Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija za hgss

Za samo sat vremena pronašli izgubljenu djecu na Medvednici!

'01.05.2013., Zagreb - Na rusevinama stare bolnice za plucne bolesti Brestovac odrzana je vjezba spasilackih i pasa tragaca HGSS-a iz svih krajeva Hrvatske.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
04.08.2013.
u 14:48

Svi koji se odluče ići u prirodu moraju se dobro pripremiti i informirati o vremenskim uvjetima, kažu u HGSS-u

Ljetna sezona je doba kada je zbog lijepog vremena, godišnjih odmora i školskih praznika povećan broj onih koji uživaju i u prirodnim ljepotama naše zemlje. Hrvatska gorska služba spašavanja je kao i uvijek apsolutno pripravna za brzu reakciju na eventualne nesreće, ali je i znatno aktivnija u akcijama spašavanja.

Tako su, primjerice, ovaj tjedan spasioci HGSS-a novoosnovane Stanice Krapina na području planine Medvednice uspješno pronašli i zbrinuli dvoje izgubljenih maloljetnih biciklista.

– U ponedjeljak oko 22 sata Centar 112 zaprimio je poziv u pomoć od dvoje biciklista koji su ostali bez rasvjete i dezorijentirani na sjevernoj strani Medvednice negdje između planinarskih domova Goršćica i Lipa – ispričala je Irina Stajčić, voditeljica ureda HGSS-a. Kako se, pojašnjava, radilo o dvoje starijih maloljetnika, a vremenska prognoza najavljivala je nevrijeme, troje spasitelja i jedan djelatnik Parka prirode Medvednica terenskim vozilom hitno su se uputili na mjesto događaja.

– Sat i 15 minuta nakon primljenog poziva, biciklisti su locirani, bez ozljeda i dobrog fizičkog stanja – pojasnila je voditeljica i dodala da su unesrećeni zbrinuti i terenskim vozilom zajedno s biciklima i opremom odvezeni do Stubičkih Toplica gdje su, uz nazočnost policije, predani roditeljima.

Oduvijek, nastavlja, svima koji se odluče ići u prirodu savjetuje da se pripreme i dobro informiraju o situaciji na terenu kao i vremenskim uvjetima. Maloljetnicima i mlađim punoljetnicima sugeriraju da o svom kretanju u prirodi obavijeste roditelje.

Mrak u šumi brzo pada

– Mrak u šumi spušta se brže nego što bi se neiskusnom oku činilo i zato uvijek treba imati sa sobom neku vrstu rasvjete te dovoljnu količinu vode za piće – istaknula je.

I HGSS Stanica Bjelovar imala je pune ruke posla. Naime, u ponedjeljak je primljena dojava o nestanku starije muške osobe na području Kašljevca u Koprivničko-križevačkoj županiji. Odmah nakon dojave Stanica Bjelovar organizirala je potragu.

– Srećom, čovjeka je pronašla policija nedaleko od mjesta nestanka – rekla je Stajčić. Samo dan poslije, pripadnici Stanice Bjelovar ponovo su morali u potragu, ali ovaj put, nažalost, ishod nije bio sretan. Naime, tim HGSS-a pronašao je tijelo nesretne djevojke koja je izvršila suicid. A već sljedeći dan ponovo je pokrenuta potraga, ovaj put za utopljenikom.

– Pretraživalo se područje od Repaša do Podravskih Sesveta. Iako je ta potraga nastavljena i u četvrtak, kada su se provjeravala cjedila rijeke Drave čija razina varira zbog hidroelektrane, nažalost nije dala rezultate te tijelo utopljenika nije pronađeno – otkrila je I. Stajčić.

Ovakvi tužni primjeri, kaže, ukazuju na nužnost opreza kada je u pitanju boravak uz vodu te kupanje u rijeci.

A prošlotjedna akcija spašavanja paraglajdera koju je obavio HGSS Rijeka svjedoči i o tome da je HGSS spreman i na takve vrste nesreća te brzu i učinkovitu akciju spašavanja. Takvoj pripremljenosti pridonose brojni tečajevi i zahtjevne vježbe kroz koje pripadnici HGSS-a prolaze.

– Jednoj takvoj vježbi su u petak nazočili pripadnici stanice Vinkovci, a radilo se o vježbi žurnih službi na temu spašavanja nakon zrakoplovne nesreće – otkrila je voditeljica.

I zmajevi u potragama

Uloga HGSS-a, pojasnila je, bilo je sudjelovanje u potrazi za osobom koja je iskočila iz sportskog zrakoplova koji je zahvatio požar, pronalaženje unesrećenog u rijeci Bosut, reanimacija i transport do vozila hitne medicinske pomoći.

– Bila je to još jedna prilika da se koordinira rad DUZS-a, MUP-a, JVP-a, HMP-a i HGSS-a. Dogovorena je i buduća suradnja HGSS-a Stanica Vinkovci i Zrakoplovnog kluba Vrabac iz Vinkovaca, te korištenje sportskih zrakoplova i zmajeva u potragama – kazala je I. Stajčić.

>>Maloljetnici iz Krapine izgubili se na biciklima na Medvednici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije