Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Računi

Za stan od 70 kvadrata troškovi za režije 500 kuna veći nego 2012.

'27.08.2009., Jelkovec-Sopnica, Sesvete - Stanovi izgradjeni u zagrebackom naselju Sopnica-Jelkovec prema zagrebackom modelu stanogradnje. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
20.04.2013.
u 18:00

Travanjski rekordi: Rate veće i 66% u odnosu na isti mjesec lani. Manje se troši samo na benzin i to 10 posto u odnosu na isto vrijeme lani.

Samo za režije, trošak prijevoza i minimalne školske aktivnosti dvoje djece četveročlanoj obitelji u Zagrebu u travnju trebalo je 500 kuna više nego u travnju 2012. godine! Najveći udar na standard stvorili su režijski troškovi: grijanje, voda i struja kamo odlazi spomenuta razlika.

Nemoguća kontrola

Ožujski račun za grijanje stana od 70 kvadrata od 546 kuna 66 posto je skuplji nego što je bila cijena grijanja istog mjeseca prošle godine! Grijanje je službeno skuplje samo 26 posto! Hladnije vrijeme sigurno ne može biti opravdanje za tako veliku razliku. Pojedinačno je, međutim, najveći režijski trošak za stan od 70 kvadrata postao zajednički račun Zagrebačkog holdinga (voda, odvoz smeća, komunalna naknada) koji je u travnju dogurao čak do 699 kuna! Račun za isti lanjski mjesec i istu potrošnju vode bio je 511 kuna, što je 37 posto manje. Samo za dvije uplatnice, toplanu i holding, u travnju je otišlo 1250 kuna! Do prije dvije godine taj bi iznos pokrio sve režijske troškove spomenutog stana, uključujući i račun za telefon, struju, internet, no sad je njihova ukupna cijena otprilike dvije tisuće kuna!

Kako istodobno plaće stagniraju ili su smanjene, krajnji je rezultat rušenje standarda, štednja na hrani i dodatnim aktivnostima prije svega djece. Kada se pod obavezne mjesečne troškove obitelji s dvoje školske djece uključi jedan mjesečni pokaz, samo jedna članarina za sportsku aktivnost i jedno učenje stranog jezika proizlazi da bez ijedne kune za hranu obavezni izdaci iznose otprilike 3600 kuna! Godišnja usporedba ne ide na ruku dužnicima ni kad je u pitanju tečaj eura, za kojega je vezano šezdeset posto svih kredita u državi.

Zaduženi u franku (četvrtina svih kredita) plaćali su visoku cijenu tečajnog rizika tijekom 2011. godine, a posljedice tečajnog kaosa osjećat će godinama. U usporedbi sa stanjem prije godinu dana eurski su dužnici danas u minusu od 1,8 posto. Od značajnih mjesečnih izdataka, jeftiniji je jedino trošak benzina i to desetak posto u odnosu na cijenu koju smo plaćali do travnja 2012. godine.

Rizik da se završi u bolnici

Građani imaju svoje parafiskalne namete, poput učeničkog ili studentskog pokaza, ali i dopunskog zdravstvenog osiguranja koji obitelji s dvoje odraslih godišnje uzme najmanje 2520 kuna! Dopunsko osiguranje, reći će mnogi, nije obavezno, no tko može preuzeti rizik da plaća visoke bolničke troškove ili troškove liječenja u slučaju bolesti?

>>Režije u Zagrebu skuplje nego u Londonu i Parizu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije