Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokajnik u USKOK-u

Za tri do 10 tisuća € mita sređivao posao u HAC-u, a onda se pokajao

naplatne kućice
Pixsell
28.09.2010.
u 12:15

Čaša se prelila kad je jamac posla uzeo novac, a posla nigdje. Počeo je pritisak davatelja mita na posrednika.

Da je od devet osoba, uglavnom prijatelja i znanaca, primio lani ukupno 36.000 eura mita kako bi njima ili članovima njihovih obitelji bio osiguran posao u Hrvatskim autocestama (HAC), pred istražiteljima USKOK-a, neslužbeno doznajemo, nedavno je svjedočio posrednik u njihovu zapošljavanju. U svome je iskazu, a davao ga je više od dva sata, doznajemo, iscrpno opisao kako je i gdje upoznao osobu kojoj je na kraju više puta, navodeći i točne lokacije, predavao prikupljen novac.

Lanac završio u prijevari

Cijena za koju se dobivao posao u HAC-u, naveo je, bila je od tri do deset tisuća eura, ovisno o radnome mjestu. Priča o podmićivanju u HAC-u, čini se, neće ostati samo na toj razini. Istražitelje bi, doznajemo, lako mogla dovesti i do još aktivnih menadžera u HAC-ovoj upravi.

Odluku da sam sebe prijavi tijelima kaznenog progona zbog posredovanja u korupcijskome lancu akter naše priče donio je, doznajemo, pošto je prikupljen novac predao osobi koja je jamčila da će onima koji je podmite posao biti osiguran, no svoje obećanje ipak nije ispunila. Posrednika su, naime, ljudi ubrzo stali zapitkivati što je s poslom, zašto nema nikakva odgovora iz HAC-a, a na kraju tražili su i povrat novca.

Kada su u javnost prošlog listopada, taman uoči uhićenja bivših članova uprave HAC-a zbog malverzacija oko bojenja dvaju tunela, za što je potrošeno 22 milijuna kuna, počele curiti informacije o davanju mita u toj državnoj tvrtki zbog dobivanja stalnog zaposlenja, zbog čega su u medijima već istupali prevareni, USKOK-ovu svjedoku bilo je jasno da će na površinu ubrzo isplivati svi problemi koji se gomilaju u tom poduzeću pa je o svemu odlučio progovoriti prvo pred policijom. Koliko su njegove tvrdnje utemeljene i shvaćene ozbiljno govori i to da se ubrzo poslije njega na ispitivanju u USKOK-u našao i muškarac koji je spomenutom posredniku lani u ožujku predao nekoliko tisuća eura ne bi li se u HAC-u zaposlio njegov sin. Istražiteljima je, doznajemo, priznao da je zbog mita koje je predao zapao u dugove, s obzirom na to da je dio novca morao posuditi jer njegova ušteđevina nije bila dovoljna, ali i otkrio da je njegov sin trebao, prema prijašnjem dogovoru, raditi na naplatnim kućicama. Inače, to radno mjesto do danas nije otvoreno.

Josipović kao poticaj

Iako mu je jasno da je dajući mito za zapošljavanje sina počinio kazneno djelo, doznajemo, ne žali što je o svemu progovorio u USKOK-u, a na to ga je najviše nagnala poruka predsjednika Ive Josipovića koju je odaslao sa svojeg ustoličenja da se o korupciji više ne smije šutjeti te da se građani trebaju osmjeliti i prijaviti je.

USKOK i policija lako bi mogli biti zatrpani prijavama o načinu dobivanja posla u HAC-u jer, doznajemo, iz različitih dijelova Hrvatske javljaju se oni koji su za zaposlenje izbrojili gotovinu, a na kraju, uglavnom, bili prevareni.

Ključne riječi

Komentara 36

SA
sanjin003
14:04 28.09.2010.

@EUJanez a reci,zaboravio si na ono vaše s Patriom.a zato si ti u Sloveniji nezaposlen,pa zašto nisi prošao kakvo obrazovanje,pa bi nešta radio osim što gubiš cijele dane na netu

Avatar žič
žič
14:48 28.09.2010.

nije hac nikakova iznimka i jedini,ako si sitna,,riba,,nema šanse da dobiješ posao u bilo kojoj državnoj firmi,ako ne,,podmažeš,,pa ako imaš sreče možda dobiješ i posao..

GG
ggad
12:47 28.09.2010.

M.Š.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije