Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvostruko više

Za referendum o ZOR-u prikupljeno 813.016 potpisa

sindikati, potpisi, referendum (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
01.07.2010.
u 09:24

Pozivamo Vladu da ove potpise prizna kao uspješno proveden referendum, poručili su sindikati.

Za raspisivanje referenduma o Zakonu o radu u dva tjedna prikupljeno je čak 813.016 potpisa, objavili su danas sindikati. Prikupljeni potpisi čine 19,9 posto od ukupnog broja biračkog tijela, dakle dvostruko ih je više od zakonski nužnog broja. Bio bi i veći za četiri do pet posto jer su sindikati, kontrolirajući popise, odbacivali sve potpise koji nisu bili važeći, čime je mogućnost nevažećih potpisa svedena na minimum, kazao je Tomica Kiš, voditelj operativnog dijela prikupljanja i obrade potpisa. Prije predaje 813.016 potpisa predsjedniku Sabora, kompletne liste moraju se još fotokopirati, a zasad je to učinjeno s desetak posto lista.

- Za to vrijeme, a s obzirom na osvetničke izjave u kojima se kalkulira s cijenom referenduma za koju novca u proračunu nema, pozivamo Vladu da ove potpise prizna kao uspješno proveden referendum. Tražimo i da pruže čvrsta jamstva da će odmah povući prijedlog izmjena Zakona o radu i neće ih predlagati bez suglasnosti sa sindikatima, a očekujemo i da će omogućiti ostvarenje naših nastojanja za ojačavanjem dostojanstva radnika i sustava kolektivnog pregovaranja. Čekamo odgovor Vlade dok fotokopiramo popise, ako on u idućih nekoliko dana ne stigne, predajemo materijal u redovitu proceduru - izjavio je Ozren Matijašević, koordinator sindikalaca.

Na novinarsku optužbu da otežu s referendumom, sindikati su uzvratili protupitanjem:

- Želite li referendum u kolovozu - podsjetio je Krešimir Sever na brojku koju je HDZ ostvario prilikom prošlih izbora 2007. godine: 834.203 glasa.

- Kad uzmemo u obzir i one potpise koje smo eliminirali kao nevažeće, dolazimo do brojke veće no što su vladajući dobili da bi osvojili vlast. Uzimamo si za pravo, u ime svih nezadovoljnika koji su potpisali, da tražimo da se društvo temeljito promijeni, da se olakša rad u privatnom sektoru u kojem su se nagomilali problemi. Imamo pravo pitati i o mirovinskoj reformi, a kad sljedeći put, možda najesen ako bude trebalo, organiziramo skupljanje potpisa, bit će ih i više - kazao je Sever.

Vilim Ribić osvrnuo se još jednom na izjave da građani nisu znali što potpisuju.

- Ako nisu znali, znači da vjeruju nama, slabim i drugorazrednim sindikatima. Slabi smo i loši, ali prava iz kolektivnih ugovora vrtoglavo su visoka da ih moramo mijenjati. E, nešto tu ne štima - ironičan je Ribić, podsjetivši da je i moćni Berlusconi povukao zakon iz procedure dva dana nakon otpora građana.

Komentara 73

ZI
Zir
15:58 01.07.2010.

Kada ce USKOK istraziti zasto sindikati nisu izasli na ulice ili prikupljali potpise za referendum kada KOALICIJSKA VLADA na ceku s SDP-om nije isplatila BOZICNICE, to je sljedecu vlast kostalo nekoliko milijardi kuna, a od tog novca su sindikati pokupili lijepi dio kolaca, to je napravljeno u miru i tisini, jer je postojala sprega vlast - sindikati!!! USKOK odmah u akciju!!!

ZM
zmaj5
15:58 01.07.2010.

Pippo ti to zbrajaš i djecu vrtiću,a pretjerao si,daj malo dotjeraj te brojke ili se informiraj u partiji

OB
-obrisani-
20:31 01.07.2010.

Zar je netko uopće sumnjao da se neće prikupiti toliko potpisa, pa poznavajući odgovornost, skromnost, obrazovanost, radišnost ovog naroda da je bilo skupanje potpisa da srijeda u mjesecu bude radna , skupilo bi se preko 3 milijuna potpisa ovo sese posebno odnosi na preživače sa državnog korita poznatih po lijenosti i neodgovornosti za dobru plaću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije