Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 205
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natura 2000

Za lunjske maslinike 1,6 milijuna kuna

masline
Luka Stanzl/PIXSELL
18.01.2016.
u 01:40

Uredit će se posjetiteljski sadržaji, signalizacijske i interpretacijske ploče, amfiteatar za školu u prirodi s vidikovcem...

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode osiguralo je 1,6 milijuna kuna za projekt “Lunjski maslinici – interakcija čovjeka i prirode” u sklopu Nature 2000.

Novcem će se urediti posjetiteljski sadržaji, signalizacijske i interpretacijske ploče, amfiteatar za školu u prirodi s vidikovcem... U lunjskim maslinicima, u mjestu Lunu, na najsjevernijem dijelu otoka Paga, koje vrijedne ruke maslinara s područja Novalje održavaju već više od 1000 godina, ovih će dana biti raspisan natječaj za izvođača radova.

Prema riječima pomoćnika ministra zaštite okoliša Nenada Strizirepa, podizanje razine interpretacije prirodnih i tradicijskih vrijednosti tog područja pridonijet će povećanju broja posjetitelja, a lokalnom stanovništvu omogućiti razvoj turističkih usluga i plasiranje autohtonih proizvoda. Lunjski maslinici prostiru se na oko 24 hektara i broje više od 80 tisuća stabala sorti oblice cijepljene na divlju podlogu masline Olea oleaster linea.

Više od 1500 stabala visoko je pet do osam metara. Njihova se prosječna starost procjenjuje na 1200 godina, dok je najstarija maslina u Lunu stara čak 1600 godina. Zbog velikog broja tisućljetnih stabala na okupu, ovaj je maslinik jedinstven u svijetu, čime se ne mogu pohvaliti ni poznati maslinici u Izraelu i Grčkoj. On je, naime, jedini takve vrste na Jadranu i jedan od tri lokaliteta takve vrste u svijetu te stoga ima veliku botaničku vrijednost.    

>>Gotovo trećina teritorija Hrvatske dio je najveće mreže zaštićenih područja – ekološke mreže Natura 2000

>>Zmajlović na podizanju zastave Natura 2000 koju je Kamačnik dobio od Europske komisije

Komentara 1

DE
demokršćanin
10:29 18.01.2016.

Pamtimo vrijeme kada su se uništavale masline radi beneficija dodjele dječjeg doplatka.Za očuvanje ovog dragocjenog drveta trebalo je proći dosta desetlječa kako bi se maslina počela cijeniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije