Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBIJEN NA OVČARI

Obitelj Jean-Michel Nicoliera lani je bila u Vukovaru: Otišao je s kamerom, nismo ni pomišljali da će postati ratnik

Jean Michel Nicolier
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
17.11.2022.
u 11:02

Jean-Michel Nicolier, 25-godišnjak je iz Vesoula koji se 1991. godine uključio u Domovinski rat premda do tog trenutka nije imao nijednu sponu s Hrvatskom, njemu tada posve nepoznatom, osim što je slučajno vidio na vijestima televizijske kadrove razaranja.

Francuski dragovoljac Jean-Michel Nicolier ubijen je na Ovčari u noći s 20. na 21. studenog 1991. godine. On je na televiziji gledao o Domovinskom ratu te je odlučio doći u Hrvatsku i prikljčiti se obrani naše zemlje.

Njegova je majka prošle godine stigla u Vukovar na 30. godišnjicu, a s njom su stili i nećaci poginulog Jean Michela.

Lyliane Fournier komentirala je tada da još nitko nije odgovarao za smrt njezina sina.

- Malo to duže traje. Prije tri godine doneseno je rješenje na Županijskom sudu u Osijeku protiv Spasoja Petkovića Štuke koji je ubojica Jeana Michela no sada čekamo da državni odvjetnik radi dalje proceduru. To znači da bi dalje trebalo biti provođenje istrage, a onda se može izdati tjeralica. Sada imamo samo rješenje od suda u Osijeku. Isto i u Francuskoj sporo ide sudska procedura - izjavila je prošle godine.

Jean-Michel Nicolier, 25-godišnjak je iz Vesoula koji se 1991. godine uključio u Domovinski rat premda do tog trenutka nije imao nijednu sponu s Hrvatskom, njemu tada posve nepoznatom, osim što je slučajno vidio na vijestima televizijske kadrove razaranja. Ranjenog uoči pada grada, u bolnici ga je pronašla francuska televizijska ekipa i ponudila mu bijeg, ali je odbio jer je s Vukovarom "u dobru i zlu". Samo nekoliko sati kasnije, četnici su ga samljeli udarcima i dokrajčili metkom, pao je kao prva žrtva Ovčare

– Zajedno smo radili u zaštitarskoj tvrtki koja je bila zadužena za štićenje imanja saudijskoga kralja u mjestu Megeveu. No, kada je 1991. počeo Zaljevski rat, Saudijci su se vratili u svoju zemlju, pa je naš angažman u toj tvrtki bio sve manji. Moj brat Jean-Michel počeo je tada preko medija pratiti stanje u Hrvatskoj, počelo ga je jako zanimati što se događa. I znatiželjan kakav jest, odlučio je doći u Hrvatsku. Ni on, ni mi u obitelji nismo ni pomišljali da će postati ratnik. U Hrvatsku otišao je samo s fotoaparatom, nadajući se da će postati ratni reporter. Uopće nije bio svjestan rizika u koji se upušta. A onda je fotoaparat zamijenio puškom – ispričao nam je prije nekoliko godina Paul Nicolier o svome bratu koji je u kolovozu 1991. pristupio HOS-u u Mejaškom Selu, u općini Barilović kod Duge Rese.

Spasoje Petković, poznat i kao Štuka, priznao je na Specijalnom sudu u Beogradu cijeli niz zločina, među ostalim i ubojstvo francuskog dragovoljca, kojemu je nakon batinjanja pokraj hangara na Ovčari ispalio metak u glavu. Međutim, s liste optuženih ratnih zločinaca izbrisan je zahvaljujući statusu "svjedoka suradnika".

Izjava Lyliane Fournier iz Vukovara prošle godine

Komentara 3

ME
MediciKM
11:26 17.11.2022.

Kada čitam i čujem ovakve životne priče, sjetim se riječi pokojnog kardinala Kuharića: Veliki Petak je jedan dan a Uskrs sve ostale. Pokoj vječni ovom mladiću kao i svim žrtvama.

JA
Jania
11:29 17.11.2022.

Vječna mu slava i hvala!

BS
Blue_shirt
11:20 17.11.2022.

Sud u Osijeku, postovanja gospodjo, nazalost ali nisu vas uputili. Tamo Vam da bi predmes napredovao morate investirati u cipele i karte sa eskortom za Dubai.... Zao mi je vaseg sina i svih drugih majki koje nece docekati pravomocne presude za ubojice svojih sinova jer imamo talvo pravosudje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije