Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jadranka Kosor:

'Za sporazum sa Slovenijom glas su dali i Sanaderovi kućni prijatelji'

'OBZOR SPECIJAL   18.09.2012., Zagreb - Jadranka Kosor, bivsa premijerka RH, zastupnica HDZ-a, predsjednica Saborskog odbora za obitelj mladez i sport. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
10.10.2012.
u 17:00

Rupa u priči: Kako to da je Sanader teze o prodaji hrvatskog teritorija spomenuo tek 3. siječnja 2010. godine. Zašto je šutio?

Nakon žestokih napada svog bivšeg stranačkog šefa i bivšeg premijera Ive Sanadera koji ju je na javnoj televiziji optužio za veleizdaju i njegov politički progon, a potom se javnosti ispričao što ju je odredio za svoju nasljednicu u HDZ-u i Vladi, Jadranka Kosor odgovara na Sanaderove optužbe.

Jeste li veleizdajnica, kako to sugerira bivši premijer Ivo Sanader tvrdeći da je otišao jer nije mogao riješiti granični spor sa Slovenijom, dok ste vi dali dio teritorija?

Da je tako kao što Sanader govori, onda bi on na saboru HDZ-a, na konferencijama za novinstvo, u hrvatskom Saboru i raznim drugim prilikama isticao da odlazi jer ne želi prodavati hrvatski teritorij. Za potpisivanje arbitražnog sporazuma dobila sam potporu svoje stranke, koalicije, Vlade i parlamenta, a nakon toga je donesen Zakon o ratifikaciji Sporazuma o arbitraži koji je prihvaćen dvotrećinskom većinom. Za njega je glasovao i predsjednik Sabora Luka Bebić te zastupnici Rošin i Zubović. Njih trojicu spominjem jer su oni uvijek bezrezervno podržavali Sanadera i deklarirali se kao njegovi kućni prijatelji. Ako su bili tako bliski, sigurno su morali razgovarati i o arbitražnom sporazumu. Mogli su protiv Sporazuma glasovati i svi oni zastupnici HDZ-a koji su bili sa Sanaderom na konferenciji za novinare 3. siječnja 2010., kad je on prvi put iznio te teze. Svi su mogli glasovati protiv sporazuma u Saboru, ali su ga podržali.

Ne znam zašto je otišao

Na temelju čega tvrdite da taj sporazum nije potencijalna opasnost za hrvatski teritorij?

Svaki pismeni građanin Hrvatske koji ima pristup internetu može provjeriti sadržaj sporazuma o arbitraži. Ključno je, a demantira Sanadera, da u sporazumu stoji kako će arbitražni sud primjenjivati pravila i načela međunarodnog prava. Sanader nije spomenuo, i to namjerno, ni članak 3. Zakona o ratifikaciji u koji je ugrađena izjava Republike Hrvatske, citiram, da "ništa u Sporazumu o arbitraži između vlada RH i Slovenije neće se smatrati kao pristanak Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem".

Bivši slovenski premijer Borut Pahor kaže da je vaš prvi susret u Trakošćanu protekao pod prismotrom tajnih službi i da je bila upitna sigurnosna situacija. Je li doista bilo tako?

Neke od sadašnjih izjava mog dragog prijatelja Pahora ipak treba staviti u kontekst činjenice da je u kampanji i da želi postati predsjednik Slovenije, što mu od svega srca želim.

Vjerujete li Sanaderu da je granica sa Slovenijom motiv za njegovo napuštanje vlasti i politike?

Ne. Da je tako, onda bi to valjda bio rekao i meni i kolegama iz stranke. Bili smo suradnici, bila sam potpredsjednica Vlade i zamjenica u stranci. Prvi put mi je 26. lipnja 2009. rekao da odlazi i bilo bi logično da mi je o razlozima izgovorio nešto barem u četiri oka. No, važnije od toga, razloge odlaska morao je objasniti narodu.

Jeste li do sada shvatili zašto je otišao?

Nisam. I to me, zapravo, više i ne zanima.

Sanader se posebno obrušio na glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Kako je funkcionirao s Bajićem dok je još bio premijer? Jesu li bili prijatelji?

Ne znam ništa posebno o njihovu odnosu. Ne bih rekla da su bili prijatelji. Koliko ja znam Bajića, on je uvijek držao distancu prema svima u politici. Sanader je Bajića predložio za jedan mandat. Dakle, očigledno je da je o njemu dobro mislio.

Dan nakon Sanaderove konferencije za novinare, dakle 4. siječnja 2010., Bajić je došao u Vladu na sastanak s vama. Sanader kaže da ste mu tada dali nalog za njegov progon. Što je bio povod sastanku?

A kakav bih ja razlog imala za progon Sanadera? To je bio prije dogovoreni sastanak. Tema je bila 23. poglavlje, najteže i najzahtjevnije u pregovorima. U njemu nismo razmatrali samo pravosuđe, nego i suđenja za ratne zločine, suradnju s Haagom, povratak izbjeglica. U to vrijeme intenzivna je bila potraga za topničkim dnevnicima i to je, među ostalim, bila tema sastanka s Bajićem i Karamarkom. Dakle, na sastanak u Vladu došli su Mladen Bajić i Karamarko. I to su vidjeli mnogi novinari jer sastanak nije bio tajan. A zbog istih tema sastajali smo se puno puta.

Kako objašnjavate da u nedavnom televizijskom nastupu Sanader riječju nije spomenuo Tomislava Karamarka?

Poslužit ću se njegovom retorikom u razgovoru sa Stankovićem: "Pitajte to Ivu Sanadera!"

U kojoj je mjeri Bajić odredio ishod parlamentarnih izbora?

U stranci smo puno razgovarali o tome, ali sam ponavljala isto i u HDZ-u i u javnosti – da Državno odvjetništvo mora raditi svoj posao, sviđalo nam se to ili ne, i da to moramo prihvatiti kao činjenicu.

Mahalo se mojim imenom

Je li bilo fer podnijeti optužnicu protiv HDZ-a neposredno prije izbora ili se to moglo učiniti nekoliko mjeseci ranije?

Želim vjerovati da je sve slučajnost. Činjenica je da je to bitno oslabilo moje pozicije u HDZ-u jer je dio ljudi smatrao da sam mogla bar nešto zaustaviti. Sada govorimo samo o korupciji, no ja sam politički jako teško, zapravo jedva, preživjela uhićenje i Đure Brodarca osumnjičenog za ratni zločin. Dodatno mi je bilo teško što sam s Brodarcem bila u dobrim odnosima, čak mi je davao i potporu. S jedne strane sam njegovo uhićenje jako teško i emotivno doživjela, a s druge strane sam morala reći ono što i danas smatram jedino ispravnim – neka institucija temeljito odradi svoj posao bez obzira na to o kome se radilo. Kad je Brodarac umro, Andrija Hebrang je u knjigu žalosti upisao da je to dokaz kako Vlada vodi državu u pogrešnom smjeru. U mom premijerskom mandatu uhićen je Merčep, osumnjičeni za Grubore, uhićen je Tihomir Purda, donesena je presuda generalima u Haagu. Mnogi su tada mahali samo mojim imenom.

U Državnom odvjetništvu se jednako odugovlačilo s donošenjem odluka u povodu kaznenih prijava protiv trojice SDP-ovih gradonačelnika.

I meni bi tada kao predsjednici Vlade i HDZ-a odgovaralo da se to prije riješilo. Ali ne mogu reći je li se odugovlačilo. Osim toga, SDP je uvijek imao prilike u Saboru i drugdje problematizirati rad Državnog odvjetništva.

U zadnjem medijskom istupu Sanader se građanima ispričao što vas je postavio za nasljednicu u Vladi i HDZ-u.

Tipičan on koji ne misli da bi se trebao ispričati zato što je otišao i ostavio državu na koljenima.

>>Sanader: U USKOK-u postoji 'soba za rušenje Sanadera'!

Komentara 29

Avatar MK
MK
17:37 10.10.2012.

"Neke od sadašnjih izjava mog dragog prijatelja Pahora ipak treba staviti u kontekst činjenice da je u kampanji i da želi postati predsjednik Slovenije, što mu od svega srca želim." ...cudno kako su brzo Jadranki Kosor svi socijalisti postali "dragii prijatelji" - a sto je sa podrskom kandidata sestrinskih stranaka?! ...zalosno sto nam je Ivo ostavio. I nju mu necu oprostiti - kao sto mu necu oprostiti niti Bajica i odresenje ruku DORH-u tako da se popeo iznad Ustava Republike Hrvatske!

NG
no_game
17:50 10.10.2012.

Sanader ne laže kod spoja Slovenije sa otvorenim morem.Granica će biti određena u skladu sa međunarodnim pravom ali kod junctiona će vrijediti i načelo pravičnosti koje kaže da sudac može otkloniti pravo i donijeti rješenje koje je pošteno i pravedno s obzirom na okolnosti bez obzira na pravo!!.Isto tako kod junctiona će vrijediti i posve izmišljeno nače"dobrosujedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i prvadnog rješenja. Ukratko Slovenija će dobiti koridor kroz Hrvatsko more i tako će Hrvatska biti oštećena za njmanje 50km2 mora.

SL
slavicabosnjak317
17:02 10.10.2012.

Hoćemo li napokon saznati kakav sporazum je postignut? što ste im to ustupili a da neznamo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije