Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Definicija braka

ZA na referendumu ne zatvara mogućnost posvajanja djece istospolnim parovima

pride
Foto: Robert Anić/PIXSELL
29.11.2013.
u 07:35

"I uz tu odredbu u Ustavu moguće je uvesti zakonom posvojenje", objašnjava Sanja Barić

Iako građanska udruga "U ime obitelji" na svojim internetskim stranicama kao cilj referenduma sa pitanjem "Jeste li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca" navodi i da tom odredbom žele "zaštititi djecu od usvajanja od strane istospolnih parova", taj cilj ovim izjašnjavanjem građana neće ostvariti.

Predstojnica Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci Sanja Barić potvrdila je za Vecernji.hr kako se ovim pitanjem ne zatvaraju vrata za davanje prava istospolnim partnerima na usvajanje djece koje će se i dalje moći urediti nekim drugim zakonom.

"I uz tu odredbu u Ustavu moguće je uvesti zakonom posvojenje"

"Uvođenje u Ustav definicije braka ne onemogućava davanje prava usvajanja djece istospolnim parovima preko nekog od zakona kojim bi se regulirala prava u njihovim životnim zajednicama. I uz tu odredbu u Ustavu moguće je uvesti zakonom posvojenje", objašnjava Sanja Barić. Smatra kako je potrebno naglasiti da takvo pravo na usvajanje  "sigurno neće dati ova Vlada, koja to nije ni namjeravala, jer za to naprosto nije došlo vrijeme, neovisno o inicijativi 'U ime obitelji'".

Na sjednici jučer se Vlade našao prijedlog obiteljskog zakona u kojem se ne spominje niti mijenjanje definicije braka, kao niti davanje prava istospolnim parovima na posvajanje djece, a u proceduri javne rasprave je i Zakon o životnom partnerstvu, koji će urediti "zajednicu obiteljskog života dvije osobe istog spola", a ni u nacrtu tog zakona se ne spominju niti brak, kao niti posvajanje djece od strane istospolnih parova. Prema njezinim zakonskim prijedlozima, čini se kako Vlada ne namjerava životnu zajednicu istospolnih partnera nazvati brakom te im ne namjerava dati pravo na posvajanje djece.

Posvajanje djece će moći uvesti svaka vlast

Udruga "U ime obitelji", kako bi ostvarila svoj referendumski cilj da "zaštiti djecu od usvajanja od strane istospolnih partnera", morati će skupljati potpise za drugi referendum, jer sa ovim pitanjem ne "pokriva" mogućnost zabrane uvođenja toga prava preko nekoga zakona u budućnosti. Svaka vlast će većinom u Saboru moći uvesti pravo posvajanja djece istospolnih partnera i u tome ih eventualan prolazak "ZA" opcije na nedjeljnom referendumu neće moći spriječiti.

Iako smo građanskoj inicijativi "U ime obitelji" još u srijedu poslali pitanje na koji način misle ostvariti taj svoj cilj ovim referendumom, do objave teksta nismo dobili odgovor.

>>Stranka Za grad: Izađite na referendum i glasajte 'protiv'

>>Biskup Košić: Izađite i dajte svoj glas 'za'

Komentara 22

Avatar Vuglec
Vuglec
08:18 29.11.2013.

Dok godinama traje sustavna diskriminacija djece i očeva u centrima za socijalnu skrb i na sudovima na način da se djeca odvajaju od očeva, dotle su sve glasniji oni koji bi djecu davali na posvajanje istospolnim parovima!? O ovoj vrstii diskriminacije sve ove godine nadležne institucije, raznorazne pravobraniteljice i dr. su šutjeli, ali su postale vrlo glasne kada je trebalo govoriti o lgbt zajednici. S obzirom da se pravobraniteljice financiraju novcem svih poreznih obveznika, predlažem da se to promjeni, a s obzirom da zastupaju samo lgbt zajednicu neka ih onda oni i financiraju.

ME
melanija
08:40 29.11.2013.

nevjerojatno koji pritisak! sada svi mi koji jesmo ZA moramo valjda ispasti zaostali. moderno je biti ped**

Avatar fidelio
fidelio
11:03 29.11.2013.

Molim? Vlada nije niti namjeravala to dati? A što je onda to naš vrli ministar gospodarstva izjavio u članku Večernjeg lista, pitam li se: http://www.vecernji.hr/hrvatska/vrdoljak-do-kraja-mandata-gay-parovi-posvajat-ce-djecu-433502

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije