Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog blizine srbije

Za svinje iz Vukovara za izvoz u EU dodatno testiranje

svinje
Goran Ferbezar/PIXSELL
30.06.2013.
u 09:34

Ova je mjera uvedena zbog mogućnosti međusobnog kontakta divljih životinja u lovištima na tom području dok ostale županije mogu izvoziri svinje bez ikakvih ograničenja.

Svinje iz Vukovarsko-srijemske županije koje vlasnici namjeravaju izvesti na zajedničko EU tržište morat će biti podvrgnuti dodatnom testiranju, a isti režim vrijedi i za Karlovačku, Sisačko-moslavačku i Brodsko-posavsku županiju, dakle u svima koje graniče sa Srbijom i BiH.

Ova je mjera uvedena zbog mogućnosti međusobnog kontakta divljih životinja u lovištima na tom području dok ostale županije mogu izvoziri svinje bez ikakvih ograničenja.

Kao što je propisano EU standaridima, od 2005. je zabranjeno cijepljenje svinja protiv klasične svinjske kuge i poslejdnji slučaj kuge je zabilježen 2008. pa je Hrvatska Europskoj komisiji predočila rezultati iz kojih je vidljivo kako je ova bolest uHravstkoj zadnjih godina pod punom kontrolom. No, još postoji određeni rizik od pojave bolesti u pograničnim podrućjima prema Srbiji i BiH i zbog toga još vrijede mjere opreza u ove četiri županije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije