branja, kako bi se maksimalno očuvala njihova najbolja svojstva, a pomoću vrhunske tehnologije filtriraju se do iznimne čistoće.

Vještinu izrade prirodne kozmetike od maslinova ulja u kombinaciji s drugim biljnim ekstraktima Branka je stekla još kao djevojčica u kuhinji svoje bake, Talijanke koja se udajom našla na hrvatskoj strani Jadrana, gdje je nastavila njegovati znanje o blagotvornosti masline.

Recepti iz bakine kuhinje

– Uz pomoć vrsnih stručnjaka uskladila sam stare recepte bake Marije s najnovijim kozmetološkim dostignućima. Tako sam dobila jedinstvene proizvode za njegu i higijenu koji sadrže oko 20 posto ulja, a nisu masni! Proizvodi sadrže i druge raznovrsne biljne ekstrakte strogo kontrolirane čistoće te prirodnu izvorsku vodu s našeg imanja. Tako dobivamo prirodne preparate s visokom koncentracijom blagotvornih sastojaka koje je dovoljno nanositi u malim količinama – otkriva Branka koja maslinovo ulje uspoređuje s majčinim mlijekom.

– Ako je ulje visokokvalitetno, može se nazvati pitkim. Moj je recept za zdravlje da svako jutro iz čaše popijete 10 do 20 mililitara ekstra djevičanskog maslinova ulja koje je najbolji čistač organizma jer potiče rad crijeva, jetre i žuči te podiže imunitet – preporučuje Branka Simunovich.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
18:22 20.09.2009.

I sto sad? da im se divimo?

OB
-obrisani-
03:43 21.09.2009.

a ko bi drugi

ST
stefica50
18:37 20.09.2009.

Ovo je samo dokaz da smo sposoban narod ,jedino trebamo sposobnu vladu i da omoguci,sposobnim ljudima da napreduju ,ali kod nas ima jos jako puno mita i korupcije da bih mogla ovako raditi .Steta,a mogli bi biti vodeca zemlja u u Evropi,po nasim ljepotama ,po moru ,po rijekama ,jezerima,i sa industrijom koju imamo samo ju treba bolje opremiti ,sa plodnom zemljom,koju doslovno treba svu obradjivati,hrana je jedan od najvecih aduta hrvatske,ali je nedovoljno iskoristeno,i da ne duljim dalje,samo poruka vladi ,omogucite ljudima da rade i da od svoga rada zive.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije