Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hypo grupa prijavila

Zagorec i trojica bivših šefova Hypa osumnjičeni za pranje novca

Zagorec
Antonio Bronić/PIXSELL
18.04.2010.
u 17:52

U središtu je pozornosti način na koji je Zagorčeva tvrtka Hvar građenje 2006. dobila kredit za gradnju vila na Hvaru

Hypo grupa austrijskom državnom odvjetništvu prijavila je bivšeg predsjednika uprave Hypa Wolfganga Kulterera, članove Güntera Striedingera i Josefa Kirchera te bivšega generala HV Vladimira Zagorca zbog sumnje u pranje novca. Počeci sumnjivih poslova vrte se oko Hypove tvrtke kćeri Alpe Adria Privatbank iz Lihtenštajna, a konkretno je riječ o pranju novca u vezi s financiranjem tvrtke Sambuca iz 2006. godine.

Odakle potječe novac?

Godine 2005. Zagorčeva tvrtka Hvar građenje zatražila je kredit od 11,3 milijuna eura, pri čemu je manje od sedam milijuna trebalo biti potrošeno na kupnju zemljišta za turistički projekt na otoku Hvaru, a ostalo za gradnju nekoliko desetaka vila. Već tada interna revizija banke zaključila je da je porijeklo sredstava tvrtke Hvar građenje mutno te je tražila dodatne dokumente. Riječ je o tome da je Hvar građenje pripadalo tvrtki Sambuca iz Lihtenštajna, koja je uskoro prodana tvrtki Espada Anstalt. Nju su pak izvorno osnovali Striedinger i njegov šurjak te također Hypov bankar Hermann Gabriel.

Direktor Sambuce bio je Gerold Hoop, kojega istražuju tužitelji iz Lihtenštajna, a koji je tada, kao i Zagorec, dokazivao da u poslu na Hvaru kao ni u Sambuci nema ništa zakonski upitno te da se početak posla na Hvaru financira iz vlastitih sredstava. Striedinger je time bio zadovoljan, a kredit je Hvar građenju odobren iako je tjedan prije u ožujku 2006. interna revizija posumnjala u pranje novca. Sumnje je potaknula složenost dotoka novca u tvrtku Sambuca te je predloženo da se slučajem pozabave odvjetnici.

Sočna svjedočenja

Striedingera se dakle sumnjiči da je pogodovao Sambuci, Zagorcu, ali i sebi kao suvlasniku Sambuce. Kad je riječ o “složenosti dotoka novca u Sambucu”, neki izvori tvrde da je zanimljiv iznos nepoznatog porijekla na računima tvrtke. Kulterera i Kirchera se pak sumnjiči jer su navodno trebali biti upoznati sa svime. Kulterer je u ožujku pred tužiteljstvom Koruške, osim mnoštva sočnih detalja o poslovima Hypa u Hrvatskoj, na Balkanu i prodaji BayernLB, svjedočio da je “Zagorec bio Striedingerov čovjek”, pa bi iskazi tijekom ove istrage mogli biti vrlo zanimljivi, možda i za rasvjetljavanje nedoumica o tajnim računima za obranu RH kojima je Zagorec navodno raspolagao.

Ključne riječi

Komentara 15

VO
Vorosmart
19:29 18.04.2010.

Osim što smo velesila po broju generala,prednjačimo i po broju osuđenih generala-kriminalaca i ubojica.Ima tu i brigadira,pukovnika... To je nama naša HTZ dala.

OB
-obrisani-
12:23 19.04.2010.

Najlakše sada sve lipi za Zagorca , samo ima tu dosta više od jednog Zagorca

Avatar m_m
m_m
17:40 19.04.2010.

Ma ja to ne vjerujem! Pogotovo kad vidim tu dobrotu i poštenje koje mu sjaji u očima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije