Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porezi

Za nagodbu se javilo 6,5 tisuća dužnika, a to je samo 3,6% duga

'11.06.2013., Zagreb - Raspravom o prijedlogu zakona o PDV-u Sabor je nastavio redovitu sjednicu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Patrik Macek/PIXSELL
12.06.2013.
u 21:00

Bivši obrtnici i registrirani poljoprivrednici skupili 13 mlrd. kuna duga, mahom za doprinose. Na listi dužnika 600.000 imena

Porezna uprava do 7. lipnja 2013. godine primila je 6524 zahtjeva za reprogram poreznog duga građana, od čega je 5,5 tisuća građana zatražilo reprogram i obročnu otplatu, dok su se njih 964 opredijelila za jednokratnu uplatu duga. Pristigli zahtjevi obuhvaćaju 473 milijuna kuna duga, od čega je 308 milijuna kuna glavnice i 165 milijuna kuna kamate. Država je pripremila plan nagodbe za 600 tisuća građana koje tereti za 13 milijardi kuna, većinom za neplaćene doprinose i poreze.

U Zagrebu 1356 zahtjeva

Najveći dug odnosi se na bivše obrtnike koji su zatvorili obrte, ali nisu plaćali doprinose ili se nisu odjavili iz sustava socijalnih osiguranja. Slično je bilo i sa stotinjak tisuća registriranih poljoprivrednika i samostalnih profesija. Dosad pristigle prijave za nagodbu obuhvaćaju samo 3,6 posto duga. Najviše zahtjeva primljeno je u Zagrebu, njih 1356 za 107 milijuna kuna.

Rok do 7. kolovoza

Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba stupio je na snagu 9. svibnja 2013. godine, nakon čega je počeo teći rok od 90 dana za predaju zahtjeva, a istječe 7. kolovoza. Porezna uprava poziva sve zainteresirane, posebno građane koje su registriranu djelatnost prestale obavljati do dana stupanja zakona na snagu i fizičke osobe u djelatnostima poljoprivrede i ribarstva da na vrijeme podnesu zahtjev za nagodbu jer naknadne prijave neće uvažavati. Država će svima koji zatraže nagodbu otpisati kamate, a nove će se obračunavati po stopi od 4,5, a ne 12 posto.

Glavnica se može otplaćivati obročno, na tri do pet godina. Nagode li se svi, dužnici bi godišnje državi otplatili oko 1,5 milijardi kuna duga, no sudeći prema dosad pristiglim prijavama, teško da se može zatvoriti više od petine dugovanja.

>>Bivšim obrtnicima 90 dana da se nagode o 13 milijardi kuna duga

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije