Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogomet

Za koga će na Euru navijati naši susjedi

Slovenija navijači (1)
Dalibor Urukalović/PIXSELL
03.06.2012.
u 14:00

Slovenci: Neće plakati kad izgubimo. Srbi: U Republici Srpskoj za Hrvatsku, u Srbiji protiv nas. Bošnjaci: Bit će protiv, samo u Tuzli za nas

Od zemalja bivše Jugoslavije na Europsko prvenstvo u nogometu u Poljskoj i Ukrajini, koje počinje 8. lipnja, plasirala se samo Hrvatska. Hoće li zato utakmice hrvatske vrste pratiti navijači i iz susjednih zemalja, pokušali smo doznati razgovarajući s analitičarima u Sloveniji, BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Hrvatska reprezentacija, može se zaključiti, imat će navijača i u Sloveniji i u zapadnom dijelu Republike Srpske, dok će se u Beogradu navijati protiv Hrvatske, a podrške neće biti ni u bošnjačkom dijelu Bosne.

Dodikovci za bilićevce

U Republici Srpskoj, u Banjoj Luci, izabranici Slavena Bilića imat će nemalen broj navijača, tvrdi zamjenik direktora Nezavisnih novina i predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Dragan Jerinić, koji će, kaže, i sam navijati za Hrvatsku! Za reprezentaciju susjedne države slobodno se, kaže, navija i u kafićima.

– Banja Luka gravitira Zagrebu, ovdje se gleda i HTV i RTL i Nova, čita Večernji i Jutarnji i prirodno je da nam je bliska i hrvatska reprezentacija. Kad ne igra Srbija, navija se za Hrvatsku – kaže Jerinić.

Zapravo, sigurno se ne navija samo za reprezentaciju BiH. U Sarajevu i Zenici i uopće u dijelu BiH gdje su Bošnjaci većina, nogometaši pod vodstvom Darija Srne, koji je i sam po ocu bošnjačkog podrijetla, ipak neće imati podršku. Edin Skokić, novinar iz Tuzle, kaže kako je u Tuzli i inače tolerancija veća te da je nešto Tuzlaka prije četiri godine navijalo za Hrvatsku čak i u srazu s Turskom! Ta je utakmica izazvala navijačke nerede po BiH, u Sarajevu se pobjeda Turske slavila bučno, u Bugojnu su stotine Bošnjaka, navijača turske reprezentacije, razbili nekoliko kafića u vlasništvu Hrvata... Neobično je što su navijači razbijali imovinu protivnika iako su njihovi favoriti pobijedili, ali navijačke je običaje ponekad teško izvana shvatiti, jer politika i nacija najčešće su samo izgovor. Ali, nereda ipak nije bilo kad je Hrvatska u kvalifikacijama izbacila Tursku prošle godine.

Književnik Predrag Matvejević kaže kako će hrvatska reprezentacija imati navijača možda u Crnoj Gori ili u udaljenijim dijelovima Srbije, u Kragujevcu, primjerice. Bošnjaci su, kaže, podijeljeni, dio njih poprimio je osobine koje su vidjeli u hrvatskim i srpskim nacionalistima pokraj sebe.

I Josipović im kriv

– Više nije moguće da svi navijaju za sve, ali vjerujem da će i u Beogradu disidenti navijati za Hrvatsku. I tamo ima disidenata kojima nije svejedno što je Toma Grobar dobio mjesto predsjednika – kaže Matvejević, dodavši kako se upravo vratio iz Beograda, gdje je mjesec bio posvećen Krleži. Slobodni novinar Saša Leković, koji godinama prati događaje u regiji, sad živi u Beogradu, kaže kako će mladi u Srbiji navijati protiv Hrvatske, a nešto starijih za Hrvatsku, ali to neće javno pokazati.

– U kafićima se navija samo protiv Hrvatske, a oni koji vole nogomet možda će kod kuće navijati za Hrvatsku. U Makedoniji ili Crnoj Gori, pak, mnogi navijaju za Srbiju – kaže Leković. Dodaje kako je drugačije kad je u pitanju Eurovizija jer je publika tu nešto pitomija, pa se u svim zemljama bivše Jugoslavije glasa za susjede.

Sociolog iz Beograda Dušan Janjić, koji je osnovao i stranku Nova socijaldemokracija, kaže kako je distanca između Hrvatske i Srbije velika i kako navijača tamo Hrvatska neće imati.

– Političari potiču distancu. Taman se sve smiri, počne se razmišljati o turizmu, godišnjim odmorima ili Novoj godini kad se pojave političari i nesnošljivost se poveća – kaže Janjić.

Prigovara i hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću nedržavnički odnos prema srbijanskim predsjednicima.

– Prvo je njegovao pretjerano prijateljski odnos s Borisom Tadićem i podržavao ga iako je Tadić uvodio diktaturu u Srbiju do te mjere da nam je i Toma Nikolić postao prihvatljiv izbor. Sad, pak, umjesto da ignorira Nikolićevu inauguraciju ili pošalje izaslanika, daje nedržavničke izjave – kaže Janjić. Najbolji sociolog među nogometnim navijačima Dražen Lalić ovih se dana priprema za 14-satni put u Poljsku i kaže kako će za Hrvatsku navijati mnogi ljudi u BiH i Sloveniji, čak i u Srbiji. – Navija se često za slabije, za autsajdere, a Hrvatska je ipak ausajder – kaže Lalić. Vlado Miheljak, analitičar iz Ljubljane, kaže kako je u Sloveniji stvar standardna, ako ne igra Slovenija, navija se za Hrvatsku ili Srbiju. – To se mijenja kad izbiju neke političke tenzije, kao oko Piranskog zaljeva, ali to se i zaboravi – kaže Miheljak.

Komentara 68

BR
bruno1257
15:51 03.06.2012.

Ma koga briga za koga će oni navijat. Niti bi ja navijo za njih niti ocekivam da oni navijaju za nas.

Avatar Idler 3
Idler 3
14:13 03.06.2012.

Slovenci nemaju za kog navijat jer se Bosna nije kvalificirala....a nit Srbi nemaju jer Kosovo još nema pravo nastupa....mi ko i uvijek imamo za koga i to je najbitnije !!!

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
14:13 03.06.2012.

S kim je ono Srbija u grupi na euru? hehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije