Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplava odlikaša

Za upis u srednju školu uspjeh i prosječne ocjene 7. i 8. razreda

skola
VL FOTO
23.03.2011.
u 10:10

Taj kriterij morat će se najaviti u natječaju, a privilegij izravnog upisa u željenu školu imat će samo državni prvaci s ispita znanja i vrhunski sportaši

Učenici koji završavaju osnovnu školu u lipnju ove godine u srednje škole upisivat će se prema nešto izmijenjenim uvjetima i pravilima. Izradu novih kriterija Ministarstvo obrazovanja pokrenulo je nakon što se i lani pokazalo da su velik problem superodlikaši koje pojedine gimnazije ne mogu upisati, a ni pravedno obaviti selekciju jer je riječ o djeci s istim brojem bodova. Zbog toga je prošle jeseni osnovano povjerenstvo koje je uz ostalo predlagalo novo bodovanje uspjeha u osnovnoj školi, ukidanje nekih beneficija, ali i uvođenje novih za izvrsne učenike.

Promijenio odluku
– Povjerenstvo je predlagalo da škole koje imaju problema s viškom odlikaša mogu bodovati uspjeh od petog do osmog razreda, ali to bi morale objaviti u natječaju za upis učenika. Usto, predviđa se da se u željene škole izravno upisuju učenici koji su pobijedili na državnom natjecanju iz nekog predmeta te vrhunski sportaši. U sustav srednjoškolskog obrazovanja vraćaju se i policijske škole – kazala je pomoćnica ministra za srednje školstvo Vesna Hrvoje Šic.

Unatoč takvu prijedlogu povjerenstva, ministar obrazovanja Radovan Fuchs, koji bi odluku o kriterijima za upis u srednje škole trebao potpisati danas ili sutra, u posljednji trenutak odlučio se za drugo rješenje.

– Umjesto proširenja bodovanja uspjeha na peti i šesti razred, odlučio sam da se u školama koje imaju više djece s istim brojem bodova vrednuje prosječna ocjena iz svih predmeta u sedmom i osmom razredu – kazao je Fuchs.

Dodao je također da će ostati i bodovanje plesne i glazbene škole unatoč tome što je struka predlagala drugačije. U srednje škole za obrazovanje policajaca moći će se upisivati svi učenici koji su završili prva dva razreda u bilo kojoj drugoj srednjoj školi ili gimnaziji. Hoće li se bodovati i ocjena iz vladanja kao što je bilo lani, još je neizvjesno. Većina ravnatelja smatra da to nije dobro, no u Ministarstvu obrazovanja i dalje smatraju da na taj način potiču primjereno ponašanje učenika i od toga, barem zasad, ne žele odustati.

Još sporno vladanje
Protiv bodovanja vladanja učenika je i ravnatelj zagrebačke Druge gimnazije Drago Bagić.

– Ako se boduje vladanje, onda treba bodovati neprimjereno, dobro i uzorno, a ne samo uzorno – ističe Bagić. On i njegovi kolege ravnatelji srednjih škola, iako su svjesni toga da svaka ocjena ne odražava stvarno znanje učenika, protive se bilo dodatnu testiranju ili prijamnim ispitima za srednje škole.

– To bi bilo previše stresno za djecu te dobi – tvrdi Bagić.

Ravnateljica zagrebačke Sedme gimnazije Ljilja Vokić smatra da je rješenje u oštrijoj kontroli osnovnih škola. – Trebalo bi provesti testiranja učenika i vidjeti jesu li im ocjene u skladu sa znanjem. Na temelju toga trebalo bi ići u promjene – ističe Lj. Vokić.

Ključne riječi

Komentara 29

NE
NenadK
19:07 23.03.2011.

Što se tiče sportaša mogu progutati da im se u slučaju jednakih bodova iz znanja da prednost. Ništa drugo. Tak i tak budu kasnije brali takvu lovu od koje se mnogim učenim ljudima vrti u glavi.

SC
scary
10:48 23.03.2011.

kako da čovjek ozbiljno shvati članak u kojem među najznačajnije razlike stave bodovanje glazbene škole koje se nije promijenilo? više ne znaš što da misliš o ostatku teksta :-/

PI
piranha2
14:29 23.03.2011.

zašto u osnovnoj ne pišu malu maturu? tu bi se vidjelo pravo stanje stvari ovo sa policijskom-pa kako će sad netko recimo iz gimanzije il ekonomske ići na policijsku?????? i što ako tamo ne upadne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije