Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poruka na blagdan

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić pozvao vlast da zabrani pobačaj!

želimir puljić
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
1/20
15.08.2013.
u 15:07

'Čestitam, gospođo Jago, na ljudskom i kršćanskom ponosu. Jaka si, Jago, jer uza sve poteškoće povezuješ vrata vjere i vrata života.', poručio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić

Blagdan Velike Gospe, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije i državni blagdan, danas se svečano slavio u hrvatskim marijanskim svetištima Mariji Bistrici, Aljmašu, Sinju, Ilači, na riječkom Trsatu, Krasnom, Splitu, u zagrebačkoj prvostolnici i zagrebačkim Remetama. Kao i prethodnih godina u Mariji Bistrici očekuje se na desetke tisuća hodočasnika koji su sudjelovali na središnjem misnom slavlju u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca, a koje je tradicionalno predvodio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio je slavlje u Sinju, najvećem marijanskom svetištu na jugu Hrvatske prema kojem su još jučer krenuli hodočasnici iz mnogih dijelova Hrvatske.

Barišić je poručio vjernicima da trebaju u svojoj vjeri biti odgovorni na svim društvenim poljima, a kninskoj primalji Jagi Stojak čestitao je na ljudskom i kršćanskom ponosu, prenose 24 sata.

- Vjera nas ne ostavlja u prošlosti niti udaljava u budućnost, nego nas vidi prisutne i odgovorne na polju odgoja, kulture, zdravstva, zakonodavstva, politike, gospodarstva. Svojim kršćanskim svjedočenjem ne želimo biti opozicija društvenoj stvarnosti, nego je obogatiti temeljnim ljudskim i evanđeoskim vrjednotama: općeg dobra, dostojanstva čovjeka i obrane života, ne samo na početku i kraju, nego tijekom cijelog hodočasničkog puta ovom zemljom - rekao je mons. Barišić. U propovijedi je posebno pozdravio gospođu Jagu Stojak, primalju iz Knina koja je odbila asistirati pri pobačaju i zbog toga dobila otkaz. - Čestitam, gospođo Jago, na ljudskom i kršćanskom ponosu. Jaka si, Jago, jer uza sve poteškoće povezuješ vrata vjere i vrata života. Onaj koji vjeruje da s Kristom uskrslim i Marijinim uznesenjem grobna ploča nije zid, već otvorenost budućnosti, ne može po svojoj savjesti dopustiti da majčina utroba postane grob, a prestane biti vrata života. Dakako, sam naziv i profesija primalje govori nam o primanju na ruke nevinog stvorenja, a ne odbijanje i ubijanje novog života. Zaštitom ljudskoga života dovela je sebe i svoju obitelj u nepovoljan društveni položaj. Kolike će majke i očevi s ovakvim svjedočenjem odustati od smrti svoga djeteta te ljudski, majčinski, roditeljski prihvatiti svoje čedo? Osobna svjedočanstva su jača od svih uvjeravanja i argumenata - rekao je Barišić, prenose 24 sata.

Zadarski nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije Želimir Puljić koji je služio svetu misu na Velikom Rujnu izravno je pak pozvao vlast da zabrani pobačaj.

– Očekujemo da naši narodni predstavnici u Saboru konačno revidiraju zakon koji je izglasan još za vrijeme komunizma 1978. Budući da taj zakon nema respekta pred tajnom života, društvo koje podržava i prakticira te zakone koji nemaju respekta ne može se nadati boljoj i sretnijoj budućnosti. Ljudi nalaze različite isprike, različite lažne riječi, pa ne govore da je to čedomorstvo. Bila na čišćenju... strašno – rekao je Puljić.

>>'Zašto glas savjesti primalja u Hrvatskoj nije poželjan?'

>>'Ako se ugasi svjetlo vjere, mrak obuzima odnose među ljudima'

>>Počela proslava blagdana Velike Gospe na Trstatu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije